Fokus

Ursula Fon der Lajen na udaru kritika - pojedini evropski zvaničnici smatraju da je naklonjena Izraelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

15:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Malo je reći da su pojedine evropske prestonice bile ljute kada su čule kako predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je stajala pored izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izgovara da će način na koji će Izrael odgovoriti na napad Hamasa pokazati da je to demokratija. 

Naime, njoj se zamera što ni jednom rečju nije pozvala Izraelce da poštuju međunarodno pravo, a posebno jer je takvu izjavu dala kao predsednica Komisije koja nema nikakve nadležnosti po pitanjima spoljne politike. 

Fon der Lajen, nemačka političarka desnog centra, i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola u petak su posetila kibuc Kfar Aza gde je Hamas u napadu prošle nedelje ubio desetke civila. Njih dve su "izrazile solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Njoj je premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio zahvalnost za podršku koju pruža njemu i njegovom narodu.

"Cenim izraz podrške koju ste dali sada i poslednjih dana i činjenicu da je toliko evropskih zemalja stalo uz nas rame uz rame", napisao je on na društvenoj mreži X.

Ona je čak tokom posete Izraelu imala i priliku da se smeti u sklonište jedne od zgrada koje se nalazi u izraelskoj vladi i to u trenutku kada je bila proglašena uzbuna za vazdušnu opasnosti.

Međutim, nakon povrataka u Brisel, ona se sada nalazi pod kritikama  koj su bil i zvanični i nezvanični, jer tokom svoje posete nije govorila o humanitarnim posledicama i nije pozivala Izrael da poštuje međunarodno pravo. Ona je davala i izjave da Izrael ima pravo da se brani a jedan neimenovani diplomata je rekao da ona rekla da Izrael ima pravo da se brani. 

Liberation piše da je malo reći da su evropske prestonice bile šokirane kada su čule komentare koji po rečima jednog ambasadora predstavljaju "lične stavove" Fon der Lajen i da oni nisu stavovi EU, jer predsednik Komisije nema nadležnosti oko pitanja spoljne politike.

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj je javno izjavio da Fon der Lajen ne govori u ime EU i u njenoj podršci izraelu nema zvaničnog stava EU. 

"Pozicija je jasna, da mi svakako branimo pravo Izraela da brani od napada. Ali kao i svako pravo, ono ima granicu. A ova granica je međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", rekao je Borelj.

Reagovala je i evroposlanica Natali Losau koja je takođe navela da ne razume poruku koju je ovim povodom uputila Ursula Fon der Lajen.

"Da, mi smo prijatelji Izraela i podržavamo izraelski narod u njegovom iskušenju. Da, Izrael ima pravo da se brani od krvoločnih terorista. Zaboravljate važnu poruku: Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo. Ne razumem kave veze ima predsednica EK sa spoljnom politikom za koju nije nadležna", kazala je.

Irski premijer i vlada akciju Izraela nazivaju kolektivinim kažnjavanjem naroda Gaze, a The Irihs Thimes piše da je ovaj pristup Ursule Fon dr Lejn dodatno uzburkao strasti u evropskih prestonicama. 

Jedan od zvaničnika Palestine u misiji EU nazvao je licemernom i naveo da ona ima dvostruke standarde.

Komentari (0)

Svet