Fokus

SAD postigle dogovor s Katarom da blokira šest milijardi dolara namenjenih Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

21:29

SAD postigle dogovor s Katarom da blokira šest milijardi dolara namenjenih Iranu
SAD postigle dogovor s Katarom da blokira šest milijardi dolara namenjenih Iranu - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena postigla je ''tihi sporazum'' sa Katarom da Doha ne oslobodi 6 milijardi dolara iz iranskih naftnih fondova, za koje su SAD postigle dogovor o tome da im Teheran ima pristup u zamenu za oslobađanje nekolicine američkih talaca.

Kako prenosi CBS, od početka napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, SAD su bile suočene s velikim pritiskom da se blokiraju sredstva namenjena Iranu, zbog podrške Teherana Hamasu.

Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da će, pored Katara i Jordana, putovati u Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapaske Emirate, nakon što napusti Izrael.

Takozvana ''šatl'' diplomatija SAD u regionu ima za cilj sprečavanje širenja sukoba između Izraela i Hamasa, kao i oslobbađanje talaca, i to u zejedničkim naporima sa Egiptom i Izraelom, kako bi se otvorio humanitarni koridor iz Gaze.

''U svakom od ovih angažmana, nastavićemo da vršimo pritisak na zemlje da pomognu u sprečavanju širenja sukoba i da iskoristimo svoju moć da Hamas odmah i bezuslovno oslobodi taoce'', rekao je Blinken tokom obraćanja novinarima u Tel Avivu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet