Politika

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije: Nerealno očekivati pomak u Briselu, Kurti želi rat Srbije i KFOR-a

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

16:36

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije: Nerealno očekivati pomak u Briselu, Kurti želi rat Srbije i KFOR-a
Vladislav Jovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

 Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović rekao je da su svi koji prate situaciju na Kosovu i Metohiji i politiku strana u pregovorima mogli da dođu do zaključka da na današnjoj rundi dijaloga u Briselu nije moglo ništa da se dogodi, napominjući i da sastanak nije bio dobro pripremljen.

Jovanović je za Tanjug rekao i da ne očekuje da će se nešto promeniti u skoroj budućnosti.

"Potrebno je da se promeni osnovni odnos činjenica koje predstavljaju podlogu za pregovaranje", istakao je Jovanović ukazujući da se te činjenice naglašavaju u korist albanske strane, dok se položaj Srba pogoršava.

"Kurti ima san da uvuče Srbiju u rat sa Kejforom. Sve ostalo je van domašaja njegovih želja", ocenio je on.

Jovanović je istakao da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa privremenim prištinski institucijama pošto je zastupnik politike da stabilnost i mir na Balkanu moraju biti očuvani.

"Priština očuvanju mira ne daje nikakav prilog, naprotiv, oni stalno komplikuju situaciju i izazivaju Srbiju. Zapadni posrednici nisu to, već su navijači u korist Prištine sa blažim rečima. Oni ništa ne čine da se Priština upodobi duhu i ciljevima pregovaranja", rekao je Jovanović.

Dodao je da je potrebna korenita izmena činjeničnog stanja uz manju ili veću blagonaklonost evropskih posrednika i Amerike, koja, kako je rekao, ne čini ništa da preokrene situaciju, a ima velike mogućnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija