Politika

Petković: Dva autobusa sa hodočasnicima zaustavljena na Kosovu zbog "pretnje za javnu bezbednost i zdravlje"

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

15:49

Petković: Dva autobusa sa hodočasnicima zaustavljena na Kosovu zbog "pretnje za javnu bezbednost i zdravlje"
Petković: Dva autobusa sa hodočasnicima zaustavljena na Kosovu zbog "pretnje za javnu bezbednost i zdravlje" - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovska policija zaustavila danas na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet", uz obrazloženje da su pretnja za javnu bezbednost i javno zdravlje.

 

 

Petković, koji se nalazi na KiM, objavio je to na Tviteru i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Na papiru koji su dobili stoji da su ovi divni ljudi, hodočasnici pretnja za javnu bezbednost i javno zdravlje. Porazgovarao sam sa njima i pružio im podršku! Ovakvo postupanje je nedopustivo i o tome sam obavestio i gospodina Miroslava Lajčaka kome sam preneo da je ovo čisto kršenje Sporazuma o slobodi kretanja i da je ovakav teror Prištine nedopustiv", napisao je Petković.

Direktor Udruženja Dobročinstvo Dragan Lukić, čija je grupa hodočasnika danas zaustavljena na Jarinju, kaže da je postupak kosovske policije "bezočan i grub" i da bi oni koji podržavaju ponašanje Prištine trebalo da se zapitaju da li je to u duhu demokratije i zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje na KiM.


Lukić je za Tanjug rekao da je ovo prvi put da je grupi hodačasnika tog udruženja zabranjeno da uđe na KiM i da nisu najavljivali svoje posete.

"Ne znam da li je tendencija da nam stave do znanja da su država i da treba da nam daju odobrenje. Uvek smo dolazili u miru, nismo provocirali niti radili bilo šta uradili što bi neko mogao da nam zameri. Nismo se upuštali u političke debate, išli smo da obilazimo svetinje i ponašali smo se kao pravoslavni Srbi", rekao je Lukić.

Dodaje da je od početka godine desetak grupa vernika i hodočasnika u organizaciji Dobročinstva posetilo srpske svetinje na KiM, a grupa koja je danas zaustavljena na Jarinju trebalo je, kaže, da prisustvuje liturgiji u manastiru Draganac.

Tokom tri dana boravka na KiM hodočasnici su, kaže, trebalo da posete Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, Svete Arhangele, Gračanicu, da posete Prizren, Gazimestan...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija