Politika

Brnabić: Još se razgovara sa MMF-om o povećanju cene struje

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

16:13

Brnabić: Još se razgovara sa MMF-om o povećanju cene struje
Brnabić: Još se razgovara sa MMF-om o povećanju cene struje - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Valjevu da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar budе minimalnо.

"Imala sam ponovo radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milion tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče", rekla je ona.

Premijerka je navela da će se pregovarati možda i sa lukom Ploče o dodatnim kapacitetima za skladištenje. Brnabićeva je rekla da nema potrebe da cena električne energije "dramatično" raste. Premijerka se osvrnula i na povećanje akciza.

"Sto se tiče povećanja akciza, ono je praktično i predviđeno rebalansom budžeta. Međutim, kada pričamo o tome, uvek treba da imamo u vidu da to takođe prati odnosno ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Mi smo najavili dodatno povećanje plata - najmanje od 10 odsto u javnom sektoru od 1. januara 2024. godine, dodatno povećanje penzija od 1. januara 2024. godine za 14, 6 odsto, jednokratnu finansijsku podršku penzionerima 20.000 dinara do kraja novembra", objasnila je ona.

Brnabićeva je dodala da se očekuje rekordno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine.

profimedia

 

"Kada pričamo o svemu ostalom, treba imati u vidu da se i plate i penzije kontinuirano povećavaju i da samo recimo u Valjevu u poslednjih pet godina imamo povećanje prosečne plate preko 75 odsto", dodala je ona i istakla da ništa drugo nije "skočilo" 75 odsto.

Ona je rekla da je inflacija bila mnogo niža, kao i akcize.

"Nije skočila ni cena struje, ni cena gasa, tako da ja razumem da neko opet hoće politički da spinuje na jednu ili drugu stranu, ali ja pričam o činjenicama. Dakle, možete sve da preokrenete, ali istina je istina i činjenice su činjenice" naglasila je premijerka. 

"SNS ne beži od izbora"

Brnabić je rekla da je važno da se parlamentarni izbori održe na način koji neće ugroziti stabilnost Srbije.

"To je podvukao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. A odluka će se doneti nakon njegovih sutrašnjih razgovora (u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine) i nakon njegovog učešća na skupštini UN", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara o ceni parlamentarnih izbora.

Ona je napomenula da ne zna koliko koštaju vanredni izbori, ali da oni za nju nikada nisu pitanje novca, jer su najsvetija i najveća demokratska vrednost i načelo.

"Srpska napredna Stranka nikada nije bežala od izbora. Često su nas kritikovali da smo uvek spremni na izbore i da uvek idemo na vanredne parlamentarne izbore", rekla je Brnabić.

Dodala je da se SNS nikada ne libi da na izborima pita građane šta misle o politici koju ta stranka vodi i da li su zadovoljni njihovim radom i rezultatima.

"Na žalost, imamo čitavu opoziciju koja je neozbiljna i neodgovorna. I leva i desna, koja ima samo jedan te isti cilj - kako se domoći vlasti", ocenila je Brnabić.

Ocenila je da opozicija može da sarađuje zajedno ukoliko formira većinu, ma koliko se međusobno svađali.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

"Dakle glasate za jedne, glasate automatski i za druge. Glasate za leve, glasali ste i za desne. Glasate za Dveri, Zavetnike i Miloša Jovanovića - glasali ste za Ne davimo Beograd, Đilasa, Mariniku, Ćutu, Zelenoviča, Aleksića, Jeremića i sve ostale koliko ih ima na gomili", rekla je Brnabić.

Navela je da opozicija mesecima unazad nije bila samo protiv izbora, već, kako je rekla, "otvoreno pretila građanskom neposlušnošću" ukoliko Vučić raspiše izbore.

"Odjednom kažu: ukoliko ne raspišete izbore sve isto ćemo uraditi. Blokiraćemo institucije, biće građanske neposlušnosti, imaćete građane na ulicama, videćete vi", rekla je Brnabić.

Premijerka je i postavila pitanje koje su se to okolnosti promenile pa je sada opozicija promenila mišljenje o izborima.

"Niko od građana Srbije nije video da su se promenile okolnosti. Promenile su se samo okolnosti kod njih. Dakle, treba da objasne koje su se okolnosti kod njih promenili", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija