Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Izraelska vojska napala još dve ćelije Hezbolaha, Hamas pustio još dva zarobljenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

07:54

RAT IZRAELA I HAMASA Izraelska vojska napala još dve ćelije Hezbolaha, Hamas pustio još dva zarobljenika
RAT IZRAELA I HAMASA Izraelska vojska napala još dve ćelije Hezbolaha, Hamas pustio još dva zarobljenika - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Hatem Ali, Hatem Moussa, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje već 17 dana. Juče je bolnica Mučenika Al Akse saopštila da su najmanje 143 osobe poginule, a 262 ranjene u izraelskim vazdušnim napadima na Dejr al Balah u centralnoj Gazi. U međuvremenu je izraelska vojska saopštila da je njihov tenk slučajno pogodio egipatski polžaj, dok su iz egipatske vojske naveli da je nekoliko graničara pretrpelo lakše povrede i da je Izrael izrazio žaljenje zbog incidenta. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je objavio da će francuski predsednik Emanuel Makron i holanski premijer Mark Rute posetiti Izrael oe nedelje.

Ključni događaji

  • Treći konvoj pomoći za Pojas Gaze ući će danas preko prelaza Rafa
  • Izraelska vojska: Jedan vojnih poginuo, a tri ranjena u napadu Hamasa 
  • Nekoliko egipatskih graničara povređeno kada je “greškom” opalio izraelski tenk 
  • Blinken: Izrael da osmisli strategiju ko će vladati Gazom posle Hamasa 
  • Netanijahu: Liban će biti razoren ukoliko Hezbolah potpuno uđe u rat sa Izraelom 

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

20.42 Bajden: Razgovori o prekidu vatre mogući ako Hamas oslobodi sve taoce

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se bilo kakvi razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze mogu održati samo ako Hamas oslobodi sve taoce, koje je zarobio iz Izraela tokom napada 7. oktobra.

"Trebalo bi da oslobodimo te taoce i onda možemo da razgovaramo", rekao je Bajden na događaju u Beloj kući, upitan da li bi podržao sporazum o prekidu vatre, u zamenu za oslobađanje talaca.

Tajms of Izrael ocenjuje da ovakav komentar Bajdena ukazuje da bi SAD mogle da ne podrže  cilj Izraela da uništi Hamas, ukoliko Hamas oslobodi 220 ljudi koje je kidnapovao. 

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije je rekao da se SAD protive prekidu vatre, jer bi to omogućilo Hamasu da povrati snagu.

Izrael traži da svi taoci budu oslobođeni, a rekao je i da se mora osigurati da Hamas više nikada ne bude u stanju da ponovi pokolj koji je izvršio 7. oktobra, kada su njegovi pripadnici upali u zajednice u blizini granice i ubili oko 1.400 Izraelaca. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

22.02 Hamas optužuje Izrael za ubistvo visokopozicioniranig člana u zatovru

Palestinska militantna grupa Hamas optužila je izraelske snage da su ubile visokopozicioniranog člana Omara Dragmu, koji je ranije danas proglašen mrtvim u zatvoru u Izraelu.

"Oplakujemo zarobljenog vođu Omara Dragmu i smatramo da je okupator odgovoran za njegovo ubistvo, a našim zatvorenicima obećavamo skoru slobodu", navodi se u saopštenju Hamasa.

Dodaje se da je Dragma bio "zatočen u cionističkom zatvoru Megido", a da je danas popodne ubijen u "kukavičkom atentatu za koji okupator snosi punu odgovornost".

21.40 Načelnik generalštaba izraelske vojske: Veoma smo dobro pripremljeni za kopnenu invaziju

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

"Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću", rekao je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen. Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje "taktička, operativna i strateška razmatranja" koja izraelskoj vojsci daje više vremena.

"Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada", poručio je Halevi.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

20.50 Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

"Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga", rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa.

On je naveo da je reč o zarobljenicima koje je Hamas hteo da pusti još u petak, ali prema njegovim rečima, Izrael je odbio da ih prihvati.

Dodao je da su zarobljenici oslobođeni "uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima".

profimedia

 

20.04 Sutra sednica SB UN povodom rata Izraela i Hamasa, SAD pripremaju rezoluciju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Očekuje se da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš izvestiti članice o situaciji na terenu, a sednici će moći da prisustvuju i zemlje koje nisu članice SB UN, prenosi Njujork tajms.

List piše da, nakon što su prošle nedelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

Postoji rizik da će usvajanje rezolucije blokirati Rusija koja je, zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, insistirala na hitnom humanitarnom prekidu vatre.

19.19 Bela kuća: Izrael odlučuje o strategiji o Gazi, a mi samo postavljamo pitanja

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je danas da su samo izraelski politički i vojni lideri ti koji će odlučiti kako će voditi vojnu kampanju u Gazi.

Portparol Bele kuće je istakao da se nada da će dodatni konvoj humanitarne pomoći ući u Gazu iz Egipta u narednim satima, što bi bila četvrta takva pošiljka u tri dana.

Ovakva reakcija je usledila nakon izveštaja, koje je preneo i Tajms of Izrael, da je Bajdenova administracija nezvanično pozivala Izrael da odustane od pokretanja kopnenog upada u Gazu, kako bi dao više vremena za pregovore o taocima.

Visoki diplomatski zvaničnik naveo je da će se SAD uzdržati od javnog pritiska na Izrael u vezi sa njegovom vojnom strategijom, uz nijansiran pristup iza zatvorenih vrata.

Kirbi je rekao novinarima na brifingu da će Vašington nastaviti da postavlja pitanja Izraelu, kako bi bolje razumeo njegovu vojnu strategiju.

On kaže da američka vojna pomoć za Izraelske odbrambene snage sleće u Izrael skoro svakodnevno i da su SAD preduzele dodatne korake u cilju obeshrabrivanja drugih aktera da se pridruže ratu.

AP/Maya Allerruzzo

 

19.07 Hamas traži da se otvori stalni humanitarni koridor za Pojas Gaze

Militantni Hamas pozvao je danas arapske i muslimanske zemlje da intenziviraju napore za otvaranje "stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze" i na taj način spreče Izrael, kako su naveli, "da izgladnjuje stanovnike Gaze".

U saopštenju, Hamas je naveo da pomoć koja je ušla u Gazu u prethodna dva dana ne pokriva sve veće potrebe civilne populacije, usput tražeći gorivo, hranu i medicinsku opremu, preneo je "Tajms of Izrael".

Prvi konvoj od 20 kamiona ušao je u Gazu u subotu, a onda je u nedelju ušlo još 14 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Nekoliko stotina kamiona se nalazi sa egipatske strane granice prelaza Rafa i čekaju ulaz, rekli su izvori iz UN.

18.45 Borelj: Potrebna "humanitarna pauza" u Gazi kako bi se isporučila pomoć

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je u Pojasu Gaze potrebno uspostaviti "humanitarnu pauzu", navodeći da je reč o manje ambicioznom zahtevu od prekida vatre.

"Ministri spoljnih poslova EU su se saglasili da je potrebna pauza u vojnim neprijateljstvima između Izraela i oružanih snaga u Pojasu Gaze, kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći", rekao je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, prenosi Rojters.

Kazao je da, prema njegovom mišljenju, ministri razumeju da je "humanitarna pauza" potrebna i da ona podrazumeva prekid neprijateljstava zbog humanitarnih razloga, dok bi prekid vatre bio ambicioznije i trajnije rešenje.

18.10 Netanijahu, Galant i izraelska vojska negiraju da postoji neslaganje između njih

Ne postoji neslaganje između izraelske vojske i premijera Benjamina Netanijahua oko odložene kopnene invazije na sever Pojasa Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju vlade i vojske.

"Premijer, ministar odbrane i šef izraelskih odbrambenih snaga sarađuju blisko, precizno, kako bi doneli Izraelu konačnu pobedu nad Hamasom", navodi se iz saopštenja kabineta Netanijahua, biroa ministra odbrane Joava Galanta, a saopštenje je potvrdio i portparol izraelske vojske, preneo je "Tajms of Izrael".

U saopštenju se dodaje da postoji apsolutno poverenje između Netanijahua, ministra odbrane i načelnika izraelske vojske (IDF), koji su ujedinjeni u zajedničkom cilju.

"Pozivamo medije da se ponašaju odgovorno i da se uzdrže od izveštavanja koje bi moglo da naškodi našem jedinstvu i snazi", ističu izraelski lideri.

"Tajms of Izrael" navodi da postoje izveštaji da ima tenzija između Galanta i načelnika Generalštaba IDF Hercija Halevija, sa jedne strane, i Netanijahua sa druge strane, jer očekivana kopnena invazija i dalje nema zeleno svetlo od premijera, koji daje šansu pregovorima oko talaca, kako bi ih izbavio iz zarobljeništva.

18.01 IDF: Izvedeni napadi na još dve ćelije Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas izvele napade bespilotnim letelicama na još dve ćelije militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu, u kojima su navodno pripremani napadi na sever Izraela.

Iz IDF-a navode da je jedna ćelija planirala raketni napad u oblasti planine Dov, a druga u blizini zajednice Matat na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je izraelska vojska područje gde su se nalazile ćelije granatirala artiljerijom.

18.00 Sunak: Velika Britanija šalje 24 miliona dolara za pomoć civilima u Gazi

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će Velika Britanija poslati dodatna 24 miliona dolara za pomoć civilima u Pojasu Gaze usled sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

"Potreban je stalni priliv pomoći, voda, hrana, lekovi i gorivo koji su očajnički potrebni", rekao je Sunak pred britanskim parlamentom, prenosi BBC.

Dodao je da je ovo trenutak za veliku pažnju i oprez, ali i za "moralnu jasnoću".

"Nada u čovečanstvo mora pobediti protiv terorizma", poručio je Sunak.

On je uporedio rat u Gazi sa ratom u Ukrajini, rekavši da će "Putin propasti, kao i Hamas".

17.45 Njujork Tajms: Uskoro bi moglo da bude oslobođeno 50 talaca iz zarobljeništva

Uskoro bi moglo da bude oslobođeno 50 talaca koji su u zarobljeništvu militantne grupe Hamas, preneo je "Njujork tajms", pozvajući se na visokog vojnog zvaničnika Izraela. Radi se o osobama koje imaju dvojno državljanstvo, a u razgovorima o njihovom puštanju posredovali su SAD i Katar, dodaje se.

Senator Roud Ajlenda Džek Rid, koji je na čelu Vojnog komiteta Senata, rekao je za "Njujork tajms" iz Kaira da bi Izrael trebalo da odloži kopnenu invaziju kako bi se omogućili pregovori o puštanju talaca.

"Postoji mnogo faktora u igri, tako da žuriti u ovom trenutku nije najbolji pristup", rekao je Rid, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelski "Kanal 12" je preneo, citirajući izraelske izvore, da bi dogovor uskoro mogao da bude postignut.

16.40 Izrael: Uspešno presretnute dve bespilotne letelice iz Gaze i jedna iz Libana

Izrael je saopštio danas da je uspešno presreo dve bespilotne letelice iz Gaze i jednu iz Libana. Prethodno je palestinska militantna grupa Hamas saopštila da je dronovima gađala južni Izrael, preneo je Bi-Bi-Si. Izraelska vojska objavila je da su dve bespilotne letelice "identifikovane kako prelaze iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela" u oblastima blizu granice sa Gazom, kao i da su obe "sprečene da dejstvuju".

Nije razjašnjeno kako su dronovi presretnuti, niti da li su oboreni. U odvojenom obraćanju, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je njihova protivvazdušna odbrana presrela i dron koji je iz Libana došao u Izrael.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

16.34 IDF izvršile raciju u kampu Jalazun kod Ramale, dvojica Palestinaca poginula

Dvojica Palestinaca su ubijena u sukobima kada su izraelske snage jutros izvršile raciju u izbegličkom kampu Jalazun u blizini Ramale, na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. U raciji je ranjeno još šest osoba, od kojih se četiri nalazi u kritičnom stanju, stoji u saopštenju, preneo je Si-En-En (CNN). Prema rečima očevidaca, stotine izraelskih vojnika stiglo je u kamp oko četiri sata ujutru po lokalnom vremenu i uhapsilo skoro 20 ljudi.

15.35 Palestinske vlasti okrivile SB UN za neuspešan pristup humanitarnoj pomoći

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske samouprave na Zapadnoj obali danas je oštro kritikovalo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog neuspeha da se suoči sa "humanitarnom katastrofom" u Pojasu Gaze.

U saopštenju ministarstva se navodi da se "SB UN davi u bednim dvostrukim standardima i nema ni minimalni konsenzus o svojim dužnostima i odgovornostima prema humanitarnoj katastrofi koja je zadesila palestinski narod i predstavlja novu Nakbu", prenosi Si-En-En (CNN).

14.53 IDF pozvala žitelje jednog naselja i izbegličkog kampa u Gazi da se evakuišu

Izraelska vojska pozvala je danas stanovnike naselja Al-Nasr i izbegličkog kampa Al-Šati u Gazi da se evakuišu sa tih područja jer će napadi u tim oblastima palestinskog grada biti pojačani. Stanovnici Gaze rekli su za Al Džaziru da su ljudi koji žive u naselju Al-Nasr, u zapadnom predgrađu Gaze, kao i izbegličkom kampu Al-Šati primili snimljene poruke od izraelske vojske, u kojima ih pozivaju da napuste ta područja do 16 časova.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

14.37 IDF:Prvi put operativno upotrebljen navođeni minobacač "Gvozdena žaoka"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su prvi put operativno upotrebile navođeni minobacač "Gvozdenu žaoku" u borbi protiv palestinske militantne grupe Hamas.

"Gvozdena žaoka" ima dvostruko navođenje koje omogućava precizno gađanje ciljeva u naseljenom području uz povećanje ubojitosti pogotka mete a smanjenje rizika od pogađanja civila, navodi se u saopštenju IDF, preneo je CNN.

Više od 10 bombi ispaljeno je na teritoriji koja okružuje Gazu i u severnom sektoru, dodaje se u saopštenju IDF. Pripadnici IDF iskoristili su "Gvozdenu žaoku" za napad na položaj Hamasa "sa kojeg su lansirane (rakete) ka teritoriji države Izrael", navodi se u saopštenju IDF.

13.26 Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu 5.000, od kojih 2.000 dece

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba premašio je danas 5.000, a ranjenih je više od 15.000. Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja u to palestinskoj enklavi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.087 Palestinaca, od kojih 2.055 dece. Ranjene su 15.273 osobe, prenosi Al Arabija.

Ministarstvo je dodalo da je u protekla 24 sata poginulo najmanje 436 osoba, uključujući 182 deteta. U saopštenju se navodi da je najviše žrtava bilo na jugu Pojasa Gaze, gde se palestinski civili evakuišu nakon upozorenja Izraela.

13.23 Treći konvoj pomoći ušao na prelaz Rafa na putu ka Pojasu Gaze

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze, rekli su za Rojters humanitarni radnik i dva bezbednosna izvora. Izveštač CNN javio je da je konvoj prošao preko prelaza Rafa koji povezuje Egipat i Gazu. U subotu i nedelju u Gazu je stiglo 34 kamiona sa hranom, vodom i medicinskom opremom.

12.25 Pogledajte šta je reporter Euronews snimio u Pojasu Gaze

Euronews

11.51 Hamas i šef iranske diplomatije razgovarali o sukobu u Izraelu

Lider palestinske militantne grupe Hamas Ismail Hanije razgovarao je sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amir-Abdolahijanom o sredstvima da se, kako je saopštio Hamas, zaustave izraelski zločini u Gazi. U saopštenju od nedelje navodi se da treba zaustaviti "brutalne zločine" u palestinskoj enklavi koja je pod izraelskom opsadom, preneo je Rojters.

Izrael ne može da dokaže umešanost Irana u napad Hamasa na izraelska vojna postrojenja i naselja u blizini Pojasa Gaze, ali ima dokaze o podršci Teherana tom pokretu, izjavio je u subotu portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri.

11.42 Hagari: Izrael sprovodi racije u Gazi tražeći informacije o taocima

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je da izraelski vojnici vrše racije unutar palestinske enklave Gaze s ciljem razbijanja terorističkih ćelija koje se spremaju za naredne faze rata, ali pokušavaju i da otkriju nove informacije o nestalim taocima.

