Fokus

Humanitarna katastrofa u Gazi, Malik: "Ako je Hamas počinio ratni zločin, to ne opravdava drugu stranu da uradi isto"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

12:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija izdala je saopštenje u kojem upozorava da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački“ usled stalnih vazdušnih napada Izraela. U saopštenju se navodi da su zabeležena 34 napada na zdravstvenu zaštitu u Gazi od prošle subote koji su rezultirali smrću 11 zdravstvenih radnika na dužnosti.

"Zaista sam zabrinut. Ali u ovom sukobu ipak, mislim da treba podržati one kojima je potrebna pomoć. Juče sam se vratio iz Kaira gde sam se sreo sa predsednikom Egipta El-Sisijem i pitao ga da li može da pomogne u prenošenju medicinskih zaliha preko prelaza Rafa, kako bi pomogao Palestincima u Gazi, na šta je on i pristao. Potreban nam je koridor za pružanje medicinskih usluga. Potrebno je prvo da zaštitimo civile. Drugo, da im pružimo podršku koja im je potrebna, bilo da su to hrana, medicinske usluge, zalihe i druge stvari koje su im potrebne", izjavio je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Nošen Malik, iz Grupe za humanitarnu politiku ODI u ekskluzivnom razgovoru za Euronews Srbija takođe apeluje na međunarodnu zajednicu da hitno pomogne Palestincima koji žive u Pojasu Gaze i, zbog opsade, nemaju kuda da odu.

"Važno je shvatiti da je pre ovih najnovijih dešavanja izraelska vlada godinama blokriala Gazu, što znači da je situacija već bila teška, a ova neprijateljstva i rat su je samo pogoršali. Situacija će se pogoršavati narednih dana posle stotine vazdušnih napada na stambene jedinice i izbegličke kvartove. To je već nanelo ogromnu štetu vodovodnoj infrastrukturi, što znači da je otežana i osnovna higijena, ali i medicinski sistem koji je i pre bio u teškom stanju", kaže ona.

Gde Palestinci mogu da odu?

Malik objašnjava da je Pojas Gaze širok tek 18, a dugačak oko četrdesetak kilometara i kao takav u opsadi sa više od dva miliona ljudi koji nemaju gde da odu i da se sklone.

"Najnovija opsada dalje će komplikovati sitauciju. Zaista su već izražene zabrinutosti zbog najava da će se kolektivno kažnjavati stanovništvo. To utiče, ne samo na svakodnevni život, već i bolnice koje ne mogu da funkcionišu, a u kojima 30 do 40 odsto povređenih čine deca. U opasnosti su i bolnički i humanitarni radnici koji rade na terenu", naglaša Malik.

Euronews

Nakon što je zabeležen sukob između Izraela i Libana, a pošto je Hezbolah ispalio rakete prema Izraelu, zvanični Tel Aviv doneo je odluku da dan kasnije bombarduje aerodrome u sirijskoj prestonici Damasku i Alepu. Južnije, jedini granični prelaz iz Pojasa Gaze jeste upravo onaj ka Egiptu, a i on je već danima zatvoren.

"Istorijski gledano Egipat je sarađivao sa Izraelom da bi imao stabilnost na domaćem planu i limitirao migracije u svoju zemlju. Međutim, izraelska politika je takva da Palestinci koji žele da napuste Gazu, ne mogu da se vrate nazad. To znači da ćemo potencijalno imati ogroman broj raseljenih lica u regoinu. Moramo obratiti pažnju na dodatne posledice ove eskalacije i šta će to značiti u celom regionu u narednim nedeljama i mesecima", ističe Malik.

Međunarodna zajednica na potezu

Najveća opasnost koja trenutno vreba jeste da međunarodna zajednica propusti šansu da zaštiti nedužne palestinske civile koji su žrtve kršenja međunarodnog humanitarnog prava, dodaje Malik u razgovoru za Euronews Srbija.

"Smatramo da postoji potreba da međunarodna zajednica pokaže solidarnost sa Izraelom posle nedavnih događaja, ali moramo da mislimo šta i kao dalje. Te odluke imaće posledice dugo godina", rekla je ona i nastavila.

"Na primer, čuli smo i to nas je jako zabrinulo, da su neke članice EU razgovarale da će zaustaviti isporuku humanitarne pomoći Gazi, koja je već pod opsadom. Takođe, ono što nismo videli jeste indikacija međunarodnoj zajednici da prioritet bude čuvanje života"

Malik ističe da i Hamas, i Izrael imaju odgovornost da zaštite civile uprkos tome što je Hamas prvi počeo svoj napad.

"Izrael i dalje ima odgovornost da poštuje prava i običaje rata i zaštiti civile. Iako je jedna strana počinila ratni zločin, to ne opravdava ovu drugu da uradi isto. Tako da se brinemo da nema odgovornosti zbog ovog kolektivnog kažnjavanja koje je inače zabranjeno kolektivnim pravom"

profimedia

 

Kaže da se ovde više ne radi o Hamasu već o činjenici da izraelski napadi trenutno najviše štete nanose upravo prosečnim i nedužnim civilima.

"Najvažnije je da im se zaštite humanitarna prava, obezbede hrana i voda, a imajući u vidu broj poginulih koji je već veliki sa obe strane, izuzetno je važno da međunarodna zajednica iskoristi uticaj i deeskalira krizu jer postoji rizik da strada još više ljudi", zaključuje u razgovoru za Euronews Srbija Nošen Malik.

 

Komentari (0)

Svet