Fokus

Zapadni lideri u Kairu pozvali na smirivanje sukoba između Izraela i Palestinaca

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

15:44

Zapadni lideri u Kairu pozvali na smirivanje sukoba između Izraela i Palestinaca
Zapadni lideri u Kairu pozvali na smirivanje sukoba između Izraela i Palestinaca - Copyright Tanjug-Egyptian Presidency Media Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni lideri koji prisustvuju današnjoj međunarodnoj konferenciji u Kairu, posvećenoj eksalaciji sukoba Izraela i Palestinaca, istakli su podršku bezbednosti jevrejske države, osudili Hamas i založili se za zaštitu civila u Pojasu Gaze.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je da ljudi širom regiona vide strašnu ljudsku patnju i strah.

"Nema sumnje, svi životi civila su jednako važni", istakla je ona, preneo je "Gardijan".

Berbok je rekla da je uzrok stradanja Hamas i njegovi "strašni zločini".

Ona je naglasila da je nemačka vlada solidarna sa Izraelom, o čijoj bezbednosti se ne može pregovarati.Berbok je dodala da počinioci terora "ne govore u ime palestinskog naroda, oni govore samo za sebe".

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona izjavila je da Izrael ima pravo da se brani kako se ovo više ne bi ponovilo.Ali, dodala je ona, odgovor mora biti "pravedan" i "u skladu sa međunarodnim pravom".

Kolona je rekla da Hamas "ne predstavlja palestinsku stvar" i istakla da civili nisu odgovorni za čin grupe.

"Odbacujemo čin Hamasa i pozivamo sve druge međunarodne strane da osude dela Hamasa", naglasila je ona.

Kolona je kazala da se mora postići konsenzus o tome kako da se isporuči pomoć Palestini na održiv način. Humanitarna pomoć treba da bude "usmerena na najugroženije sektore", a mora postojati humanitarni koridor i prekid vatre, pri čemu će oni koji žele da izađu iz Pojasa Gaze to moći da urade "bez ikakvih prepreka", navela je ona.

Britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli izjavio je da "smo dužni da radimo zajedno kako bismo sprečili da nestabilnost zahvati region i odnese još više života".

"Moramo osigurati da Hamas ne pobedi. Moramo osigurati da mirna koegzistencija pobedi", naglasio je Kleverli.

On je pozvao Izrael da "ublaži patnje naroda Gaze" i rekao da je Velika Britanija direktno razgovarala sa izraelskom vladom o potrebi poštovanja međunarodnog prava i očuvanja života civila u Gazi, pozivajući na "profesionalizam i uzdržanost" izraelske vojske.

Kleverli je naveo da "i dalje veruje u moć diplomatije" i da je moguće rešenje o dve države.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da međunarodna zajednica mora da izbegne eskalaciju rata između Izraela i Hamasa i postavi mapu puta ka rešenju o dve države, preneo je Rojters.

I grčki premijer Kirijakos Micotakis je rekao da mirovni proces oko sukoba između Izraela i Palestinaca treba da se nastavi na osnovu dvodržavnog rešenja.

"Nijedna vojna intervencija ne može da zameni održivo političko rešenje", dodao je Micotakis.
Norveški ministar inostranih poslova Espen Bart Eide izjavio je da "se nalazimo usred duboke krize", koja preti da postane kriza za ceo svet, preneo je "Gardijan".

On je rekao da je Norveška zabrinuta zbog uslova u Gazi. 

"Save the Children navodi da dete umire svakih 15 minuta u Gazi. To ne može da se nastavi", naglasio je on.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava kazala je da se stav Japana sastoji iz tri tačke: odmah osloboditi taoce, sve strane treba da deluju u skladu sa međunarodnim pravom i smirivanje situacije.

"Najveći izazov je rešavanje izuzetno teške humanitarne situacije. Imperativ je organizovati evakuaciju stranih državljana iz Pojasa Gaze", dodala je ona.

Kanadska ministarka inostranih poslova Melani Džoli izjavila je da "smo ohrabreni smo jutrošnjim vestima o tome da hrana, gorivo i voda mogu da uđu u Gazu, ali moramo da vidimo više".

"I u vremenima krize postoje principi, a i u vreme rata postoje pravila", istakla je ona i dodala da u svakom trenutku, sve strane i sukobi moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo.
Kanada priznaje pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom i takođe, zahteva da Hamas oslobodi taoce, rekla je Džoli.

Ona je dodala da je "od suštinske važnosti da se ovaj sukob ne proširi na region", i da je  Kanada "ozbiljno zabrinuta" zbog iranskih akcija da se destabilizuje mir i bezbednost na Bliskom istoku.

Komentari (0)

Svet