Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

07:34

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi
RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi - Copyright Tanjug AP/Adel Hana, Tanjug AP/Khalil Hamra, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje već 18. dana. Načelnik generalštaba izraelske vojske je juče rekao da su izraelske kopnene snage “veoma dobro pripremljene” za ofanzivu na sever pojasa Gaze. S druge strane, Hamas je pozvao arapske i muslimanske zemlje da intenziviraju napore za otvaranje "stalnog humanitarnog koridora za Gazu". U međuvremenu je ta grupa saopštila da su puštena dva zarobljenika uz posredstvo Egipta i Katara. Povodom rata Izraela i Hamasa danas će se održati i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ključni događaji

  • Makron stigao u Tel Aviv, sastanci sa Netanjahuom, Hercogom i opozicionim liderima
  • Danas sednica SB UN povodom rata Izraela i Hamasa 
  • Borelj: Potrebna "humanitarna pauza" u Gazi kako bi se isporučila pomoć 
  • IDF: Izvedeni napadi na još dve ćelije Hezbolaha u južnom Libanu 
  • Hamas optužuje Izrael za ubistvo visokopozicioniranig člana u zatovru 

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.42 Netanjahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja CNN.

"Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste deo toga, vi ste deo prethodnica", poručio je Netanjahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera je navedeno da je Netanjahu tokom posete bazi Imanuel informisan o nedavnim aktivnostima jedinice i o njenoj pripremi za budućnost.

"Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas; narod Izraela se oslanja na vas", rekao je Netanjahu.

22.26 U Gazu večeras ušlo osam kamiona sa humanitarnom pomoći

Palestinski Crveni krst saopštio je da je osam kamiona sa humanitarnom pomoći večeras ušlo u Pojas Gaze preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom. Pet kamiona je natovareno vodom, dva hranom i jedan lekovima, navodi se u objavi Crvenog krsta na društvenoj mreži X (Tviter).

Od subote je u Pojas Gaze ušlo 58 kamiona sa humanitarnom pomoći, što je nedovoljno s obzirom na situaciju u toj oblasti, navode iz međunarodne zajednice.

22.12 Rute: Holandija posvećena nezavisnoj palestinskoj državi

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da je njegova zemlja posvećena nezavisnoj i bezbednoj palestinskoj državi.

"Holandija je posvećena nezavisnoj i bezbednoj palestinskoj državi, pored bezbednog Izraela", napisao je Rute na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodao je da Izrael treba da učini sve da spreči stradanje civila u napadima na Pojas Gaze. On je naveo da je razgovarao sa palestinskom zajednicom u Holandiji, dodavši da su ti ljudi veoma zabrinuti zbog nevinih žrtava i humanitarne situacije u Gazi.

22.09 Agencija UN zaustavlja operacije u Gazi do srede ako ne bude isporučno gorivo

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da će biti primorana da obustavi svoje operacije u Gazi do srede uveče, ako u tu oblast ne bude isporučeno gorivo.

Ranije je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao da će biti učinjeno sve da se obezbedi pristup gorivu u Gazi gde god je to potrebno za ublažavanje humanitarne krize, preneo je CNN.

"Pobrinućemo se da bude goriva na mestima na kojima je ono neophodno za lečenje civila", rekao je general-potpukovnik Herci Halevi.

S druge strane, istakao je da Izrael "neće dozvoliti da gorivo ode Hamasu da bi mogao da nastavi da se bori protiv građana Izraela".

Halevi nije dao više detalja o tome kako bi IDF mogao da obezbedi pristup gorivu onima kojima je najpotrebnije.

Euronews

21.49 IDF: Dve rakete ispaljene iz Sirije na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom. Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi Tajms of Izrael. Prema saopštenju, oba projektila su pala na nenaseljeno područje.

IDF navodi da je uzvratio artiljerijskom vatrom na rakete iz Sirije. Golanska visoravan je oblast na granici Izraela i Sirije, čije je dve trećine Izrael anektirao nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok je istočna trećina ostala deo Sirije.

20.33 Palestinski ministar: SB UN mora da zaustavi masakre nad palestinskim narodom

Palestinski ministar spoljnih poslova i iseljenika Rijad Al Maliki pozvao je danas Savet bezbednosti UN da zaustavi, kako je rekao, "masakre" počinjene nad palestinskim narodom.

Al Maliki je, u govoru tokom sednice SB UN, na kojoj se raspravljalo o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje, rekao da se "kontinuirani masakri - namerni, sistematski i brutalni - koje je počinio Izrael, okupaciona sila", moraju zaustaviti, prenela je agencija WAFA.

"Kontinuirani neuspeh Saveta bezbednosti je neoprostiv", istakao je Al Maliki.

On je oštro osudio međunarodnu zajednicu zbog, kako je rekao, njene "selektivnosti i dvostrukih standarda".

"Zar vas ovo masovno ubistvo ne vređa“. Gde je gnev zbog ubijanja civila u Pojasu Gaze?", rekao je Al-Maliki

20.15 UN: Danas nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije ušao u Pojas Gaze

Ujedinjene nacije su saopštile da danas nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije ušao u Pojas Gaze, uprkos tome što je najavljeno da će 20 kamiona ući preko prelaza Rafa, na granici sa Egiptom.

"Nadamo se da će pomoć možda sutra ući u Gazu", rekao je portparol UN Eri Kaneko, prenosi Al Džazira.

U Pojas Gaze su od subote ušla 54 kamiona puna hrane, lekova i vode, što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao kao "kapljicu pomoći u okeanu potreba" lokalnog stanovništva.

19.47 Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Golanske visoravni

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u južnom delu Golanske visoravni, upozoravajući na mogući raketni napad iz Sirije.

Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da istražuje šta je izazvalo uzbunu, prenosi Tajms of Izrael.

List navodi da je veliki broj minobacačkih projektila ispaljen iz Sirije na severni deo Izraela.

Golanska visoravan je oblast na granici Izraela i Sirije, čije je dve trećine Izrael anektirao nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok je istočna trećina ostala deo Sirije.

19.40 Nebenzja: Rusija pripremila svoj nacrt rezolucije o ratu Izraela i Hamasa

Rusija u Savetu bezbednosti neće podržati američki predlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze, jer u njoj nema poziva na prekid vatre, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja i kazao da je Moskva pripremila svoj nacrt rezolucije.

Nebenzja je na sednici Saveta bezbednosti istakao da je Rusija duboko uverena da je glavni signal koji ceo svet sada čeka od tog tela zahtev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre, a da je to "upravo ono čega nema u američkom nacrtu". 

"Stoga, mi ne vidimo smisao u tome i ne možemo da podržimo taj predlog. Očekujemo da će to učiniti i većina naših kolega u Savetu bezbednosti", rekao je Nebenzja, prenele su RIA Novosti.

19.30 Blinken na SB UN: Gde je gnušanje zemalja na terorističke napade Hamasa?

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas na ministarskom okupljanju na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je tokom njegovih razgovora sa svetskim liderima od početka Hamasovog napada postojao dogovor da zemlje imaju pravo da odgovore na terorisitčke napade na civile.

Blinken, međutim, ukazuje da nisu svi to rekli javno, preneo je "Tajms of Izrael".

"Mora se postaviti pitanje - gde je bes? Gde je gnušanje? Gde je odbacivanje? Gde je eksplicitno osuđivanje takvog horora?" rekao je Blinken, pokazjući fotografije civila i dece koje je ubio Hamas, navodi "Tajms of Izrael".

Američki državni sekretar pozvao je države da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede oslobađanje preostalih 220 talaca iz Gaze.

18.44 IDF u vazdušnim napadima gađao položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u poslednjih nekoliko sati "izvele vazdušne napade na tri terorističke ćelije i položaj Hezbolaha u južnom Libanu".

Prema IDF-u, "vojni dron pogodio je terorističke ćelije u južnom Libanu, odakle su lansirane protivtenkovske vođene rakete na položaje IDF i obližnje pogranične gradove", preneo je Tajms of Izrael.

Tada su aktivirane i sirene u severnim izraelskim zajednicama Elkoš i Netua.

16.55 Hamdan pozvao arapske, islamske zemlje i UN da zaustave napad Izraela na Gazu

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan pozvao je arapske, islamske zemlje i Ujedinjene nacije da pokušaju da zaustave izraelski napad na Gazu.

Na konferenciji za novinare u Bejrutu, Hamdan je pozvao arapske zemlje i da prekinu bilo kakvu normalizaciju diplomatskih odnosa sa Izraelom, preneo je Rojters.

On je pozvao i na otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć, kako bi se omogućilo dopremanje goriva, pomoći i opreme za uklanjanje ruševina u Gazi.

16.44 Brojne rakete pogodile region Tel Aviva treći put u nekoliko sati

Masivna baražna raketna paljba pogodila je region Tel Aviva treći put u nekoliko sati, a sirene se oglašavaju širom regiona oko tog grada. Pogođene su i oblasti istočno od grada oko aerodroma Ben Gurion, kao i mesta na severu i jugu, preneo je Tajms of Izrael.

Pretpostavlja se da su rakete iz Gaze usmerene na najnaseljenija područja Izraela. Kako se navodi, jedna raketa ispaljena iz Gaze možda je pala kod naselja Alfei Menaše na Zapadnoj obali, severoistočno od Tel Aviva.

Saopšteno je i da u napadu nema povređenih. Odgovornost za ranija lansiranja preuzimao je Hamas, koji se zasad nije oglasio o novom napadu.

13.53 Nikolić: Broj taoca otet od strane Hamasa se popeo na 222

Broj taoca, koji je otet 7. oktobra od strane militantne grupe Hamas, ažurira iz dana u dan i danas se, uprkos četiri osobe koje su oslobođene, popeo na 222, izjavio je danas počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Kako je naveo, širok je spektar reagovanja porodica otetih Izraelaca i porodice otetih zahtevaju od ovdašnjeg generalštaba da sudbina njihovih najmilijih ne bude uzročnik daljeg delovanja izraelske vojske.

"Drugim rečima, samo u taktičkom kontekstu može da se gleda neka vrsta minimalnog propuštanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze preko graničnog prelaza Rafa iz Egipa, koja bi sadržala namirnice i potrebštine za zdravstvene ustanove, a za uzvrat puštanja na slobodu kidnapovanih Izraelaca, dok bi svako drugo osvrtanje na strateški značaj imao sasvim drugi tok događaj", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

Više pročitajte OVDE.

13.34 Netanijahu: Borba Izraela protiv Hamasa bi mogla biti dug rat

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da bi borba njegove zemlje protiv Hamasa "mogla biti dug rat". Govoreći na konferenciji za novinare u Jerusalimu zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Netanijahu je istakao potrebu da se pobedi Hamas ili ćemo "svi izgubiti", preneo je Si-En-En (CNN). Netanijahu je upozorio da bi Hamas, takođe, predstavljao pretnju Evropi.

Epa/Christophe Ena

 

12.55 Oteta Izraelka o danima zarobljeništva: Takav pakao nisam mogla da zamislim

Posle više od tri nedelje, Izraelka Joševed Lifšic je na slobodi, nakon što je bila u zarobljeništvu Hamasa, a sada kaže da je "prošla pakao kakav nije mogla ni da zamisli". Nju i još oko 200 ljudi pripadnici Hamasa oteli su tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra i sve do juče je bila u rukama ove ekstremističke grupe u Pojasu Gaze.

"Držali su nas u podzemnim tunelima u Gazi", rekla je Lifšic danas novinarima, opisujući tunele kao "paukovu mrežu", preneo je BBC na srpskom jeziku.

"Spavali smo na dušecima, hranili su nas sirom i krastavcima. Govorili su da veruju u Kuran i da me zato neće povrediti", ispričala je Lifšic.

11.35 Makron u Izraelu: Prvi cilj je oslobađanje svih talaca

Prvi cilj koji danas treba da imamo jeste oslobađanje svih talaca bez ikakve razlike, jer je užasan zločin igrati se sa životima dece, odraslih, starijih, civila, vojnika, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron. On se po dolasku u Tel Aviv sastao sa porodicama 18 francusko-izraelskih državljana koji su ubijeni, koje drže kao taoce ili se vode kao nestali, preneo je AP. Francuske vlasti saopštile su da je 30 francuskih državljana ubijeno u napadu Hamasa 7. oktobra, a devetoro se vodi kao nestalo ili ih drže kao taoce.

Više pročitajte OVDE.

10.41 Atkins: Broj Britanaca ubijenih u ratu između Izraela i Hamasa porastao na 10

Broj britanskih državljana ubijenih u ratu između Izraela i Hamasa porastao je na 10, izjavila je danas britanska ministarka finansija Viktorija Atkins. Ona je rekla da se još šest Britanaca vode kao nestali i da se veruje da njih drže kao taoce u Gazi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Smatramo i veoma sam oprezna jer znamo koliko je tačnost reči važna u ovom kontekstu, ali smatramo da su oni taoci", rekla je ona za Skaj njuz.

Atkins je istakla da su oni apsolutni prioritet.

"Objavili smo spisak Britanaca za koje znamo da su poginuli u sukobu", navela je ona.

Associated Press

10.35 SAD smatraju da Izrael nema jasan cilj u Gazi i da vojska nije spremna za napad

Američka administracija je zabrinuta, jer Izrael za svoje operacije u Gazi nema ostvarive vojne ciljeve, što navodi Vašington na uverenje da izraelska vojska (IDF) još nije spremna za kopneni napad na Pojas Gaze, piše "Tajms of Izrael".

Američki zvaničnici održali su maratonske sastanke i telefonske razgovore sa svojim izraelskim kolegama kako bi razgovarali o kopnenoj operaciji, za koju su mnogi mislili da bi IDF pokrenula do ponedeljka. Američki ministar odbrane Lojd Ostin imao je skoro svakodnevne telefonske razgovore sa izraelskim kolegom Joavom Galantom, tokom kojih ga je pozvao na značaj pažljivog razmatranja načina napada na Gazu, gde će teroristi delovati iz tunela i gusto naseljenih područja, prenosi "Tajms of Izrael" pisanje "Njujork tajmsa", koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike.

10.28 Pogledajte prilog Euronews Srbija o napadu na izbeglički kamp u Gazi

Euronews

10.20 Makron izrazio solidarnost sa Izraelom u borbi protiv terorizma

Francuska je solidarna sa Izraelom u borbi protiv terorizma, izjavio je danas je francuski predsednik Emanuel Makron na sastanku sa svojim izraelskim kolegom Isakom Hercogom u Jerusalimu.

"Ono što se dogodilo nikada neće biti zaboravljeno. Ovde sam da izrazim našu solidarnost", rekao je Makron misleći na napad Hamasa na Izrael u kojem je ta militantna grupa ubila više od 1.400 ljudi, prenosi Rojters.

Izrael ne želi da vodi rat sa militantima Hezbolaha na svojoj severnoj granici, već je umesto toga fokusiran na borbu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, ukazao je na današnjem sastanku sa Makronom izraelski predsednik Isak Hercog.

"Želim da bude jasno da mi ne tražimo konfrontaciju na našoj severnoj granici, niti sa bilo kim drugim. Ali ako nas Hezbolah uvuče u rat, trebalo bi da bude jasno da će Liban platiti cenu za to", rekao je Hercog, prenosi "Tajms of Izrael".

AP Photo/Christophe Ena

 

10.02 CNN: Bolnica Al-Šifa u Gazi postaće masovna grobnica bez struje

Najveća bolnica u Gazi postaće "masovna grobnica" ako ostane bez goriva, saopštio je danas za CNN Hasan Abu-Sita, britansko-palestinski lekar koji radi u bolnici Al-Šifa.

"Pravo pitanje je da li će išta ostati od bolnice kada nema struje? I moj odgovor je: Ne. U stvari, bolnica Šifa će postati masovna grobnica ako ostane bez struje", rekao je Abu-Sita za CNN.

On je dodao da trenutno tamo ima 150 pacijenata na respiratorima, a operacione sale i aparati za anesteziju nisu u funkciji zbog nestašice struje. Bolnica trenutno ima "oko 1.700 pacijenata koji su ranjeni, što tri puta nadmašuje kapacitet", saopštio je lekar.

Abu-Sita je naglasio da će "zbog dužih i češćih prekida struje, bolnica Šifa efektivno... prestati da postoji kao bolnica". Ovo može takođe da utiče na porodilište i odeljenje za novorođenčad, najveće u Gazi, jer će više od 15 inkubatora "prestati da funkcioniše" kada nestane struje, rekao je Abu-Sita.

Profimedia

 

09.50 Apel italijanskih ministara da se zaštite palestinski i izraelski civili

Na marginama Saveta za spoljne poslove u Luksemburgu, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je u ponedeljak da bi Hamas trebalo razlikovati od palestinskog stanovništva i da bi ga kao "kriminalnu i terorističku organizaciju" trebalo "iskoreniti", bez ugrožavanja civilnog stanovništva.

Tajani je objasnio da je njegova vlada predložila Izraelu da odgovori na napad Hamasa tako što će udariti u štab grupe i izbeći stradanje civila, i Palestinaca i Izraelaca, koji ne snose nikakvu odgovornost, prenosi portal Euraktiv.

"Smatram da u ovom trenutku moramo raditi na deeskalaciji. Moraju se osloboditi taoci, posebno civili koji nisu krivi za ono što se dešava. Ovo se odnosi i na palestinsko civilno stanovništvo i na izraelsko civilno stanovništvo i na više od 200 ljudi koji su rukama Hamasa. Civile morate držati podalje od sukoba, to važi i za Izrael i za Hamas", ukazao je Tajani.

Associated Press

09.28 UNRVA: U Gazi ubijeno još šest pripadnika UN 

U Gazi je ubijeno još šest pripadnika Ujedinjenih nacija, ukupno 35 od početka izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je agencija UN za palestinske izbeglice (UNRVA).

08.26 Hamasove vlasti: Izrael bombardovao izbeglički kamp u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravstva kojim rukovodi Hamas saopštilo je danas da je Izrael kasno sinoć bombardovao izbeglički kamp u Pojasu Gaze, navodeći da su na desetine ljudi ubijene i ranjene. U objavi na Fejsbuku, portparol tog ministarstva zdravstva Ašraf Al-Kudra potvrdio je da su izraelske snage bombardovale kamp Al-Šati u Gazi koji se naslanja na obalu Sredozemnog mora, ali izraelska vojska za sada nije komentarisala ove navode, prenosi Rojters.

Al-Kudra je objavio da su među žrtvama bila deca i žene, bez dodatnih detalja, a palestinski mediji preneli su da je pet osoba poginulo, iako Rojters nije mogao odmah da potvrdi te izveštaje.

Tanjug/AP/Abed Khaled

 

07.45 Miler: SAD zadovoljne zbog oslobađanja dve Izraelke iz zatočeništva Hamasa

Sjedinjene Američke Države su "veoma zadovoljne" jer je palestinska islamistička grupa Hamas u ponedeljak oslobodila dve Izraelke, izjavio je danas portparol stejt departmenta Metju Miler.

"Naravno da smo veoma zadovoljni zbog toga što smo dobili informaciju da su oslobođena dva taoca Hamasa, dve žene iz Izraela", rekao je Miler uintervjuu za MSNBC, prenosi Rojters. Izrael je potvrdio da su oslobođene dve žene iz zarobljeništva Hamasa, navodeći da izraelska strana nije učestvovala u tom procesu, preneli su izraelski mediji.

07.33 Makron stigao u Tel Aviv, sastanci sa Netanjahuom, Hercogom i opozicionim liderima

Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je danas u Tel Aviv, javila je televizija Rojters. On će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izraelskim predsednikom Isakom Hercogom i opozicionim liderima centra Benijem Gancem i Jairom Lapidom.

Associated Press

07.22 Izraelski institut: Hezbolah ima između 150 i 200 hiljada raketa

Izraelski institut za studije nacionalne bezbednosti (INSS) procenio je da libanski Hezbolah ima između 50.000 i 100.000 boraca, i da su Hezbolahova sredstva za napad "impresivna" - njihov arsenal uključuje između 150 i 200 hiljada raketa, minobacačkih granata i projektila, od kojih se većina smatra veoma preciznim i destruktivnim.

"Hezbolah ima i Radvan snage, jedinicu komandosa sa borbenim iskustvom iz sukoba u Siriji, koja broji oko 2.500 boraca ili čak više. Pridruživanje ovom borbenom redu je spoljna podrška šiitskih aktivista, uključujući i iz susednih zemalja kao što su Avganistan, Pakistan, Sirija i Irak", navodi INSS na svom sajtu. Zbog velikog broja raketa, INSS navodi da bi to Izrael moglo da natera da preusmeri sisteme (ka Hezbolahu), sa ciljem zaštita civilne i vojne infrastrukture.

Prema procenama baziranim na javnim objavama, Hezbolah ima oko 40.000 raketa tipa "grad" kratkog dometa od 15 do 20 kilometara, oko 80.000 raketa "fadžr" 3 i 5, i još nekih raketa srednjeg dometa, do 100 kilometara, kao i oko 30.000 dalekometnih raketa "zelzai" ili "fatah 110", koje mogu da dobace između 200 i 300 kilometara.

AP Photo/Kevork Djansezian, File

 

07.10 Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rizjavio je da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

"Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću", rekao je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen. Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje "taktička, operativna i strateška razmatranja" koja izraelskoj vojsci daje više vremena. "Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada", poručio je Halevi.

Associated Press

06.55 Sednica SB UN povodom rata Izraela i Hamasa, SAD pripremaju rezoluciju 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danassednicu povodom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. 

Očekuje se da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš izvestiti članice o situaciji na terenu, a sednici će moći da prisustvuju i zemlje koje nisu članice SB UN, prenosi Njujork tajms. 

List piše da, nakon što su prošle nedelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani. 

Postoji rizik da će usvajanje rezolucije blokirati Rusija koja je, zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, insistirala na hitnom humanitarnom prekidu vatre.

06.30 Bajden: Razgovori o prekidu vatre mogući ako Hamas oslobodi sve taoce 

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se bilo kakvi razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze mogu održati samo ako Hamas oslobodi sve taoce, koje je zarobio iz Izraela tokom napada 7. oktobra. 

"Trebalo bi da oslobodimo te taoce i onda možemo da razgovaramo", rekao je Bajden na događaju u Beloj kući, upitan da li bi podržao sporazum o prekidu vatre, u zamenu za oslobađanje talaca. 

Tajms of Izrael ocenjuje da ovakav komentar Bajdena ukazuje da bi SAD mogle da ne podrže  cilj Izraela da uništi Hamas, ukoliko Hamas oslobodi 220 ljudi koje je kidnapovao.  

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije je rekao da se SAD protive prekidu vatre, jer bi to omogućilo Hamasu da povrati snagu. 

Izrael traži da svi taoci budu oslobođeni, a rekao je i da se mora osigurati da Hamas više nikada ne bude u stanju da ponovi pokolj koji je izvršio 7. oktobra, kada su njegovi pripadnici upali u zajednice u blizini granice i ubili oko 1.400 Izraelaca.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.00 Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze 

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze. 

"Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga", rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa. 

On je naveo da je reč o zarobljenicima koje je Hamas hteo da pusti još u petak, ali prema njegovim rečima, Izrael je odbio da ih prihvati. 

Dodao je da su zarobljenici oslobođeni "uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima". 

Komentari (0)

Svet