Fokus

Američka vojska izvela udare na iranske objekte u istočnoj Siriji

Komentari

Autor: BBC

27/10/2023

-

07:39

Američka vojska izvela udare na iranske objekte u istočnoj Siriji
Američka vojska izvela udare na iranske objekte u istočnoj Siriji - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države noćas su gađale dva objekta u istočnoj Siriji za koje tvrde da su ih koristile iranske snage i srodne militantne grupe.

Američki zvaničnici su na brifingu u Vašingtonu potvrdili da su u udarima pogođeni iranski magacini oružja. Do napada je došlo oko 4.30 po lokalnom vremenu u blizini Abu Kamala, grada na granici sa Irakom, a izveli su ih borbeni avioni F-16 koristeći preciznu municiju.

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je u saopštenju da su "precizni samoodbrambeni udari" izvedeni da bi se zaštitilo američko osoblje u Iraku i Siriji, i da su odgovor na nedavne grupe militanata koje podržava Iran.

"Ovi napadi na američke snage koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti. Iran želi da sakrije svoju ruku i negira ulogu u ovim napadima na naše snage. Nećemo im to dozvoliti", rekao je on, dodajući da će preduzeti dalje mere ako se napadi od strane "iranskih opunomoćenika" protiv američkih snaga nastave.

Američki udari su bili "odvojeni i različiti od tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promenu u pristupu SAD", dodao je Ostin, pozivajući se na akcije koje bi prerasle u širi sukob.

 

Komentari (0)

Svet