Fokus

SAD premeštaju nosače aviona bliže Izraelu, Bajden: Američka pomoć već je na putu

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

20:54

SAD premeštaju nosače aviona bliže Izraelu, Bajden: Američka pomoć već je na putu
SAD premeštaju nosače aviona bliže Izraelu, Bajden: Američka pomoć već je na putu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udarna grupa nosača aviona američke mornarice kreće se ka istočnom Sredozemnom moru, uključujući nosač aviona na nuklearni pogon USS ''Džerald R. Ford'', koji će pratiti razarači navođenih raketa i krstarice sa navođenim raketama, izjavio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbediti municiju i opremu Izraelu i pojačati američke snage na Bliskom istoku, kao odgovor na napade Hamasa, prenosi CNN.

''Vlada SAD će brzo obezbediti odbrambenim snagama Izraela dodatnu opremu i resurse, uključujući municiju'', rekao je Ostin.

Pored toga, SAD će povećati prisustvo borbenih aviona na tom području, pored toga što je poslala nekoliko aviona F-35, F

F-15, F-16 i A-10 na Bliski istok u poslednjih nekoliko meseci, kao odgovor na poteze Irana.
Kako navodi američka televizijska mreža, prisustvo udarne grupe ima za cilj da odvrati Hezbolah u Libanu, kao i druge militantne grupe koje se smatraju rivalskim po Izrael.

AP navodi da je USS ''Džerald R. Ford'' trenutno najmoderniji američki nosač aviona sa posadom od oko 5.000 mornara.

Ranije danas, Rojters je preneo da će više američkih ratnih brodova i letelica biti premešteno bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokorangiranih američkih zvaničnika.

Pored toga, agencija je prenela da Vašington veruje da je ovaj napad Hamasa imao za cilj ''da poremeti normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije''.

Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je danas predsednik SAD Džozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu tokom njihovog razgovora.

''Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu.

Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima'', navodi se u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se dodaje da je Bajden ponovo izrazio saosećanje sa nestalima, ranjenima i ubijenima, i razgovarao o nastojanjima da se obezbedi da nijedan drugi rival Izraela ne iskoristi situaciju.

Tajms of Izrael navodi da su Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris obavešteni o situaciji u Izraelu i da ''ostaju u bliskom kontaktu sa izraelskim partnerima''.

Bajden i Netanjahu razgovarali su i u subotu, kada su počeli napadi Hamasa na Izrael, kada je Bajden istakao da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

Netanjahu je zahvalio Bajdenu na bezrezervnoj podršci i jasno stavio do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja u kojoj će Izrael pobediti.

Grupa Hamas pokrenula je u subotu napade na Izrael, u kojima je ubijeno najmanje 600 Izraelaca, a više od 2.000 njih ranjeno.

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet