Fokus

Bajden i Lula pokreću zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

08:30

Bajden i Lula pokreću zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika
Bajden i Lula da Silva - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva saopštili su da su pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika.

Dvojica lidera su, govoreći pred bilateralni sastanak na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakla važnost pristojnih poslova, dobrih plata i obezbeđivanja da radnici imaju koristi od digitalne i tranzicije ka zelenoj energiji koja se dešava u društvu, prenosi Rojters.

"Dve najveće demokratije zapadne hemisfere se zalažu za ljudska prava širom sveta, a to uključuje i prava radnika", rekao je Bajden.

On je dodao da rekordan profit korporacija treba da podrazumeva i rekordne plate za radnike, bez obzira na to o kom sindikatu radnika je reč.

Bajden je naveo da će američko-brazilsko partnerstvo za radnička prava početi kao bilateralna inicijativa, ali da su druge države i organizacije dobrodošle.

Lula, upozoravajući da su demokratije ugrožene širom sveta, rekao je da je od ključne važnosti da se učvrste prava radnika i dodao da će nova inicijativa pomoći da se "probudi nada" u radničkim porodicama.

"Ovo je više od jedne bilateralne saradnje. Ovo je nova era za američko-brazilske odnose među ravnopravnim partnerima", rekao je Lula, poručivši da "siromaštvo i nejednakost nisu ni u čijem interesu".

On je istakao da "nema demokratije bez jakih sindikata".

Američki predsednik je dodao da će nova inicijativa imati za cilj okončanje prinudnog i dečijeg rada, promovisanje bezbednih i pristojnih radnihj mesta, kao i okončanje diskriminacije na radnom mestu prema ženama, pripadnicima LGBT+ zajednice i rasnim i etničkim manjinama.

Lula je rekao da dvojica lidera planiraju da pokrenu ta pitanja na multilateralnim forumima kao što su G20 ekonomija i COP 28 i COP 30.

Komentari (0)

Svet