Fokus

Republikanac Skalis nominovan za predsedavajućeg Predstavničkog doma u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

07:28

Republikanac Skalis nominovan za predsedavajućeg Predstavničkog doma u SAD
Stiv Skalis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa, nominovali su Stiva Skalisa za novog predsedavajućeg, nakon prošlonedeljne smene Kevina Mekartija.

Skalis je izabran konkurenciji predsedavajućeg Odbora za pravosuđe Džima Džordana, na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata - 113 je glasalo za Skalisa, a 99 za Džordana, prenosi Glas Amerike.

Navodi da je Skalis dobio podršku iskusnih republikanskih kongresmena koji pripadaju establišmentu stranke.

On mora da dobije većinsku podršku Predstavničkog doma koji republikanci kontrolišu tesnom većinom.

"Vredno radimo na postizanju jedinstva. Moramo da se ujedinimo jer svet ne čeka. Očigledno, imamo još posla", rekao je Skalis novinarima u Kongresu.

Najavio je da bi njegov prvi potez kao predsedavajućeg bio da zakaže glasanje o rezoluciji kojom bi se jasno pokazalo da SAD stoje uz Izrael u ratu sa ekstremistima Hamasa u Gazi.

Prošle nedelje, Predstavnički dom izglasao je smenu Mekartija, što je prvi put u istoriji da je Kongres izglasao smenu predsedavajućeg, i to sa 216 glasova "za" i 210 "protiv".

Prema Ustavu SAD, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj posle potpredsednika SAD, postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bele kuće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet