Fokus

Više od 78.000 izbeglica iz Nagorno-Karabaha stiglo u Jermeniju, Pašinjan: To je put u jednom pravcu

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

23:13

Više od 78.000 izbeglica iz Nagorno-Karabaha stiglo u Jermeniju, Pašinjan: To je put u jednom pravcu
Više od 78.000 izbeglica iz Nagorno-Karabaha stiglo u Jermeniju, Pašinjan: To je put u jednom pravcu - Copyright AP/Gaiane Yenokian

veličina teksta

Aa Aa

Više od 78.000 izbeglica iselilo se u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha do večeras, izjavila je Nazeli Bagdasarjan, portparolka jermenskog premijera Nikola Pašinjana.

"Od 22.00 sata, 78.354 prisilno raseljenih Jermena je ušlo u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha", navela je ona na Fejsbuku, preneo je TASS.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan veruje da u Nagorno-Karabahu za nekoliko dana neće više biti Jermena.

"Analize pokazuju da narednih dana neće biti Jermena u Nagorno-Karabahu. To je direktni čin etničkog čišćenja i deportacije, na koje smo dugo upozoravali međunarodnu zajednicu", rekao je Pašinjan na sastanku vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana odbacilo je optužbe Pašinjana da azerbejdžanske vlasti sprovode etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu.

"Odbacujemo izjavu jermenskog premijera Nikola Pašinjana da su jermenski stanovnici regiona Karabah u Azerbejdžanu navodno podvrgnuti etničkom čišćenju", navodi se u saopštenju.

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od tog datuma prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA Novosti.

U dokumentu se ističe da je to urađeno na osnovu prioriteta osiguranja fizičke bezbednosti i vitalnih interesa naroda Nagorno-Karabaha, kao i uzimajući u obzir sporazum sa Azerbejdžanom koji je postignut uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Stanovništvo Nagorno-Karabaha, uključujući i ono koje se nalazi van njegovih granica, poziva se da se upozna sa uslovima reintegracije koje će obezbediti Azerbejdžan, kako bi u budućnosti samostalno odlučivalo o mogućnosti ostanka u regionu.

Uredba je stupila na snagu odmah po objavljivanju.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim merama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu. 

Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica. 

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu 21. septembra održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u Azerbejdžan. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet