Fokus

Makron u Izraelu: Prvi cilj je oslobađanje svih talaca

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

11:54

Makron u Izraelu: Prvi cilj je oslobađanje svih talaca
Makron u Izraelu: Prvi cilj je oslobađanje svih talaca - Copyright AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Prvi cilj koji danas treba da imamo jeste oslobađanje svih talaca bez ikakve razlike, jer je užasan zločin igrati se sa životima dece, odraslih, starijih, civila, vojnika, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.

On se po dolasku u Tel Aviv sastao sa porodicama 18 francusko-izraelskih državljana koji su ubijeni, koje drže kao taoce ili se vode kao nestali, preneo je AP. Francuske vlasti saopštile su da je 30 francuskih državljana ubijeno u napadu Hamasa 7. oktobra, a devetoro se vodi kao nestalo ili ih drže kao taoce. Nakon sastanka sa porodicama francuskih žrtava na aerodromu u Tel Avivu, Makron je rekao predsedniku Izraela Isaku Hercogu u Jerusalimu da Francuska stoji "rame uz rame" sa Izraelom, preneo je Rojters.

"Želim da budete sigurni da niste sami u ratu protiv terorizma", istakao je Makron.

On je tokom sastanka sa Hercogom naveo da je Francuska solidarna sa Izraelom u borbi protiv terorizma.

"Ono što se dogodilo nikada neće biti zaboravljeno. Ovde sam da izrazim našu solidarnost", rekao je Makron misleći na napad Hamasa na Izrael u kojem je ta militantna grupa ubila više od 1.400 ljudi. Osim što je pokazao solidarnost sa Izraelom, Makron je želeo da iznese što operativnije predloge da bi se sprečila eskalacija, oslobodili taoci, garantovala bezbednost Izraela i radilo na dvodržavnom rešenju, izjavili su savetnici predsednika Francuske.

On će se založiti za humanitarno primirje, dodali su oni. Izrael ne želi da vodi rat sa militantima Hezbolaha na svojoj severnoj granici, već je umesto toga fokusiran na borbu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, ukazao je na današnjem sastanku sa Makronom izraelski predsednik Isak Hercog.

"Želim da bude jasno da mi ne tražimo konfrontaciju na našoj severnoj granici, niti sa bilo kim drugim. Ali ako nas Hezbolah uvuče u rat, trebalo bi da bude jasno da će Liban platiti cenu za to", rekao je Hercog, preneo je "Tajms of Izrael".

Makron bi, takođe, trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i opozicionim liderima Benijem Gancom i Jairom Lapidom, saopštila je Jelisejska palata. Kancelarija Mahmuda Abasa navela je da će se Makron sastati sa palestinskim liderom u Ramali na Zapadnoj obali.

Komentari (0)

Svet