Fokus

Misterija nestanka dvojice kineskih ministara: Samo otišli sa javne scene, a njihovi slučajevi nisu usamljeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2023

-

17:20

Misterija nestanka dvojice kineskih ministara: Samo otišli sa javne scene, a njihovi slučajevi nisu usamljeni
Misterija nestanka dvojice kineskih ministara: Samo otišli sa javne scene, a njihovi slučajevi nisu usamljeni - Copyright Tanjug AP/Greg Baker/Pool Photo via AP, Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

U Kini već nedeljama unazad u vazduhu "visi" jedno pitanje - šta se dešava sa misterioznim nestankom dvojice najvažnijih funkcionera u zemlji, koji su, prema pisanju svetskih medija, nestali po istom šablonu. I dok se kineski građani pitaju gde su nestali ministar inostranih poslova Ćin Gang i ministar odbrane Li Šangfu, Komunistička partija, na čelu sa predsednikom ove zemlje Si Đinpingom, upadljivo ćuti.

Naime, ministar odbrane Li nije viđen u javnosti od 25. avgusta i od tada se ne zna da li se povukao "zbog zdravstvenih razloga", istrage po optužbi za korupciju ili je uklonjen iz političkih razloga? Takođe, njegov kolega ministar Ćin svoj poslednji javni nastup imao je 25. jula. Spekulacije o njegovom nestanku samo se nižu, a ni u ovom slučaju nema zvaničnih informacija. Njihova imena kineska javnost može samo da dopiše na spisak mnogih javnih ličnosti koje su sa javne scene nestale na sličan način.

Inače, na početku svog trećeg mandata bez presedana kao kineskog lidera, Si Đinping je  u najviše rukovodstvo postavio niz lojalista za koje se verovatno nadao da će doprineti ostvarenju njegove velike vizije Kine, a među njima su bili i Li i Ćin.

Njih dvojca su bili i među pet kineskih državnih savetnika, što se u ovoj zemlji rangira kao poprilično visoka pozicija koju predsednik nije davo olako. Li je takođe član i Centralne vojne komisije, moćnog tela, na čijem je čelu Si koji komanduje oružanim snagama.

Uklanjanje Hu Đintaoa prenosila televizija, slučaj teniserke Peng Šuaj... Li i Ćin još jedna afera u Kini

Prema pisanju CNN-a nestanak dvojice ministara visokog profila za kratko vreme pokrenuo je pitanja o upravljanju lidera Si Đipinga koji je politički sistem Kine učinio neprozirnim, jer kontroliše vlast i sprovodi strogu partijsku disciplinu.

Nestanak kineskih zvaničnika nije usamljen. Inače su visoki kineski zvaničnici i u prošlosti nestajali iz vidokruga javnosti, da bi mesecima kasnije disciplinski nadzornik Komunističke partije otkrio da su pritvoreni zbog istrage. Ovakvi iznenadni nestanci postali su uobičajena karakteristika Sijeve antikorupcijske kampanje, a praznine u informacijama nisu neubičajeni unutar kineskog političkog sistema.

Bilo je još odlazaka sa funkcija i nestajanja iz javnog života. U julu su smenjeni general Li Jučao, šef jedinice raketnih snaga i njegov zamenik, a pored njega i predsednik vojnog suda i to samo nekoliko meseci nakon imenovanja. Kineske vlasti tada nisu dale nikakvo objašnjenje za seriju ovakvih kadrovskih promena.

Prema pisanju Geopolitacl furres ovi incidenti podsećaju na jedno od najpoznatijih "nestanaka" sa političke scene, tačnije uklanjanje bivšeg kineskog predsednika Hu Đintaoa sa završne ceremonije 20. Kongresa Komunističke partije Kine prošlog oktobra, što je prikazano i na televiziji. Kako je tada moglo da se vidi na snimku, Li na taj sastanak došao u poslednjem trenutku.

profimedia

 

Hu Đintao, koji je bio predsednik između 2003. i 2013, u tom trenutku je bio na bini kada su mu dva zvaničnika prišla. On je nakon toga prišao SIju i rekao mu nešto, a on je klimnuo glavom. Nakon toga je Đintao ispraćen iz Velike narodne sale. Snimak na kome se vidi kako je Đintau rečeno da napusti binu izazvalo je veliku pažnju javnosti, ali na tome je ostalo. 

Bilo je nestanaka i nestranačkih ličnosti, ali u svakom slučaju onih koji su na određen način privlačili pažnju javnosti. Jedna od njih je i teniserka Peng Šuaj koja je objavila na društvenim mrežama 2021. da ju je nekadašnji zamenik premijera Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos njenim protivljenjima.

profimedia/UPI

 

Međutim, njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske društvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na internetu. Nakon toga ona je nestala na neko vreme.

Kasnije je intervjuu za francuski sportski list Ekip negirala da optužila kineskog zvaničnika za seksualno zlostavljanje i da je reč o nesporazumu. List je tada objavio i da je razgovor sa teniserkom obavljen u kontrolisanim uslovima u jednom hotelu u Pekingu. 

Još jedan slučaj koji može da se dopiše ovom snimku je kada je predsednik Interpola Meng Hongvej navodno podneo ostavku u odsustvu u oktobru 2018. preko kineskih zvaničnika. Disciplinsko telo kineske vladajuća Komunistička partija Kine (KPK) saopštilo je tada da je Meng osumnjičen zbog kršenja zakona i da je pod istragom nove kineske antikorupcijske službe. On je nakon toga optužen je za uzimanje mita, dobio kaznu zatvora, a njegova supruga Frejs Meng rekla je za AP da nije bila u mogućnosti da ga kontaktira.

Lin i Ćin imali najveću odgovornost za kinesku spoljnu politiku

Zbog ovakve istorije, Kina je znala kakav će uticaj imati ova dva, poslednja, uklanjanja. Li i Ćin su bili dve ličnosti najodgovornije za kineske spoljne poslove – prvi za nacionalnu odbranu, a drugi za politiku. Vijetnamci će se takođe zapitati da li je nacija koja ovako tretira svog ministra odbrane dovoljno stabilna da se na nju osloni.

Inače postoje suptilniji načini da se neko penzioniše ili uhapsi, ali Peking ih nije izabrao. Jasno je da je Kina želela da oba incidenta budu primećena. Nedostatak transparentnosti oko sudbine dvojice ministara visokog profila udarac je međunarodnom imidžu Kine, ističe CNN, dodajući da će se takve čistke dešavati i ubuduće jer Si nastoji da dodatno učvrsti svoj autoritet u partiji i vojsci, ali da ostvari i određen odjek u svetu.

Mediji pišu da se Kina uveliko suočava sa velikim ekonomskim problema kod kuće, ali i sa pojačanim ribarstvom sa SAD na svetskoj sceni. Ambasador SAD u Japanu Ram Emauel nedavno je na platformi X napisao da ga situacije u Kini podsećaju na jedan od romana Agate Kristi.

Njegova izjava ima težinu, jer pod Sijem, Kina je sve više izolovana od globalnih interakcija sa SAD-om i drugim liberalnim demokratijama. Veze sa SAD su inače bile poboljšane početkom godine, međutim i ovo pitanje je ponovo počelo da se ljulja. Name, kako piše VOA, u junu je američki predsednik Džo Bajden nazvao Sija diktatorom. Kina je ovu izjavu ocenila kao "apsurdnu i neodgovornu".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning kazala je tada da su Bajdenovi komentari "u suprotnosti sa činjenicama i da ozbiljno krše diplomatski protokol i kineski politički dignitet".

Sa druge strane, činjenica je da Si na određen način želi da prkosi zapadu. Dokaz za to je i što su se u avgustu okupili lideri zemalja članica BIRKS u Johanesburg. Oni su nakon toga saopštili da su dobili nagoveštaj kontura novog svetskog poretka kakav Peking pokušava da oblikuje već neko vreme. Ovaj samit, ocenili su svetski mediji, bio je najveći koji se u ovoj organizaciji ikada održao, i ocenjen je kao kao protivteža Zapadu.

Šta se dešavalo sa dvojicom ministara pre nestanka?

Međutim, dvojica ministara svakako su se bavila i temema spoljne politike i skrenula pažnju kineskih vlasti. The Wall Street Journal objavio je ranije ovog meseca, pozivajući se na osobu blisku donošenju odluka u Pekingu, da su vlasti odvele Lija u septembru na ispitivanje. Financial Times je izvestio da američka vlada veruje da je ministar odbrane stavljen pod istragu, pozivajući se na pak na američke zvaničnike. Ni u jednom od izveštaja nije naveden razlog za istragu.

Na pitanje novinara ranije ovog meseca, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nema "šta da kaže" po tom pitanju, o čemu je dodao da je to pitanje o kome treba da odluči kineska vlada.

Li, koga su SAD sankcionisale 2018. zbog kineske kupovine ruskog oružja, i dalje je naveden kao ministar odbrane Kine, jedan od njenih pet državnih savetnika i član moćne partijske Centralne vojne komisije (CMC).

Krajem jula, Odeljenje za razvoj opreme CMC-a izdalo je obaveštenje u kome se poziva na javne dojave o koruptivnim praksama nabavki koje datiraju iz 2017. godine, što se poklapa sa vremenskim periodom u kojem je Li bio zadužen za nabavke u odeljenju. Nije jasno da li su protiv Lija preduzete ili će biti preduzete disciplinske mere, piše CNN.

Ni Li ni Ćin nisu prikazani na snimku studijske sesije Komunističke partije kojoj su prisustvovali visoki partijski zvaničnici i koju je u sredu emitovala državna televizija CCTV. Bila su vidljiva sva tri ostala državna odbornika.

The Wall Street Journal  je izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je istraga Komunističke partije otkrila da je Ćin imao vanbračnu vezu dok je bio kineski izaslanik u Vašingtonu.

Navodno je imao vanbračnu vezu sa kineskom televizijskom voditeljkom koja je dobila dete surogat majčinstvom u Sjedinjenim Državama,  izvestio je Financial Times.

Peking nikada nije dao objašnjenje za Ćinovu smenu niti je rekao da je bivši ministar pod istragom. Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine nije odgovorila ni na upite CNN-a o ovom pitanju.

Komentari (0)

Svet