Fokus

Ko je El Deif, navodni organizator napada Hamasa na Izrael?

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

22:10

Ko je El Deif, navodni organizator napada Hamasa na Izrael?
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael predstavlja najteži udarac za izraelsku vojsku od 1973. godine.

Prema pisanju CNN, organizator napada je Mohamed Dijab Ibrahim el Masri, poznatiji kao El Deif, koji decenijama svaku noć provodi u drugom objektu kako bi izbegao da ga izraelske snage ubiju.

Veruje se da je rođen 1960-ih godina i smatra se uticajnom vojnom ličnošću u Hamasu koja se uvek borila protiv bilo kakvog mira sa "cionističkim entitetom".

Trenutno je zadužen za Hamasovo vojno krilo Brigade Al Kasem, ali profesor političkih nauka na Univerzitetu Al Aza u Gazi Majmar Abusada kaže da je El Deif malo poznat običnim Palestincima.

Brigade Al Kasem su bile protiv mirovnog procesa koji je prihvatio tadašnji vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat i sporazuma iz Osla 1993. godine koji je trebalo da utre put ka rešenju zasnovanom na formiranju dve države.

El Deif je vrhunski proizvođač bombi, navodi CNN i dodaje da je 1996. godine stajao iza četiri samoubilačka napada u kojima je ubijeno 65 ljudi u Jerusalimu i Tel Avivu.

Njegova žena i ćerka su ubijeni u vazdušnim napadima 2014. godine, a El Deif je ostao bez dela ruke, nogu i sluha.

U poslednje dve godine, Hamas je, pod vođstvom El Deifa, radio na tome da ubedi Izrael da je njegov fokus na domaćim pitanjima, na obnovi Gaze, na obezbeđivanju radnih dozvola za ljude koji traže posao u Izraelu, kao i na izgradnji njegove infrastrukture.

"Izraelci su smatrali, dugoročno gledano, da je to politika Hamasa, a ne vojna konfrontacija sa Izraelom", kaže Abusada, profesor iz Gaze.

Međutim, Hamas je sve vreme pripremao masovni napad, navodi se u analizi objavljenoj na sajtu američke televizije.

Na pitanje šta će Hamas na kraju dobiti od "krvavog kockanja", Karin fon Hipel sa londonskog Instituta "Royal United Services" kaže da je palestinska militantna grupa napad "sigurno planirala godinama i razmišljala šta može da uradi, pošto sve drugo što je uradila nije uspelo".

"Međutim, ni ovo neće uspeti. Mislim da će ovo označiti kraj Hamasa", smatra Fon Hipel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet