Fokus

Američka alpinistkinja stradala prilikom uspona na planinski vrh na Tibetu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

17:39

Američka alpinistkinja stradala prilikom uspona na planinski vrh na Tibetu
Američka alpinistkinja stradala prilikom uspona na planinski vrh na Tibetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka alpinistkinja Đina-Mari Rusidlo, koje je pokušala da bude prva Amerikanka koja će uspeti da se popne na udaljeni planinski vrh na Tibetu na visini od 8.000 metara, proglašena je mrtvom od kineskih vlasti, saopštila je njena porodica.

Kina je obustavila sve aktivnosti zbog lavina na planinskom usponu Šišapangmi koje su u subotu odnele živote američke alpinistkinje Ane Gutu i njenog vodiča, Šerpasa Mingmara iz Nepala, prenosi Rojters.

Druga američka planinarka  Đina-Mari Rusidlo i njeni nepalski vodič, Šerpas Tendžen Lama vodili su se kao nestali istog dana kada su se lavine obrušile na visinama od 7.600 i 8.000 metara dok se prema vrhu planine probijalo više od 50 planinara i njihovih vodiča.

"Porodica Rusidlo želi da obelodani da su kineske vlasti proglasile mrtvima moju sestru Đinu i njenog vodiča Tendžen Lamu. Kineska vlada je odbila zahtev za potragu helikopterom iz Nepala.

Rečeno nam je da se potraga za telima može organizovati tek na proleće, kada vremenske prilike budu povoljne", objavila je na svom Fejsbuk profilu Kristi Rusidlo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet