Fokus

Intenzitet napada kakav nije zabeležen od 1973: "Hamas imao tri cilja, verujem da će Izrael krenuti u kopnenu invaziju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2023

-

21:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Niko nije očekivao ono što je zadesilo Izrael u subotu ujutru kada su pripadnici Hamasa izvršili prvo raketne napade, a onda upali na jug Izraela. Oni su upadali u izraelske gradove i otimali civile i vojnike i više od 100 njih je oteto i smatra se da se nalaze u Pojasu Gaze. U borbama je ubijeno stotine ljudi, a više hiljada je takođe povređeno. Raketni napadi na Izrael u 21. veku nisu novost. Međutim ovakav intenzitet napada nije zabeležen još od Jom Kipurskog rata 1973. godine, pa su tako od juče nameću i brojna pitanja.

Najviše projektila ispaljeno je iz Pojasa Gaze, gusto naseljene teritorije uz granicu sa Egiptom. Sporadični raketni napadi zabeleženi su i na severu zemlje, iza kojih stoji proiranska šiitska milicija Hezbolah, stacionirana u susednom Libanu, međutim intenzitet tih napada bio je znatno slabiji u odnosu na one na jugu zemlje. U izraelskim bezbednosnim strukturama postoji sumnja da bi i situacija na izraelsko-libanskoj granici mogla da eskalira. 

U dometu Hamasovih projektila našao se i Tel Aviv u kojem su smeštene državne institucije. 

Osim raketnih napada, pripadnici Hamasa uspeli su da zaobiđu strogo čuvanu granicu između Izraela i Pojasa Gaze i infiltriraju se u naseljena mesta u graničnom pojasu gde su se vodile ulične borbe. Tom prilikom militanti su zauzeli i neke od vojnih objekata i kontrolnih punktova i uzeli su znatan broj talaca, što civila, što vojnih lica. 

Ovakvo stanje na terenu pripisuje se velikom obaveštajnom propustom izraelskih bezbednosnih službi, s obzirom na to da je granica između Pojasa Gaze i Izraela bila jedna od najobezbeđenijih, duž koje je bila postavljena zaštitna ograda koju su nadgledale izraelske patrole. 

Kao odgovor na napade, izraelska vojska pokrenula je vazdušne napade na Pjas Gaze, ali i kopnene i artiljerijske napade duž same granice. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu preporučio je palestinskom stanovništvu da napusti Pojas Gaze, zbog snažnog delovanja izraelskih snaga na tom pravcu. 

Dautović: Hamas imao tri različita cilja

Komentarišući za Euronews Srbija ono što se dogodilo u Izraelu, stručnjak za međunarodne odnose Mirko Dautović rekao je da je Hamas imao na umu tri različita cilja, odnosno mete.

"Svakako da je jedan od njih teror, čist teror, poruka Izraelcima da nisu bezbedni tu gde su, da nisu nedodirljivi i možda će ovo podstaći neke od njih da pobegnu iz Izraela. Drugi cilj je bio arapski svet, muslimanski svet šire gledano, Izrael ima jednu auru nepobedivosti koja je empirijski da kažemo dokazana i svaka mala povreda Izraela je zapravo jedna vrsta propagandne pobede za Hamas, a ovo nije bila mala, mislim nije Izrael oštećen, u pitanju je samo nekoliko naselja koja se nalaze uz Pojas Gaze, ali naprosto taj prizor zarobljenih izraelskih i vojnika i civila koji su ponižavani, to sve jako škodi izraelskom imidžu, a istovremeno jača taj osećaj i ponos kod Arapa i muslimana širom sveta. Treća bih rekao da su zvanične prestonice, pre svega Rijad, Saudijska Arabija koja je bila na pragu da prizna Izrael i mislim da je ovim Hamas prilično pokvario tu računicu", rekao je on.

Kako kaže, činjenica da postoje i taoci, dodatno komplikuje situaciju. On ističe i da Izrael mora hitno da reaguje i smatra da će doći do kopnene invazije.

"Hamasov lider je rekao da ih ima mnogo više nego što je Izrael priznao, možemo računati sa nekoliko stotina ljudi, ja sad nisam bezbednosni ekspert ali jesam neko ko se bavi politikom i ako uđemo u situaciju izraelske vlade i premijera Netanjahua vi morate nekako pod hitno da reagujete i uništite Hamas i to vrlo brzo i zato verujem da će doći do kopnene invazije. To ne može da bude odloženo sa političke tačke gledišta, to znači da će po mom mišljenju Izrael krenuti u akciju i da oni u suštini te taoce već smatraju za mrtve i da naprosto ako budu našli nekog živog naći će, ali da u suštini neće biti nikakvog pregovaranja oko taoca, niti će biti odlaganja napada na Gazu. Mislim da će čak i zapadne države pružiti podršku za tu situaciju. Situacija je jasna, sa teroristima se ne pregovara o otkupu, razmeni, ne, sad sledi akcija, a ko preživi to je to", rekao je Dautović.

Kako je istakao, Izrael u ovom trenutku ima blanko podršku Amerike, a navodi i da je ne vidi kako je Rusija mogla da se uključi u ovo i šta bi mogao da bude motiv Moskve da šteti svoje odnose sa Tel Avivom.

"Ja bih počeo prvo od motiva, zašto bi Rusija štetila svojim odnosima sa Tel Avivom. Izrael je odbio da preda svoj antiraketni sistem Ukrajini, vrlo se jasno pozicionirao neutralno, održava veze sa Rusijom, zašto bi Moskva kvaria svoje odnose sa Tel Avivom, šta bi mogli da dobiju", rekao je on.

Radulović: Nijedan sistem nije idealan, ali jasno da je ozbiljan propust

Vojni analitičar Vlade Radulović na pitanje kako je došlo do propusta izraelskih bezbednosnih službi kaže za Euronews Srbija da nijedan sistem, kada se govori o ratnoj tehnici i službenoj bezbednosti nije idealan.

"Nažalost, Izaelcima se to sada ispoljilo na terenu i to sada gledamo, drugo je pitanje koji su razlozi, koji su to faktori koji su uticali da do ovakvog propusta dođe, a de facto je propust. Nije bilo ispaljeno jedna, dve ili deset nekih raketa ili projektila, pričamo o jednoj izuzetno dobro iskordiniranoj akciji pre svega Hamasa, videćemo da li se u pozadini toga nalaze još neke druge formacije poput Islamskog džihada. Jasno je da je ozbiljan propust, tako nešto ne možete da ne znate, jedna je situacija da imate decenijama negde da se ništa ne dešava pa ajde možete da kažete sistem nije bio pripremljen, ali kada posmatrate Izrael i Pojas Gaze, onda ne možete da budete uspavani", rekao je on.

On je rekao i da je broj žrtava zastašujuć, te da će broj otetih zasigurno staviti dodatni teret na službe bezbednosti.

"Da li može doći do otvaranja potencijalno dva nova fronta, a to je ovog severnog i Hezbolaha, udar iz Libana i ovog istočnog fronta, odnosno eskaliranje situacije na Zapadnoj obali. Za sada se čini da to nije slučaj", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet