Fokus

KOPNENA INVAZIJA Netanjahu: Počela druga faza rata protiv Hamasa, biće dug i težak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

28/10/2023

-

09:00

KOPNENA INVAZIJA Netanjahu: Počela druga faza rata protiv Hamasa, biće dug i težak
KOPNENA INVAZIJA Netanjahu: Počela druga faza rata protiv Hamasa, biće dug i težak - Copyright Tanjug/AP/H.Eslaiah,H.Moussa,A.Khaled,T.Abayov,F.Shbair,O.Zwigenberg,FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 22 dana. Velika serija eksplozija potresla je juče grad Gazu. Lokalno stanovništvo, prema izveštaju američke televizije, navodi da je reč o najintenzivnijim vadzušnim napadima na Gazu od početka sukoba 7. oktobra. Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je sinoć da će IDF pojačati vazdušne napade na Pojas Gaze i da će nastaviti da izvodi kopnene operacije. Nedugo nakon što je Hagari najavio intenziviranje kopnenih operacija, Palestinci u Gazi su preneli da su kopnene snage izraelske vojske ušle u tu oblast. Portal "Tajms of Izrael" prenosi da postoje izveštaji o razmeni vatre između vojnika i naoružanih Palestinaca. 

Ključni događaji

  • Izrael: Kopnene operacije u Gazi intenzivirane, pogođeno 150 lokacija Hamasa
  • Vašington post: SAD pokušavaju da odgovore Izrael od kopnene invazije na Gazu
  • Komunikacione mreže prestale da funkcionišu u Gazi
  • Generalna Skupština UN usvojila rezoluciju kojom traži momentalni prekid vatre u Gazi
  • Koen: Izrael obacuje poziv na prekid vatre
  • Kirbi: SAD podržavaju pauzu u Gazi zbog isporuke humanitarne pomoći

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.38 Lider Hamasa: Spremni smo za razmenu zatvorenika

Hamas je spreman da odmah razmeni zatvorenike sa Izraelom, izjavio je danas lider te palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze Jahja Sinvar.

"Spremni smo da odmah sprovedemo sporazum o razmeni zatvorenika koji uključuje oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u zamenu za sve zatvorenike koje drži palestinski otpor", naveo je Sinvar u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

U međuvremenu, portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da Hamas drži 230 talaca u Pojasu Gaze i istakao da je vojska o tome obavestila njihove porodice. On je naglasio da taj broj nije konačan jer vojska ispituje nove informacije, kao i da ne uključuje četiri žene koje su nedavno oslobođene, prenosi Tajms of Izrael. Hagari je rekao da vojska postepeno pojačava kopnene operacije u Pojasu Gaze i da je jedan od ciljeva "vojnog pritiska" na Hamas da se oslobode taoci.

22.11 Nastavljeni pregovori Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara

Pregovori između Izraela i Hamasa, koji se vode uz posredovanje Katara sa ciljem da dođe do deeskalacije sukoba u Pojasu Gaze, nastavljeni su danas uprkos pojačanim izraelskim napadima na tu palestinsku enklavu, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u pregovore. Kako je naveo, razgovori nisu prekinuti, ali se odvijaju "mnogo sporijim tempom" nego pre eskalacije.

22.09 Galant: Što Izrael bude jače pogađao Hamas, veće šanse za oslobađanje talaca

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će rat Izraela sa Hamasom biti dug i da će, što Izrael bude jače pogađao Hamas, biti veće šanse da ta palestinska militantna grupa pristane da oslobodi taoce.

Galant je istakao da Izrael čini sve što može da dođe do oslobađanja talaca koje drži Hamas i da to nije sporedna misija.

"Tokom poslednjeg dana, napredovali smo u novu fazu rata", rekao je Galant na konferenciji za novinare, navodeći da je pitanje, kako je rekao, "ili mi ili oni".

22.08 Ganc: Ovo je rat apsolutnog zla i apsolutne pravde

Član izraelskog ratnog kabineta i opozicioni lider Beni Ganc izjavio je večeras da su u ratu Izraela i Hamasa suprotstavljeni "apsolutno zlo i apsolutna pravda" i poručio da Izrael ulaže sve napore da vrati taoce koje drži Hamas.

"Ovo je apsolutno zlo protiv apsolutne pravde. I pravda će pobediti", rekao je Ganc na konferenciji za novinare, na kojoj su se obratili i izraelski premijer Benjamin Netanijahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant.

21.28 Netanjahu: Nije sigurno da je Iran bio uključen u planiranje napada Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Iran podržava Hamas, ali da ne može sa sigurnošću da kaže da li je Teheran bio uključen u planiranje napada palestinske militantne grupe na jug Izraela 7. oktobra. Netanjahu je rekao i ''da nema Hamasa bez Irana'', preneo je "Tajms of Izrael".

20.51 Sirene se oglasile u centralnom Izraelu dok je Netanijahu govorio na KZN

 Sirene za upozorenje na vazdušne napade oglasile su se večeras u nekoliko gradova u centralnom Izraelu, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu govorio na konferenciji za novinare.

Raketa lansirana iz Pojasa Gaze pala je ranije večeras na kuću u Ramat Ganu, a lekari kažu da nema povređenih, objavio je "Tajms of Izrael".

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tri rakete ispaljene iz Libana ka selu Štula na severu Izraela i da vojska odgovara udarima na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. IDF je naveo da su sva tri projektila pala na otvoreno područje, i da nije načinjena nikakva šteta.

20.48 Liberman: SAD neće dozvoliti da vojna akcija Izraela u Gazi traje mesecima

Lider stranke Izrael Bejtenu (Naš dom Izrael), Avigdor Liberman izjavio je da je vreme za vojnu akciju Izraela u Gazi ograničeno i da ne može da traje mesecima, dodajući da su na to upozorile i SAD.

Liberman tvrdi da u Gazi ima dovoljno goriva, hrane i lekova za dva meseca.

On je, međutim, ukazao da sukob ne sme da se završi pre nego što libanska militantna grupa Hezbolah bude primorana da se vrati sa severne granice, jer će se u suprotnom, kako je naveo, "sve što se desilo na jugu desiti na severu" Izraela.

20.27 Netanjahu: Počela 2. faza rata protiv Hamasa, cilj pobediti 'neprijatelja ubicu'

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je druga faza rata protiv Hamasa počela protekle noći ulaskom kopnenih snaga u Pojas Gaze i poručio da je cilj da se pobedi "neprijatelj ubica i osigura naše postojanje na našoj zemlji".

Netanjahu je na konferenciji za novinare u Tel Avivu rekao da su jasni izraelski ratni ciljevi, a to su, kako je naveo, "uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti" i "vraćanje talaca kući".

On je dodao da je odluka o započinjanju kopnene invazije doneta jednoglasno, kako kada je reč o ratnom kabinetu, tako i kada je u pitanju bezbednosni kabinet.

"Naši komandanti i vojnici koji se bore na neprijateljskoj teritoriji znaju da iza njih stoje nacija i nacionalno rukovodstvo", poručio je on.

Izraelski premijer rekao je da su vojnici, s kojima se sreo na terenu, odlučni da "nateraju Hamas da plati za svoje akcije" od 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

"Oni su odlučni da iskorene ovo zlo iz sveta, radi našeg postojanja i, dodajem, za celo čovečanstvo", poručio je Netanjahu.

"Rat će biti dug i težak i mi smo spremni. To je naš drugi rat za nezavisnost. Borićemo se da odbranimo otadžbinu. Borićemo se i nećemo se povući", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare u Tel Avivu i dodao da je cilj da se pobedi "neprijatelj ubica i osigura naše postojanje na našoj zemlji".

 

19.48 Netanijahu porodicama talaca: Iskoristićemo sve mogućnosti da ih vratimo

Izrael će iskoristiti sve mogućnost da vrati taoce koje drži Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu nakon sastanka sa predstavnicima porodica talaca.

Netanijahu je naglasio da je oslobađanje talaca glavni cilj rata, prenosi Tajms of Izrael.

"Ključan je nivo pritiska. Što je veći pritisak, veće su šanse (za oslobađanje talaca)", rekao je Netanijahu tokom sastanka sa predstavnicima porodica talaca.

Predstavnici porodica, koje Hamas drži kao taoce, zatražili su da se oslobode svi palestinski zatvorenici u Izraelu, u zamenu za oslobađanje članova njihovih porodica.

19.21 IDF: Nastavljene kopnene operacije u Gazi, pogođeno nekoliko operativaca Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas nastavile kopnene operacije u Pojasu Gaze, gađajući nekoliko Hamasovih operativaca i položaja.

IDF je naveo da su tokom operacija, koje su počele u petak uveče, trupe napale terorističke ćelije Hamasa koje su pokušavale da izvedu protivtenkovske i minobacačke napade, objavio je "Tajms of

 Izrael". Pored toga, izraelske snage su usmerile borbeni helikopter da izvrši napad na zgradu u Pojasu Gaze u kojoj se okupio izvestan broj pripadnika Hamasa, saopštio je IDF. Izraelska vojska je objavila seriju snimaka koji prikazuju snage koje deluju unutar Gaze.

19.15 Gutereš: Iznenađen sam velikim napadima i prekidom komunikacija u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da je iznenađen velikim vazdušnim napadima na Gazu prethodne noći i prekidom komunikacija širom opkoljenog Pojasa Gaze.

Gutereš je naveo na društvenoj platformi X (Tviter) da se ranije osetio ohrabrenim zbog očigledno sve većeg konsenzusa zbog prekida vatre iz humanitarnih razloga.

"Nažalost, umesto toga, bio sam iznenađen neviđenom eskalacijom bombardovanja, podrivanjem humanitarnih ciljeva. Ova situacija se mora obrnuti", rekao je Gutereš, preneo je AP.

19.04 Halevi: Jedino rešenje za uništenje Hamasa je velika kopnena ofanziva

Načelnik generalštaba izraelske vojske (IDF) Herci Halevi rekao je danas da je potrebno da Izrael izvrši veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze kako bi se porazio Hamas i izvukli oteti taoci iz zarobljeništva.

"Tri nedelje su prošle od početka rata. Ovaj rat ima faze, a danas smo prešli u sledeću fazu", rekao je Halevi, aludirajući na proširene kopnene operacije u Gazi, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da izraelska vojska trenutno izvodi operacije u Pojasu Gaze.

"Te operacije služe da se postignu svi ratni ciljevi: da se uništi Hamas, da se pojača bezbednost na granicama i da se ulože maksimalni napori za povratak svih talaca kućama. Nema dostignuća bez rizika i nema pobede ako ne platite određenu cenu. U nameri da razotrkijemo neprijatelja i razorimo ga, nema drugog puta nego da uđemo na njegovu teritoriju velikom silom", istakao je Halevi.

On je takođe rekao da je primarni cilj bezbedan povratak otetih talaca.

"Hamas sada drži nevine ljude, bebe, decu, žene, muškarce, starije ljude. Učinićemo sve da uspemo u ovoj nameri. Imamo jasne ciljeve, put će biti dugačak", rekao je Halevi.

18.15 Borelj zatražio pauzu u ratnim dejstvima da se dostavi pomoć Pojasu Gaze

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je danas "pauzu" u ratnim dejstvima da bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze nakon intenzivnog izraelskog bombardovanja te teritorije tokom noći.

Borelj je napisao na društvenim mrežama da se Pojas Gaze nalazi u potpunoj izolaciji dok se nastvalja intenzivno granatiranje.

"Previše civila, uključujući decu, je ubijeno. To je suprotno međunarodnom humanitarnom pravu", naveo je Borelj, objavio je "Tajms ov Izrael".

18.05 Netanijahu se sastao sa porodicama otetih talaca

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu sastao se danas sa porodicama talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra prilikom upada na jug Izraela.

Posle Netanijahua, sa porodicama će se sutra sastati i ministar odbrane Izraela Joav Galant, preneo je Tajms of Izrael.

Netanihaju će održati konferenciju za novinare u 19.30 časova i govoriće o ratu protiv Hamasa, što će biti prvi put da odgovara na pitanja o ratu protiv Hamasa od 7. oktobra.

18.00 IDF upozorio stanovnike grada Gaze da je to područje sada bojno polje

Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile su stanovnike grada Gaze da je to područje sada "bojno polje" i da zbog toga treba da se odmah evakuišu na jug enklave dok Izrael pojačava bombardovanje Pojasa Gaze.

U lecima koje su bacali izraelski borbeni avioni navodi se da skloništa u severnoj Gazi više nisu bezbedna i da se zbog toga pozivaju stanovnici grada Gaze da se odmah evakuišu na jug enklave, objavio je "Tajms of Izrael".

Portparol IDF Danijel Hagari izdao je molbu stanovnicima severa Pojasa Gaze da se odmah premeste na jug, preneo je BBC. U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), Hagari je naveo da će stanovnici moći da se vrate u svoje domove kada se "intenzivna neprijateljstva okončaju".

17.47 Gutereš razgovarao sa El-Sisijem da se civilima u Gazi obezbedi pomoć

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš razgovarao je danas telefonom sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o naporima da se pomogne stanovništvu Pojasa Gaze slanjem humanitarne pomoći, javila je pres služba UN.

