Fokus

Američke sankcije za pojedince i entitete koji učestvuju u razvoju iranskog programa raketa i dronova

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

23:33

Američke sankcije za pojedince i entitete koji učestvuju u razvoju iranskog programa raketa i dronova
Američke sankcije za pojedince i entitete koji učestvuju u razvoju iranskog programa raketa i dronova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za 11 pojedinaca, osam entiteta i jedan brod zbog optužbi da su umešani u razvoj iranskih programa raketa i dronova.

Kako je saopštilo američko ministarstvo finansija, pored iranskih zvaničnika sankcije su usmerrene i na kineske i honkonške firme i građane kao i jedan brod koji plovi pod venecuelanskom zastavom za koji se smatra da je služio za prevoz iranskih raketa isporučenih venecuelanskoj vladi.

SAD su danas  preduzele niz koraka da signaliziraju da će zbog isporuka iranskih bespilotnih letelica Rusiji iranski raketni program i dalje biti pod zabranom i nakon današnjeg isteka sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusija je u utorak saopštila da od srede više nije potrebno odobrenje Saveta bezbednosti za prenos raketne tehnologije Iranu jer ističu sankcije UN, ne navodeći da li zvanična Moskva sada planira da podrži razvoj iranske raketne tehnologije, navodi Rojters.

Nastojanja Sjedinjenih Američkih Država da se ograniče iranski raketni i programi bespilotnih letelica dolazi u jeku nove krtike zvaničnog Vašingtona zbog podrške zvaničnog Teherana Hamasu koji je 7. oktobra izvršio napad na jug Izraela u kojem je poginulo najmanje 1.300 ljudi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet