Fokus

Profesor međunarodnog krivičnog prava o ratu Izraela i Hamasa: Ratni zločini jedne strane ne opravdavju druge zločine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

16:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U svakom oružanom sukobu postoji opasnost od kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a u ratu Izraela i Hamasa pravila rata su već prekršena, rekao je za Euronews Srbija profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Mastrihtu Fabijan Raimondo.

"Pre svega da objasnim, kada govorimo o međunarodnom humanitarnom pravu, radi se o pravu oružanih sukoba. To pravo zasniva se na jednom broju osnovnih princpipa, uključujući i princip obaveznog razlikovanja boraca i civila, i vojnih ciljeva i civilnih objekata", istakao je Raimondo.

Kako je istakao, u konkretnoj situaciji, odnosno u sukobu Izraela i Hamasa pravila su već prekršena uzimanjem talaca od strane Hamasa i nasumičnim napadima na Gazu od strane Izraela.

Raimondo poručuje da se pominje lažna konstatacija da bi eventualno dva zla mogla da dovedu do nečeg dobrog. 

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

"Takav argument je zapravo greška koja se zasniva na ideji reciprociteta. Sa stanovišta međunarodnog prava, mogu da vam kažem da međunarodni vojni sud u Nirnbergu, koji je procesuirao najveće nacističke ratne zločince, zatim Specijalni irački sud koji je sudio Sadamu Huseinu, i Sud za bivšu Jugoslaviju – svi ti sudovi odbacili su odbranu reciprociteta u vezi sa ratnim zločinima. Odluke su dosledne između tih sudova i postale su dobro etablirana sudska praksa. Ratni zličini jedne strane ne opravdavaju ratne zločine druge strane u sukobu", poručio je Raimondo.

"Verujem da će odgovorni za zločine biti izvedeni pred lice pravde"

Upitan da li će oni koji su povredili pravila ratovanja biti pozvani na krivičnu odgovornost, Raimondo je naveo da po međunarodnom pravu ne postoji krivična odgovornost država, ali da postoji individualna i lična odgovornost, ne samo običnih građana, već i visokih funkcionera. 

"U tom pogledu, želim da kažem da od 1. januara 2015. godine, dakle pre više od osam godina, Palestina je pristala na nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa zločinima počinjenim na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalim. Dan kasnije, 2. januara 2015. godine, Palestina je postala potpisnica Rimskog statuta međunarodnog krivičnog suda. Dve nedelje kasnije, sredinom januara 2015. godine, tužilac Međunarodnog krivičnog suda objavio je otvaranje pripremne istrage o situaciji u Palestini. Četiri godine kasnije u decembru 2019. godine, objavio je kraj preliminarne istrage i zaključio da su svi pravni kriterijumi za otvaranje zvanične istrage ispunjeni. Ta istraga počela je u martu 2021. godine. Možemo da se u ovom trenutku zapitamo da li je bilo ikakvog opipljivog napretka u istrazi? Ne znamo jer tužilac nije davao nikakve istrage", kaže Raimondo. 

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

Ipak. kako kaže, iako još njie bilo nikakvih opipljivih rezultata istrage o dešavanjima iz prethodnih godina, činjenica je da istraga još traje i da može da obuhvati nedavne događaje koji su počeli 7. oktobra.  

"U tom kontekstu, iako možemo biti i skeptični, verujem da će pre ili kasnije osobe koje su možda odgovorne na okupiranim palestinskim teritorijama biti izvedene pred lice pravde", kaže Raimondo.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet