Fokus

SUKOB IZRAELA I HAMASA Proglašeno ratno stanje, više od 250 tela nađeno nakon upada Hamasa na muzički festival

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2023

-

08:57

SUKOB IZRAELA I HAMASA Proglašeno ratno stanje, više od 250 tela nađeno nakon upada Hamasa na muzički festival
SUKOB IZRAELA I HAMASA Proglašeno ratno stanje, više od 250 tela nađeno nakon upada Hamasa na muzički festival - Copyright Tanjug AP/Fatima Shbair, Hatem Moussa, Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obe strane. Izraelske snage granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom radikalnog Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni delovi Izraela. Izraelu je proglasio ratno stanje. Broj ubijenih i ranjrenih s obe strane povećava se iz sata u sat. 

Ključni događaji:

  • Kabinet za bezbednost Izraela izglasao da je zemlja zvanično u ratnom stanju
  • Najmanje dva Izraelca ubijena u napadu na autobus sa turistima u Egiptu
  • Hamas drži 11 državljana Tajlanda, nestao jedan britanski državljanin
  • Savet bezbednosti danas o situaciji na Bliskom istoku
  • Papa poziva na prekid nasilja u Izraelu
  • Izraelska vojska u borbama u gradu Magenu koristi i tenkove
  • Netanijahu na sastanku sa vojnim vrhom
  • Nikolić: Lakše ranjen jedan srpski državljanin
  • Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Izraela
  • Izraelska vojska počela da izvode udare na mete u Libanu
  • Netanijahu: Predstoji nam dug i težak rat nametnut napadom Hamasa

23.33 U toku sastanak SB UN povodom napada Hamasa na Izrael

U toku je sastanak Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata posvećen situaciji u Izraelu, a SAD su pre početka zasedanja zahtevale od svih 15 članica da osude ''gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas''.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud rekao je pre početka sastanka da su SAD ''uvek osuđivale nasilje nad nedužnim civilima, bilo izraelskim ili palestinskim'', ali i dodao da ''ne bi trebalo da postoji lažna ekvivalencija'' o tome šta Hamas radi i šta Izrael treba da uradi da bi osigurao svoju bezbednost, teritorijalni integritet i suverenitet, prenosi AP.

Kineski ambasador u UN Džang Džun istakao je da Peking osuđuje sve napade na civile i da je važno da se ''čuje glas'' Saveta bezbednosti, koji je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan nazvao je napad Hamasa ''izraelskim 11. septembrom'', aludirajući na terorističke napade u SAD 2001. u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, i dodao da ne želi da zamišlja šta se sada dešava sa taocima koji su zarobljeni u Gazi.

''Izrael će učiniti sve da vrati naše sinove i kćeri kući'', rekao je on. Sednica iza zatvorenih vrata neće doneti zvaničnu rezoluciju, ali neimenovane diplomate tvrde da su razgovori čak i o postizanju neobavezujuće izjave bili teški, prenosi Tajms of Izrael.

23.20 Izrael pokrenuo velike napade na kvart u Gazi, tvrdi da je reč o "gnezdu terora"

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su vazdušne napade na kvart Šudžaiji u Gazi, gađajući oko 150 Lokacija, navodeći da je reč o ''gnezdu terora'' koje militantna palestinska grupa Hamas koristi za napade na Izrael. Kako prenosi Tajms of Izrael, na taj kvart bačeno je oko 100 tona municije.

Pored toga, IDF je saopštio da se i dalje bori protiv boraca Hamasa infiltriranih na teritoriji Izraela.

''Stalne i rezervne kopnene snage IDF-a, u saradnji sa drugim snagama bezbednosti, vode dugotrajne borbe u gradovima oko Gaze, i ubili su na stotine terorista u gradovima, na granici i na obali, u poslednjih 40 sati'', navodi se u saopštenju IDF-a.

Trupe IDF, kako se dodaje, nastavljaju da vrše pretrese širom oblasti i da i dalje razmenjuju vatru sa teroristima na različitim lokacijama.

23.15 Hamas drži više od 100 Izraelaca kao taoce

Palestinska militantna grupa Hamas drži više od 100 Izraelaca kao taoce, potvrdio je visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk. Marzuk je naveo da su među taocima i visoko pozicionirani vojni zvaničnici Izraela, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na jedan palestinski medij.

22.32 Dok jedni jačaju mere bezbednosti, drugi slave

Vlasti brojnih zemalja su u subotu i nedelju pojačale mere bezbednosti oko jevrejskih lokacija u Francuskoj, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog sukoba između Izraela i Hamasa. U međuvremenu, demonstracije podrške Palestincima održane su u nekoliko zemalja Bliskog istoka. 

Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

22.31 Pogledajte emisiju Euronews Svet o dešavanjima u Izraelu

Euronews Srbija

22.07 Nedeljković u Izraelu: Svi državljani Srbije poleću večeras za Beograd

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, Nikola Nedeljković doputovao je večeras u Izrael kako bi pomogao u evakuaciji državljana Srbije, koji se od subote nalaze na aerodromu u Tel Avivu.

Nedeljković je za Tanjug rekao da će sledeći avion sa 132 putnika poleteti večeras u 22.50 časova. On je dodao su predstavnici ambasade sve vreme sa "našim ljudima" i da država čini sve da svi bezbedno polete za Beograd.

On je dodao da na aerodromu "Ben Gurion" nakon večerašnjeg leta neće biti više srpskih državljana. Er Srbija je ranije danas saopštila da će, u saradnji sa Vladom Srbije, obaviti repatrijacioni let iz Tel Aviva.

21.55 ZAKA: Više od 250 tela pronađeno nakon upada Hamasa na muzički festival

Više od 250 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, kada je došlo do napada palestinske militantne grupe Hamas, rekao je izraelskim medijima portparol ZAKA, grupe volontera koja se bavi preminulima nakon terorističkih napada i drugih katastrofa.

Kako prenosi Tajms of Izrael, palestinski militanti upali su u subotu na muzički festival i otvorili vatru u okviru velikih napada na Izrael.

Festival ''Supernova'' održan u pustinji Negev, u blizini kibuca Reim, nedaleko od Pojasa Gaze, odakle su pripadnici Hamasa došli kako bi započeli napade.

21.26 Ambasador Izraela u UN: Ovo su ratni zločini, uništiti infrastruktu Hamasa

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan optužio je Hamas da je počinio ratne zločine i poručio da je vreme da se uništi "teroristička infrastruktura" te palestinske militantne grupe.

"Ovo su ratni zločini, ovo su očigledni dokumentovani ratni zločini. Era razumnog postupanja sa ovim divljacima je završena. Sada je vreme da se uništi Hamasova teroristička infrastruktura, da se potpuno izbriše, tako da se takvi užasi više nikad ne ponove", rekao je Erdan novinarima uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana večeras iza zatvorenih vrata.

21.18 Islamski džihad drži više od 30 Izraelaca otetih u Pojasu Gaze

Militantna grupa Islamski džihad u zatočeništvu drži više od 30 Izraelaca koji su oteti u Pojasu Gaze od kako je u subotu Hamas započeo napade na Izrael, saopštio je lider Islamskog džihada Zijad Nakele.

''Vojnika i doseljenika koje držimo kao ratne zarobljenike u Gazi ima na desetine i više. U stvari, mogu reći da oni daleko premašuju ovaj broj. Islamski džihad do sada ima više od 30 neprijateljskih zatvorenika'', saopštio je Nikale, prenosi Tajms of Izrael.

20.23 SAD premeštaju nosače aviona bliže Izraelu, raspoređuju dodatne avione u regionu

SAD će premestiti bliže Izraelu udarnu grupu nosača aviona, uključujući nosač ''Ford'' i brodove koji služe kao njegova podrška, izjavio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbediti municiju Izraelu, kao i da će rasporediti dodatne borbene avione u regionu, prenosi Rojters.

Ranije danas, britanska agencija je prenela da će više američkih ratnih brodova i letelica biti premešteno bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokorangiranih američkih zvaničnika.

20.22 Dermer: Amerikanci se nalaze među "desetinama" talaca u Gazi

Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer izjavio je da među "desetinama" talaca koje pripadnici Hamasa drže u Gazi ima i Amerikanaca. On i izjavi za CNN nije mogao da kaže koliko je Amerikanaca kidnapovano. Dermer je dodao da je u pitanju "divljački napad" na Izrael, rekavši da su među taocima u Gazi žene, deca i stariji.

19.33 Načelnik Generalštaba prvi put se obratio, rekavši da je ''vreme za rat'

Načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga, general-potpukovnik Herci Halevi danas se prvi put javno obratio otkako je Hamas započeo napad na Izrael, navodeći da je došlo ''vreme za rat''.

Halevi je dodao da država Izrael i Izraelske odbrambene snage (IDF) sada vode rat ''protiv grešnog napada Hamasa".

On je u video snimku koji je objavila izraelska vojska rekao da je u pitanju terorizam i da izraelske snage napadaju sve koji su u tome učestvovali, prenosi "Tajms of Izrael".

"Znam da je poslednji dan bio težak, cena je visoka, znam da ima mnogo pitanja i mnogo frustracija“, nastavio je Halevi.

19.32 IDF pokrenule novi talas napada na Pojas Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su đda su pokrenule novi talas vazdušnih napada na pojas Gaze, i da su targetirane ''mete koje pripadaju terorističkoj grupi Hamas'', preneo je danas Tajms of Izrael.

Pored toga IDF je saopštio da je njihova mornarica danas gađala brojne pomorske položaje Hamasa u pojasu Gaze.

Saopšteno je da je mornarica koristila ''preciznu municiju'' ispaljenu sa mornaričkog broda.

Ranije danas, IDF je saopštio da je njihov cilj da preuzmu kontrolu na čitavim Pojasom Gaze i da ubiju sve teroriste na svojoj teritoriji.

"Stvar koja nas trenutno zaokuplja je stabilizacija kontrole u ​​Pojasu Gaze", rekao je portparol IDF-a Ričard Heht.

19.25 Ministarstvo spoljnih poslova: Izraelu pružile podršku 84 zemlje na svetu

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da su do sada 84 zemlje i nacije objavile saopštenja u kojima podržavaju Izrael. Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Australiju, Francusku, Norvešku i Austriju, objavile su saoštenja u kojima osuđuju napade i podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, javlja "Tajms of Izrael".

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen razgovarao je sa 17 ministara spoljnih poslova, uglavnom iz Evrope, u protekla 24 sata.

Takođe je održao brifing za strane diplomate u Izraelu, kao i za izraelske diplomate u inostranstvu.

19.01 Najmanje 700 ubijenih u napadima na Izrael, više od 2.100 ranjenih

Broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 700, prenose izraelski mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike. Do sada je u napadima u Izraelu ranjeno više od 2.100 ljudi, navodi Tajms of Izrael.

Izrael je ranije saopštio da je oko 100 ljudi kidnapovano, nakon što je Hamas pokrenuo napade na Izrael iz Pojasa Gaze.

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

18.58 Nikolić za Euronews Srbija: Nema Srba među stradalima, Izrael zatečen onim što se dogodilo u subotu 

Grupa državljana Srbije vratiće se večeras u Beograd, letom koji organizuje Er Srbija u saradnji sa vladom, a počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže da je spisak putnika napravljen prema prioritetima. Kako je rekao gostujući na Euronews Srbija, u Izraelu nema stradalih Srba, a jedan Srbin juče je lakše povređen. Opširnije u posebnoj vesti.

17.54 Francuski državljanin ubijen u napadima na Izrael

Jedan državljanin Francuske ubijen je u napadima na Izrael, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ministarstva ne navode se detalji o pogibiji francuskog državljanina, prenosi Mond. Ministarstvo je uputilo saučešće porodici stradalog.

Više od 600 Izraelaca ubijeno je, a više od 2.000 je ranjeno u napadima militantne grupe Hamas na Izrael, saopštila je kancelarija za medije izraelske vlade na Fejsbuku i dodala da je više od 100 osoba kidnapovano.

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

17.17 Erdogan: Rešenje zasnovano na dve države jedini put do mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska odlučna da pojača diplomatske napore kako bi se postiglo smirivanje sukoba između izraelskih i palestinskih snaga, ali je dodao da je rešenje zasnovano na uspostavljanju dve države jedini način da se postigne regionalni mir.

Govoreći u Istanbulu, Erdogan je rekao da je izraelsko-palestinski sukob bio u središtu većine sukoba i pitanja na Bliskom istoku i dodao da je sada neophodno uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao prestonicom, preneo je Rojters.

17.16 Portparol Hamasa: Ne može biti govora o primirju

Predstavnik palestinskog militantnog pokreta Hamas Hazem Kasem, koji je u subotu ujutro pokrenuo napad na Izrael, izjavio je da ne može biti govora o primirju dok, kako je naveo, "Izrael eskalira rat".

"Okupacija (Izraela) je u punom jeku agresije protiv civila. Ne može biti govora o primirju dok Izrael eskalira ovaj rat“, rekao je Kasem za agenciju RIA Novosti. Dodao je da je preuranjeno govoriti o posredovanju, jer, kako je rekao, "bojno polje određuje ko kontroliše situaciju".

16.56 Duda: Poljska će vojnim avionima evakuisati svoje državljane iz Izraela

Poljska će poslati vojne avione da evakuiše svoje državljane iz Izraela, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda.

"Šaljemo transportne avione Vazduhoplovstva da evakuišu Poljake koji trenutno borave u Izraelu. Vojnici iz naših specijalnih snaga će obezbediti zaštitu ukrcavanja i sigurnost u avionu", napisao je Duda na platformi X (Tviter), preneo je Rojters.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da Poljska šalje dva aviona C-130 Herkules da evakuišu oko 200 Poljaka sa aerodroma Ben Gurion.

16.39 Nemačka vlada razmatra da li da nastavi da šalje Palestincima pomoć

Nemačka vlada saopštila je da razmatra da li da nastavi da upućuje Palestincima pomoć vrednu stotine miliona evra nakon najvećeg napada palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael poslednjih godina.

Ministarka za razvoj Svenja Šulce rekla je da vlada uvek vodila računa da se novac koristi samo u mirnodopske svrhe, preneo je Rojters.

"Ali ovi napadi na Izrael označavaju užasan slom", istakla je ona i dodala da će nemačka vlada sada razmotriti celokupno angažovanje na palestinskim teritorijama. Pojedini nemački poslanici, iz redova opozicionih konzervativaca posebno, pozvali su na prekid slanja pomoći.

Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je Nemačka pojačala zaštitu izraelskih i jevrejskih institucija u Nemačkoj.

Šolc je rekao novinarima u Berlinu da Nemačka čvrsto podržava izraelsku stranu i istakao da zemlja ima pravo da brani sebe od "varvarskih napada", iako je izneo upozorenje protiv raspirivanja sukoba.

16.32 Netanjahu razgovarao sa Šolcom, Zelenskim, Meloni i Sunakom

Kabinet premijera Izraela saopštio je da je Benjamin Netanjahu danas razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerkom Italije Đorđom Meloni i britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Kako se navodi u saopštenju, "lideri su izrazili nepokolebljivu podršku pravu Izraela da se brani koliko god je potrebno", prenosi Haarec.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

16.30 Raisi: Iran podržava legitimnu odbranu palestinske nacije

Iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je da Iran podržava, kako je naveo, legitimnu odbranu palestinske nacije.

Raisi je ocenio da su "cionistički režim i njegove pristalice odgovorni za nestabilnost u regionu", prenosi Rojters pozivajući se na iransku agenciju Tasnim.

Palestinska islamistička grupa Hamas napala je u subotu ujutro Izrael, a u sukobima je do sada poginulo više stotina ljudi sa obe strane, dok je hiljade povređeno.

16.12 Abazović: Avion spreman da ode po crnogorske građane u Izrael

Avion nacionalne kompanije “To Montenegro” spreman da ode po crnogorske građane u Izrael, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

On je rekao da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo spoljnih poslova u kontaktu sa crnogorskim građanima i sa počasnim konzulom Crne Gore Nimrodom Rinotom i da pripremaju spisak potencijalnih putnika koji su ostali u Izraelu.

"Jutros smo zajedno sa našom nacionalnom kompanijom 'To Montenegro' dogovorili zajedničke aktivnosti za evakuaciju naših državljana usled narušavanja bezbednosne situacije u Izraelu. Zadužio sam sve nadležne institucije da prioritetno deluju u cilju evakuacije naših građana i zaštiti njihove lične sigurnosti”, napisao je je Abazović na Fejsbuku.

Dodao je i da Crna Gora ostaje posvećena miru i pozvao na prekid terorističkih napada i svakog drugog oblika nasilja.

"Poručujemo našim državljanima da mogu računati na podršku države u svakom delu sveta", rekao je Abazović.

16.00 Broj stradalih Palestinaca porastao na 370, broj poginulih Izraelaca veći od 600

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi, navelo je danas na Fejsbuku da je broj nastradalih Palestinaca porastao na 370, a da ih je oko 2.200 povređeno. Istovremeno, broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, saopštila je kancelarija za medije izraelske vlade na Fejsbuku, preneo je Bi-Bi-Si. Ona je navela da je više od 100 osoba kidnapovano i više od 2.000 povrđeno. Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo ranije danas da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

15.52  Blinken: Ima izveštaja da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je američka vlada dobila izveštaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u Izraelu i da zvaničnici pokušavaju da provere te izveštaje.

Blinken je za CNN rekao da će SAD "verovatno" kasnije danas saopštiti detalje o novoj vojnoj pomoći Izraelu.

"Naš prvi fokus je da osiguramo da Izrael ima ono što mu je potrebno", istakao je Blinken. 

15.28 Više od 20.000 ljudi pronašlo sklonište u 44 škole UNRWA širom Gaze

Agencija UN za palestinske izbeglice, UNRWA, saopštila je da je više od 20.000 ljudi pronašlo sklonište u 44 njene škole širom Gaze.

"Broj (raseljenih) se brzo povećava", izjavio je Inas Hamdan, vršilac dužnosti službenika za javno informisanje u Gazi, preneo je "Tajms of Izrael".

Agencija je saopštila da su tri njene škole pretrpele "kolateralnu" štetu u izraelskim vazdušnim napadima. UNRWA je, takođe, navela da je njen rad na devet bunara oko Pojasa Gaze juče zaustavljen.

Danas su nastavljeni radovi na tri bušotine, rekao je Hamdan. Centri za distribuciju hrane Agencije, koji zbrinjavaju preko 540.000 stanovnika Gaze, zatvoreni su od juče.

15.08 Večeras u 22.40 let Er Srbije iz Tel Aviva

Er Srbija će danas u saradnji sa Vladom Republike Srbije obaviti repatrijacioni let iz Tel Aviva. Let se organizuje za sve državljane Republike Srbije koji su inicijalno imali karte za letove drugim kompanijama, a koje su u međuvremenu otkazale svoje letove, navodi se u saooštenju nacionalne avio kompanije Er Srbije.

"Prema informacijama nadležnih službi, planirano je da avion srpske nacionalne avio- kompanije poleti iz Tel Aviva večeras u 22.40 časova po lokalnom vremenu", dodaje se u saopštenju.

Za spiskove putnika za repatrijacioni let nadležno je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

"Za sve upite, molimo da se obratite diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Izraelu ili Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Er Srbija će u narednim danima nastaviti da obavlja svoje redovne letove između Beograda i Tel Aviva, u skladu sa planiranim redom letenja", ističe se u saopšenju nacionalnog avio prevoznika. 

14.49 Ispovest preživele u napadu na muzičkom festivalu na jugu Izraela

Gili Joskovič i Tal Gibli bile su među stotinama mladih ljudi na muzičkom festivalu na jugu Izraela, blizu pojasa Gaze, kada su naoružani napadači zapucali u subotu u ranim jutarnjim satima. Broj stradalih i kidnapovanih tom prilikom nije poznat. Više u posebnom tekstu.

14.19 Dosad više od 900 žrtava sukoba

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, javlja "Tajms of Izrael".

Portparol ZAKA, humanitarne grupe koja se bavi preminulima nakon terorističkih napada, rekao je izraelskim medijima da je više od 600 Izraelaca ubijeno.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih. Prema poslednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

14.11 Portparol IDF: Pokušavamo da utvrdimo tačan broj talaca, izvešćemo žestoke udare

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Ričard Heht izjavio je danas da izraelska vojska zna da je Hamas uzeo desetine talaca, ali da još pokušava da utvrdi tačan broj.

Heht je u intervjuu za CNN iz Tel Aviva rekao je da IDF zna da je desetine talaca odvedeno u Gazu.

Istakao je da će IDF naneti žestoke udare „unutar Pojasa Gaze“ kao odgovor na upad Hamasa u subotu i dodao da će vojska evakuisati izraelska naselja oko Gaze i učiniti "sve što je u njenoj moći da smanji kolateralnu štetu i iseli ljude koji nisu umešani“.

Heht naglasio da je primarni cilj vojske da "stabilizuje odbranu i zaštiti granicu". Dodao je da je vojska spremna ako se sukobi prošire na Zapadnu obalu ili na severnu granicu Izraela sa Libanom.

14.03 Kabinet za bezbednost Izraela izglasao da je zemlja zvanično u ratnom stanju

Kabinet za bezbednost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može da obavlja "značajne vojne aktivnosti", saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja "Tajms of Izrael".

Premijer Benjamin Netanijahu je već rekao da je zemlja u ratu nakon što su se teroristi Hamasa infiltrirali u južni Izrael, ubivši na stotine Izraelaca. Odluka visokog bezbednosnog kabineta daje deklaraciji pravni status u skladu sa Osnovnim zakonom jer tačka 40. kaže da zemlja ne može da uđe u rat bez odluke vlade.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

13.40 Broj poginulih Izraelaca veći od 400, broj stradalih Palestinaca porastao na 300

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 400, izjavili su izraelski zvaničnici, javlja "Tajms of Izrael". Među poginulima je na desetine vojnika i policajaca koji su poginuli u borbi protiv terorista, navodi list.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih. Prema poslednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

13.25 Ubijen visokopozicionirani pripadnik Hamasa

 Visokopozicionirani pripadnik Hamasa Ajman Junis ubijen je u izraelskim napadima na Gazu koji su preduzeti kao odgovor na ofanzivu palestinskih militanata na Izrael u subotu.

Telo Ajmana Junisa izvučeno je iz ruševina u nedelju nakon što je granatirana njegova kuća u izbegličkom kampu Nuseirat u središnjoj Gazi, potvrdila je agencija za civilnu zaštitu.

13.22 Poginuo šef elitne izraelske jedinice "Duh" u sukobima sa pripadnicima Hamasa

Šef elitne multidimenzionalne jedinice, poznate i kao jedinica "Duh", pukovnik Roj Levi ubijen je u subotu dok su se njegove snage borile protiv pripadnika Hamasa u južnoj zajednici Reim, javlja "Tajms of Izrael".

Izraelske odbramene snage (IDF) su saopštile da je Levi hrabro vodio svoj tim i predvodio borbu u kibucu Reim, kako bi spasio građane koji su bili opkoljeni u svojim domovima. U razmeni vatre je ubijeno oko 10 palestinskih terorista, saopštila je IDF.

13.02 Premijerka Francuske: Obustavljeni letovi Er Fransa za Tel Aviv

Er Frans je obustavio letove za Tel Aviv nakon napada Hamasa na Izrael, izjavila je danas premijerka Francuske Elizabet Born za BFM TV, prenosi Rojters. Ona je osudila napad Hamasa na Izrael i ponovila solidarnost sa izraelskim narodom.

"Izrael ima pravo da se brani", rekla je Born.

12.50 Papa poziva na prekid nasilja u Izraelu, poručuje da rat neće rešiti probleme

Papa Franja pozvao je danas da se prekine sa napadima i nasiljem u Izraelu, poručivši da terorizam i rat neće rešiti nikakve probleme.  Prema njegovim rečima, rat će samo doneti dodatnu patnju i smrt nevinim ljudima.

"Rat je poraz, samo poraz. Pomolimo se za mir u Izraelu i Palestini", rekao je papa u nedeljnom obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra, prenosi Rojters.

U sukobima izraelskih snaga i Hamasa, koji su počeli subotnjim napadom palestinske militantne grupe na Izrael, stradalo je više od 600 ljudi, a više hiljada je povređeno.

12.49 Hamas drži 11 državljana Tajlanda, nestao jedan britanski državljanin

Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda saopštilo je danas da je 11 državljana te zemlje uzeto za taoce tokom borbi na jugu Izraela i verovatno su odvedeni u Gazu.

„Oni su nevini i nemaju nikakve veze sa bilo kakvim sukobom“, rekao je tajlandski premijer Sreta Tavisin, prenosi Bangkok post.

Kako se navodi, na jugu Izraela nalazi se oko 5.000 državljana Tajlanda, koji uglavnom rade kao poljoprivrednici u kibucima. Izraelska ambasada u Velikoj Britaniji potvrdila je da je britanski državljanin Džejk Marlou nestao u Izraelu nakon napada Hamasa, ali nije poznato da li je on uzet kao talac, prenosi BBC.

Prema rečima njegove majke, Marlou je radio kao obezbeđenje na zabavi u kibucu Reim, blizu granice sa Gazom, kada je došlo do napada u subotu ujutro 

12.38 Šef Arapske lige otputovao u Moskvu, razgovaraće sa Lavrovom o situaciji u Gazi

Šef Arapske lige Ahmed Abul Gejt otputovao je danas u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o situaciji u Pojasu Gaze, nakon što je palestinska militantna grupa Hamas izvela napad na Izrael.

Gejt, koji je bio šef egipatske diplomatije tokom vladavine Hosnija Mubaraka, razgovaraće o "tekućoj eskalaciji u Pojasu Gaze", rekao je portparol Arapske lige, prenosi Rojters.

Nakon jučerašnjeg napada na Izrael, Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost, pozivajući i palestinsku i izraelsku stranu da prestanu sa nasiljem. Moskva je saopštila da su neophodni odgovarajući pregovori kako bi se obezbedilo stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom. 

12.20 Izraelska vojska u borbama u gradu Magenu koristi i tenkove

U gradu Magenu na jugu Izraela, blizu granice sa Pojasom Gaze, vode se žestoke borbe između izraelskih trupa i palestinskih militanata.

Kako prenosi Tajms of Izrael, Izraelske odbrambene snage koriste i tenkove. Skoro 30 sati nakon što je Hamas započeo napad na Izrael, izraelske snage nastavljaju da čiste te oblasti od militanata. 

12.02 Najmanje dva Izraelca ubijena u napadu na autobus sa turistima u Egiptu

Najmanje dva Izraelca i jedan Egipćanin, ubijeni su danas u gradu Aleksandriji kada je egipatski policajac otvorio vatru na autobus sa izraelskim turistima, saopštilo je egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tv kanal Ekstra Njuz, citirajući neimenovanog zvaničnika egipatske bezbednosne službe, preneo je da je u napadu ranjena još jedna osoba.

Kako se navodi, napadač je priveden. Izraelska spasilačka služba Zaka objavila je da su u Aleksandriji ubijene dve osobe. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da prati situaciju, prenosi "Times of Israel". 

11.52 Borbe izraelskih snaga i palestinskih militanata u nekoliko oblasti na jugu

U toku su danas sukobi izraelskih snaga i palestinskih militanata u nekoliko oblasti na jugu Izraela, prenosi BBC pozivajući se na medije u Izraelu.

Haarec navodi da se izraelske snage bore protiv 10 naoružanih boraca u policijskoj stanici u Sderotu, blizu granice sa Gazom, iako se veruje da je ta oblast sada pod kontrolom Izraela. List prenosi saopštenje izraelske vojske da je tokom noći preuzela kontrolu nad većinom područja na jugu, ali da se sukobi nastavljaju u Beeriju, takođe blizu granice sa Gazom, Sderotu i četiri druge lokacije na jugu koje nisu precizirane.

Stanovnici Kfar Aze, blizu granice sa Gazom, i dalje su zabarikadirani u svojim domovima i čekaju pomoć, navodi Haarec.

11.38 Izrael je od Kine očekivao "oštriju osudu" Hamasa

Izrael je očekivao "oštriju osudu" militantne grupe Hamas iz Kine, zemlje koju smatra svojim prijateljem, izjavio je danas Juval Vaks, visoki zvaničnik izraelske ambasade u Pekingu.

"Kada se ljudi ubijaju, kolju na ulicama, ovo nije vreme da se poziva na rešenje dve države", rekao je Vaks, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rešenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

"Pozivamo strane da ostanu mirne, pokažu uzdržanost i odmah prekinu neprijateljstva, kako bi zaštitili civile i izbegli dalje pogoršanje situacije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva. 

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

11.36 Napad na autobus pun izraelskih turista, ubijen jedan Izraelac

Najmanje jedan Izraelac ubijen je danas kada je napadač otvorio vatru na autobus pun izraelskih turista u Aleksandriji, u Egiptu, javljaju lokalni mediji. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da prati situaciju, prenosi Times of Israel. RT Arabik navodi da je egipatski policajac ubio dvojicu Izraelaca, dok agencija Walla navodi da je jedna osoba ubijena, a druga ranjena. 

11.25 Savet bezbednosti danas o situaciji na Bliskom istoku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija rapravljaće danas o situaciji na Bliskom istoku, nakon napada Hamasa na Izrael.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad Hamasa i pozvao na preduzimanje "svih diplomatskih napora da se izbegne širi sukob", naveo je u saopštenju portparol UN Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog civilnog stanovništva i pozvao je na maksimalnu uzdržanost. Civili moraju da se poštuju i štite u skladu sa humanitarnim pravom", rekao je Dižarik, preneo je Glas Amerike.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

11.22 Netanijahu na sastanku sa vojnim vrhom

Kabinet izraelskog premijera saopštio je danas da je u toku sastanak premijera Benjamina Netanijahua sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom izraelske vojske (IDF) Hercijem Halevijem.

Kako se navodi, tema razgovora je situacija na terenu nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Sastanku prisustvuju i visoki zvaničnici bezbednosnih agencija.

11.20 Palestinske vlasti traže sastanak Arapske lige

Palestinske vlasti podnele su danas memorandum kojim pozivaju na hitan sastanak Arapske lige na nivou ministara spoljnih poslova, navodi VAFA, palestinska novinska agencija, prenosi Rojters.

Zahtev za sastankom dolazi u svetlu "brutalne i tekuće izraelske agresije na palestinski narod, uključujući eskalaciju napada na džamiju Al-Aksa od strane hiljada naseljenika", rekao je ambasador Arapske lige Muhanad Al Akluk, a prenosi VAFA.

11.00 Za evakuaciju Izraelaca oko Pojasa Gaze 24 sata

Izraelskim vojnicima naloženo je da u roku od 24 časa evakuišu sve stanovnike iz izraelskih zona oko Pojasa Gaze gde se vode borbe za oslobađanje talaca, rekao je danas portparol izraelske vojske.

"Naša misija u naredna 24 časa je da se evakuišu svi stanovnici u okolini Gaze", rekao je general Daniel Hagari na konferenciji za novinare dan pošto je palestinski Hamas pokrenuo ofanzivu protiv Izraela.

"Desetine hiljada vojnika raspoređeno je u toj zoni i doprećemo do svih sektora jedan po jedan dok ne budemo ubili svakog teroristu prisutnog u Izraelu", rekao je on.

Sukobi izraelskih vojnika i ekstremista Hamasa koji su se ubacili na jug Izraela iz pojasa Gaze i ušli u pogranična izraelska naselja nastavljeni su danas posle iznenadnog napada "hamasovaca" u subotu ujutru.

10.26 U  Beograd sleteo avion Er Srbije iz Tel Aviva

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" danas pre podne sleteo je avion iz Tel Aviva sa srpskim putnicima.

Kako se navodi na sajtu aerodroma, reč je o avionu Er Srbije JU817, koji je sleteo oko 10 časova.

9.51 Demokrate u SAD traže hitno imenovanje ambasadora u Izraelu

Američke demokrate traže da Džejkob Lu što pre bude imenovan za ambasadora SAD u Izraelu, s obzirom na to da zemlja nema svog ambasadora u trenutku kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael.

"Trenutno je od ključnog značaja da imamo ambasadora u Izraelu čije je imenovanje potvrdio Senat", naveo je predsednik kongresnog Komiteta za spoljne poslove Ben Kardin, prenosi portal "Hil".

Senator Brajan Šac sa Havaja je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što SAD nemaju ambasadora u Izraelu.

"Ovo je ozbiljna situacija koja zahteva da ostavimo po strani naše razlike", naveo je Šac na društvenoj mreži X (Tviter).

Američki predsednik Džo Bajden je početkom septembra predložio Lua za ambasadora u Izraelu.

10.11 Broj stradalih Izraelaca 350, Palestinaca 300, hiljade povređenih

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je porastao broj stradalih Izraelaca i da ih je sada 350, dok je povređeno skoro 2.000 njih. Istovremeno, iz militantne grupe Hamas navode da je porastao i broj stradalih Palestinaca - na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

IDF, sa druge strane, tvrdi da je ubio najmanje 400 palestinskih terorista u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze. 

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

 

9.16 Mirovna misija UN u Libanu poziva Izrael i Hezbolah na uzdržanost

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNFIL) potvrdile su danas da je došlo do razmene vatre između izraelskih i libanskih snaga, i pozvale na uzdržanost i deeskalaciju.

"U kontaktu smo sa vlastima obe strane, na svim nivoima, kako bismo izbegli ozbiljniju eskalaciju", navodi se u objavi UNFIL-a na društvenoj mreži X (Tviter).

Kaže se da mirovnjaci Ujedinjenih nacija ostaju na svojim pozicijama, a da će neki nastaviti da rade iz skloništa radi njihove bezbednosti.

"Pozivamo sve da budu uzdržani i iskoriste UNIFIL-ove mehanizme za vezu i koordinaciju za deeskalaciju, kako bi se sprečilo brzo pogoršanje bezbednosne situacije", poručuju iz mirovne misije UN u Libanu.

Prethodno je izraelska vojska (IDF) saopštila da je izvela vazdušne udare na delove Libana, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata. Kasnije je libanska militantna grupa Hezbolah preuzela odgovornost za napade na Izrael. 

8.50 Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael. U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi. Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

08.30 Palestinci stupili u generalni štrajk na Zapadnoj obali

Palestinci na Zapadnoj obali stupili su danas u generalni štrajk zbog napada Izraela na tu oblast i Pojas Gaze. Na teritoriji koju kontrolišu palestinske vlasti zatvorene su sve kompanije, univerziteti i banke, prenosi WAFA.

"Ova demonstracija jedinstva i solidarnosti širom Zapadne obale šalje snažnu poruku da palestinski narod neće stajati skrštenih ruku pred nastavkom izraelske agresije", navodi palestinska agencija.

08.15 Izraelska vojska: Cilj je potpuna kontrola nad Pojasom Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je njihov cilj da preuzmu kontrolu na čitavim Pojasom Gaze i da ubiju sve teroriste na svojoj teritoriji.

"Stvar koja nas trenutno zaokuplja je stabilizacija kontrole u ​​Pojasu Gaze", rekao je portparol IDF-a Ričard Heht. na brifingu za novinare, prenosi CNN.

Naveo je da izraelska vojska ima ciljeve za narednih 12 sati.

"Verovatno ćemo pokušati da iselimo određene zajednice u oblastima Gaze. Kako dan bude odmicao, mogli bismo da proteramo ljude iz određenih područja Gaze", naveo je Heht.

On je rekao da su operacije i dalje u toku, između ostalog, u Sderotu, Beriju, Kisufimu i Sufi.

Portparol IDF-a je naglasio da ima mnogo poginulih, kao i da je militantna grupa Hamas kidnapovala, "ne samo vojnike, već i civile".

Tanjug AP/Adel Hana

 

08.00 Počasni konzul Srbije u Izraelu: Lakše ranjen jedan srpski državljanin

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je za RTS da je juče jedan državljanin Srbije lakše ranjen i da je već otpušten iz bolnice. Navodi da je u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima, naročito onima koji borave u južnom distriktu na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Niklić je apelovao na građane Srbije koji borave u Izraelu, naročito one na nerezidentnom nivou (turiste, studente, poslovne ljude), da eksplicitno poštuju naredbe vlasti kako bi se životi sačuvali.

Prema njegovim rečima, noć protekla mirnije bez sirena za vazdušnu opasnost i raketa. Sa druge strane, Nikolić ističe da je u južnom distriktu, stanje veoma teško i složeno.

Prema rečima Nikolića, avion "Er Srbije" JU-817 pun naših državljana, samo što nije poleteo sa aerodroma u Tel Avivu, preneo je RTS. Kako kaže, za još nekoliko desetina hodočasnika koji su ostali predviđena su još dva leta u ponedeljak i utorak.

07.45 Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za raketni i artiljerijski napad na spornu teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela.

Iz Hezbolaha su naveli da su gađali tri mete na delu zemlje koji je Izrael okupirao 1967. godine, a koji Liban smatra svojim, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je počela da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Hamas potvrdio da je imao direktnu podršku Irana za napad na Izrael

Militantna grupa Hamas potvrdila je danas da je za napad na Izrael imala direktnu podršku iz Irana. To je za BBC izjavio portparol Hamasa Gazi Hamad.

U napadima na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, a više od 1.800 je povređeno, dok je u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze, stradalo je 256 Palestinaca, a povređeno 1.788 njih.

07.15 Netanijahu: Predstoji nam dug i težak rat nametnut napadom Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je  da predstoji dug i težak rat koji je, kako je naveo, nametnut ubilačkim napadom militantne grupe Hamas.

"Krenuli smo u ofanzivu i ona će se nastaviti bez predaha, dok se ne ostvare svi ciljevi", naveo je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter).

On je pozvao stanovnike Gaze da ode iz te oblasti i naglasio da će izraelske snage svuda delovati silom.

"Hamas želi da nas sve ubije. To je neprijatelj koji ubija decu i majke u njihovim domovima, u njihovim krevetima, neprijatelj koji otima starce, decu i mlade žene, koji kolje i masakrira naše građane, uključujući i decu, koja su samo izašla da uživaju u prazniku", naveo je Netanijahu.

Izraelski premijer je poručio da će bezbednost građana biti vraćena i da će Izrael pobediti.

07.00 Kina: Zabrinuti zbog situacije u Izraelu, uspostaviti nezavisnu državu Palestinu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rešenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

"Pozivamo strane da ostanu mirne, pokažu uzdržanost i odmah prekinu neprijateljstva, kako bi zaštitili civile i izbegli dalje pogoršanje situacije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Napominje se da ponovni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da potraje.

"Osnovni izlaz iz sukoba leži u implementaciji rešenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine", poručuju iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ističe se da međunarodna zajednica treba da deluje hitnije, omogući nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela i pronađe način za postizanje trajnog mira. 

Komentari (0)

Svet