Fokus

"Rat" mimova: Ilon Mask kritikovao Zelenskog pa izazvao buru na internetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

22:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Ilon Mask ismejao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog objavivši mim na račun njegovih pokušaja da obezbedi finansijsku pomoć zapada u ratu protiv Rusije i time izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

"Kad prođe pet minuta, a još nisi tražio milijardu dolara pomoći", naveo je Mask u poruci, uz sliku na kojoj se lik Zelenskog nalazi umesto čuvenog napetog srednjoškolca.

 

 

Mask, koji ni ranije nije prezao od kritika na račun Ukrajinaca, sada je razljutio mnoge, a u trenutno izbrisanoj objavi na Tviteru, reagovala je čak i Vrhovna skupština Ukrajine.

Oni su upotrebili isti mim, na kom je umesto napetog mladića Maskov lik uz natpis: "Kad prođe pet minuta, a nisi širio rusku propagandu".

 

 

Ovog puta oglasili su se brojni ukrajinski zvaničnici, među kojima je i savetnik Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak, koji je napisao:

"Svaka podrška Rusiji danas je ulaganje u rat, genocid, uništenje slobodnog sveta, eskalaciju i pravo na nekažnjivost", 

Takođe, ukrajinska ambasadorka u Estoniji Marijana Betsa napisala je: "Ilone, zar nemaš empatiju? Ukrajince svakodnevno ubija Rusija. Borimo se za svoje živote, za naše porodice, zemlju, za našu slobodu".

 

 

U komentarima na mim Ilona Maska postavljena je i anketa: "Koga podržavate - Ilona Maska ili Volodimira Zelenskog".

Rezultat je gotovo izjednačen, budući da je Mask dobio 49,5 posto glasova, a Zelenski 50,5 posto.

Tanjug AP/Michel Euler, Pool, File, Evan Vucci

 

Internet "rat" odvija se upravo u trenutku kada je isključeno dodatno vojno finansiranje iz budžeta u američkom Kongresu, koje ne uključuje šest milijardi dolara vojne pomoći Kijevu.

SAD su već dale najmanje 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini, otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine, a Bajden je ranije od Kongresa tražio još 24 milijarde dolara.

Da Mask ne podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije ilustruje i podatak da je odbio zahtev Kijeva za pristup njegovom Starlink satelitskom sistemu, kada su tamošnje vlasti htele da pošalju dronove na rusku flotu kod Krima.

Komentari (0)

Svet