Hagari je takođe rekao da je trebalo vremena da se ustanovoi tačan broj talaca u Gazi i potvrdio da prema dosadašnjim saznanjima palestinska militantna grupa Hamas drži 222 taoca među kojima je "priličan" broj stranih državljana, prenosi BBC.

11.41 Treći konvoj pomoći za Pojas Gaze ući će danas preko prelaza Rafa

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze danas će preći iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, potvrdio je jedan humanitarac pozivajući se na dva bezbednosna izvora.

Nakon brojnih usaglašavanja procedura za inspekciju humanitarne pomoći i zbog bombardovanja pograničnih područja u Pojasu Gaze, u subotu je iz Egipta u ugroženu palestinsku enklavu ušao prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći a u nedelju drugi, preneo je Rojters.

profimedia

 

11.29 Grčki premijer Micotakis dolazi u Izrael

Grčki premijer Kirijakos Micotakis dolazi danas u Izrael gde će se sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom. Kako je ranije najavljeno, i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute takođe bi danas trebalo da doputuju u Izrael i sastanu se sa Netanjahuom, prenosi Tajms of Izrael.

Juče je u poseti Izraelu bila premijerka Italije Đorđa Meloni koja je istakla da je važno da se postigne mir u regionu i prenela poruku o solidarnosti Italije nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, preneo je ranije AP.

11.04 IDF: Hamas drži 222 taoca u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da palestinska militantna grupa Hamas drži 222 taoca u Pojasu Gaze. Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 222 taoca da su njihovi najmiliji u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of izrael. On je dodao da je među taocima ne mali broj stranih državljana i da je bilo potrebno vreme da oni budu identifikovani i njihove porodice obaveštene.

10.55 Borelj pozvao na prekid sukoba između Izraela i Hamasa radi isporuke pomoći

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas na prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa da bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

"Sada je najvažnije da humanitarna pomoć stigne u Gazu", rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Više pročitajte OVDE.

profimedia

 

10.34 U jutrošnjim napadima Izraela na naselja u Pojasu Gaze poginulo 27 Palestinaca

Palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je u jutrošnjim napadima Izraela na dve lokacije u nedaleko od grada Gaze i u Deir al-Balahu, u centralnom delu Pojasa Gaze, poginulo 27 ljudi, a desetine su povređene.

Jedan projektil jutros je pogodio kuću u Džabaliji, dok je drugi pogodio stan u naselju Al-Faluga. Obe lokacije su nedaleko od grada Gaze, saopštili su palestinski zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si. Još 10 ljudi je ubijeno u Deir al-Balahu, gradu u centralnom delu Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Associated Press

09.34 Agencija UN: Gazi hitno potrebno gorivo

Gazi je hitno potrebno gorivo "kao voda i hrana", saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), ističući da dva konvoja pomoći koja su ovog vikenda ušla u Gazu jedva da ublažavaju strašno stanje u Pojasu Gaze.

Predstavnica UNRWA Tamara Alrifai ukazala je za CNN da bez goriva neće biti moguće napajanje postrojenja za desalinizaciju vode kako bi se dobila voda za piće niti napajanje bolnica i medicinskih aparata.

Ona je rekla da je humanitarna pomoć koja je ušla u Gazu samo "delić" onoga što je potrebno, dodajući da je situacija "veoma, veoma teška". Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas.

08.26 Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi: Veliki broj žrtava u noćašnjim udarima

U noćašnjim udarima Izraela na Pojas Gaze ima "veliki broj" mrtvih i povređenih, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi koje vodi palestinska militantna grupa Hamas, prenosi BBC.

Associated Press

08.13 IDF: Pogođeno 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana u Pojasu Gaze pogodile oko 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Izraelska vojska navodi da se udari fokusiraju na ciljeve koji bi potencijalno mogli da ugroze njene snage, prenosi Tajms of Izrael.

Na meti su bili tuneli u kojima su se krili operativci Hamasa i Islamskog džihada, osmatračnice i položaji sa kojih se ispaljuju minobacačke i protivtenkovske navođene rakete.

Palestinska militantna grupa Hamas počela je 7. oktobra raketne udare na jug Izraela, a potom je izvela i kopneni upad. Izrael je žestoko odgovorio udarima na Pojas Gaze, a u sukobima je do sada poginulo više hiljada ljudi.

07.53 SZO poziva Izrael da preispita nalog za evakuaciju sa severa Pojasa Gaze

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević pozvao je Izrael da preispita naredbu o evakuaciji sevara Pojasa Gaze, ocenjujući da je izvršiti tu naredbu "skoro nemoguće".

"Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomeriti", rekao je Jašarević za BBC.

Podsetio je da su u subotu u Gazu preko graničnog prelaza Rafa ušla četiri kamiona hirurškog materijala i lekova, "ali to nije ni približno dovoljno".

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

07.52 IDF: Kopneni napad na Gazu "verovatan" osim ako se Hamas bezuslovno preda

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da će kopnene trupe "verovatno" napasti Gazu, osim ako se Hamas "bezuslovno preda".

"Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio naše taoce - svih 212 - i predao se bezuslovno, rat bi se završio", rekao je portparol u intervjuu za ABC Australija.

"Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i da to uradimo", dodao je Konkrikus.

On nije odgovorio na pitanje zašto je kopnena invazija odložena uprkos tome što se o njoj danima nagađa, ali je rekao da će izraelske snage "potpuno demontirati Hamas".

Associated Press

07.15 UN: Drugi humanitarni konvoj od 14 kamiona ušao u Pojas Gaze

Drugi konvoj od 14 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je sinoć u Pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, rekla je za Rojters direktorka komunikacija Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma, koja se nalazi u Amanu.

07.00 Hercog: Hamas planirao da u napadu koristi cijanid protiv izraelskih civila

Predsednik Izraela Isak Hercog optužio je Hamas da je tokom napada na jug Izraela 7. oktobra planirao da koristi cijanid protiv izraelskih civila. On je novinarima Skaj njuza pokazao materijal izvučen iz USB drajva koji je, kako tvrdi, posedovao jedan od ubijenih militanata Hamasa u Izarelu.

Sadržaj na USB drajvu je navodno kopiran od terorističke Al Kaide, i na njemu je bilo, kako je rekao Hercog, "detaljnih instrukcija o načinu kako se pravi hemijsko oružje", uključujući i "precizna uputstva za pripremu uređaja za raspršivanje cijanidnih agenasa".

06.45 IDF: Jedan vojnik poginuo, a tri ranjena u napadu Hamasa

Jedan izraelski vojnik je poginuo, a tri su ranjena nakon što je Hamas napao vojnike koji su izvodili akciju na granici sa Pojasom Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari. 

Kako navodi IDF, "palestinski teroristi" ispalili su protivtenkovsku navođenu raketu na izraelski tenk i inžinjersko vozilo, koji su se nalazili sa zapadne strane ograde na granici, prenosi Tajms of Izrael. 

IDF dodaje da je jedan od tenkova izraelske vojske u znak odmazde, kako navodi, granatirao "terorističku ćeliju".

06.30 Bajden i papa Franja razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa

Papa Franja i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su telefonom o sukobu Izraela i Hamasa i drugim ratovima, saopštio je Vatikan.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora, koji je trajao oko 20 minuta, papa i Bajden fokusirali su se na "konfliktne situacije u svetu i potrebu da se utvrde putevi ka miru", prenosi Rojters. 

Papa je ranije rekao okupljenima na Trgu Svetog Petra da je duboko ožalošćen "teškom situacijom u Gazi", gde su bombardovane anglikanska bolnica i jedna grčka pravoslavna crkva.

"Braćo, prestanite", poručio je papa.

06.00 Egipat: Nekoliko graničara lakše povređeno izraelskih od gelera

Portparol egipatske vojske rekao je sinoć da je deo egipatskih graničara pretrpeo "lakše povrede" od gelera "nakon što je greškom opalio izraelski tenk".

Egipatska vojska navodi da je Izrael "odmah izrazio žaljenje zbog nenamernog incidenta i istraga je u toku", preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske odbambene snage (IDF) su ranije objavile da su slučajno pogodile egipatsku pograničnu stanicu u blizini oblasti Kerem Šalom, između Egipta, Gaze i Izraela.

Komentari (0)

Svet