U saopštenju se navodi da su Gutereš i El-Sisi razgovarali o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, kao i o koordinaciji napora da se civilima u Pojasu Gaze obezbedi humanitarna pomoć, prenele su RIA Novosti.

16.27 Hamas: Podržali bismo posredovanje Rusije u rešavanju sukoba sa Izraelom

Palestinski Hamas podržao bi posredovanje Rusije prilikom rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, međutim, Izrael ne želi da se saglasi sa tim jer prati isključivo stavove SAD, izjavio je član upravnog odbora i šef Odeljenja za spoljne odnose Hamasa Musa Abu Marzuk.

"Pozdravljamo posredovanje Rusije u sukobu sa Izraelom, međutim, oni nisu odgovorili iako smo ih pitali da se Moskva priključi procesu od samog početka. Kao što znate, posrednika treba da odobre obe strane", rekao je on, preneo je "Sputnjik".

Maruzk je rekao i da veruje da SAD žele da posrednici u rešavanju konflikta budu ili Katar ili Egipat, dok Izrael želi isto što i Amerika koja, sa druge strane, "ne želi da Rusija učestvuje u procesu".

16.25 Turk upozorio na ogromne civilne žrtve tokom izraelske kopnene operacije

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk upozorio je danas da postoji mogućnost da će još hiljade civila poginuti tokom izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je od jutros nemilosrdno napadala ovu palestinsku enklavu nakon žestokog bombardovanja tokom noći za koje su spasioci rekli da je uništilo stotine zgrada, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

"S obzirom na način na koji su do sada vođene vojne operacije, a u kontekstu 56-godišnje okupacije, podižem uzbunu zbog mogućih katastrofalnih posledica velikih kopnenih operacija u Gazi i potencijala za pogibije hiljada civila", rekao je Turk i istakao da u Pojasu Gaze nema sigurnog mesta i nema izlaza.

On je izrazio "zabrinutost za svoje kolege, kao i za sve civile u Gazi".

 

15.56 Saudijska Arabija upozorila Izrael na opasnost od nastavka kopnenih operacija u Gazi

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije objavilo je danas saopštenje u kojem osuđuje bilo kakve vojne operacije izraelskih snaga koje mogu ugroziti živote palestinskih civila. "Osuđujemo kopnene operacije koje sprovodi izraelska vojska u Pojasu Gaze i upozoravamo na opasnost od daljeg sprovođenja ovih eklatantnih i neopravdanih povreda međunarodnog prava nad našom palestinskom braćom", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

15.33 Lavrov: Razgovori o rešenju za dve države - Izrael i Palestinu, sada nisu mogući

Pokretanje direktnih pregovora o rešenju za dve države - Palestinu i Izrael, trenutno je teško ostvarivo, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. "Teško da će se Izraelci sada angažovati. Oni su jednostavno ogorčeni", rekao je Lavrov u intervjuu za belorusku novinsku agenciju BelTA, prenosi TASS. Brojne neprijateljske "izjave izraelskih zvaničnika" pokazuju koliko je Izrael ogorčen, rekao je ruski ministar spoljnih poslova, pozivajući se na nedavnu retoriku izraelskog premijera, ministara odbrane i ekonomije i drugih članova kabineta.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

 

15.26 Galant: Izrael prešao u novu fazu rata protiv Hamasa

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da je Izrael "prešao u novu fazu" u ratu protiv Hamasa nakon što su kopnene snage izvršile pritisak na Pojas Gaze i "bombardovale terorističke ciljeve tokom noći". "Zemlja u Gazi se tresla. Napadali smo po zemlji i ispod zemlje, napadali smo terorističke operativce svih rangova, na svim mestima. Izdata je jasna komande našim snagama: operacija se nastavlja dok se drugačije ne naredi", navodi se u saopštenju iz Galantovog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

15.00 IDF izdao hitno upozorenje za civile u Gazi

Izraelske borbene snage ponovo apeluju na civile da se evakuišu iz severne Gaze usred "intenzivnih neprijateljstava". Izraelske odbrambene snage objavile su "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj pozivaju civile iz severnog dela da se privremeno presele na jug.

"Povratak u severnu Gazu biće moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva", rekao je portparol IDF-a u video obraćanju.

"Vaš prozor za delovanje se zatvara, pomerite se na jug zbog sopstvene bezbednosti. Ovo nije samo predostrožnost, ovo je hitna molba", dodao je on.

14.30 Mask: Starlink će pomoći humanitarnim organizacijama u Gazi

Američki satelitski komunikacioni sistem Starlink "pomoći će u komunikacijama međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi", objavio je na platformi X (Tviter) vlasnik te mreže Ilon Mask. Ovo je bio Maskov odogovor na izjavu kongresmena Aleksandrije Okasio-Kortez, da je gašenje komunikacija u Gazi "neprihvatljivo", preneo je "Tajms of Izrael". Humanitarne grupe su rekle da ne mogu da komuniciraju sa svojim timovima u Pojasu Gaze nakon što je nestao telefonski i internet signal tokom izraelskog bombardovanja.

14.20 Izraelski doseljenik ubio Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenik ubio je četrdesetogodišnjeg Palestinca u selu blizu grada Nablusa na Zapadnoj obali, saopšteno je danas iz palestinskog ministarstva zdravstva. Žrtva je identifikovana kao Bilal Salah, navodi se u izveštaju telavivskog dnevnog lista Harec. Prema rečima očevidaca, izraelski doseljenik je upucao u grudi Salaha koji je brao masline u grupi sa drugim Palestincima.

13.37 Raste broj žrtava u Pojasu Gaze

U najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Gaze koje vodi Hamas navodi se da je broj žrtava dostigao 7.703 osobe koje su ubijene u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, uključujući više od 3.500 dece.

Još nema informacija koliko je tačno ljudi poginulo u intenzivnim vazdušnim udarima u toku noći.

Associated Press

13.32 Erdogan pozvao Izrael da zaustavi napade na Gazu i okonča "stanje ludila"

Nakon noćašnjih intenziviranih izraelskih udara na Pojas Gaze, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Izrael da prekine aktivne napade i okonča "stanje ludila". "Neprekidno rastuća intenzivirana izraelska bombardovanja Pojasa Gaze ponovo su ciljala žene, decu i nevine civile, produbljujući tekuću humanitarnu krizu", objavio je Erdogan na svom Iks (Tviter) nalogu, prenela je agencija Anadolija.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

13.22 El-Sisi: Egipćani da se osećaju bezbedno, vojska je u stanju da zaštiti zemlju

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je sve da poštuju suverenitet i poziciju Egipta u regionu, nakon incidenata u petak, u kojima su bespilotne letelice pale na dva egipatska grada na Crvenom moru. Egipćani treba da se osećaju bezbedno i vojska je u stanju da zaštiti zemlju, rekao je danas Sisi na sajmu proizvodnje u Kairu, prenosi Gardijan. Takođe je naglasio da će Egipat nastaviti sa pozitivnim pristupom sukobu Izraela i Hamasa i da ne želi da se on regionalno proširi.

13.20 Hamas: Spremni da oslobodimo civilne taoce, izraelski vojnici samo u razmeni

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika sa Izraelom, izjavio je za RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata. On je pojasnio da Hamas taoce deli u dve kategorije: jedni su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika. "Zarobili smo na stotine vojnog osoblja", dodao je Marzuk.

profimedia

 

13.00 Porodice talaca počinju protest ako ih ne prime Netanjahu i Galant

Porodice talaca, koje militanti Hamasa drži u Pojasu Gaze, upozorile su da će početi proteste, ako se danas sa njima ne sastanu izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant. Portparol porodica rekao je da planiraju da se okupe na centralnom trgu u Tel Avivu, prenosi AP. Oni žele sastanak zbog povećane bojazni za svoje najmilije, nakon što je Izrael pojačao napade na Pojas Gaze tokom protekle noći. Tvrdnja izraelske vojske da gađa podzemnu infrastrukturu Hamasa izazvala je strah među porodicama da vojni lideri ne brinu mnogo za živote talaca, za koje se veruje da se nalaze unutar tih tunela.

11.55 Izrael: Policija ipak dozvolila proteste ispred rezidencije Netanjahua

Izraelska policija je, ipak, dozvolila da se danas u blizini kuće premijera Benjamina Netanjahua u Cezareji održe protesti građana nezadovoljnih zbog nepripremljenosti države na napad Hamasa izveden 7. oktobra. Nakon prvobitne odluke da se neće dozvoliti da se večerašnji protesti održe ispred rezidencije premijera, policija je objavila "pojašnjenje" navodeći da je "pravo na protest kamen temeljac demokratske zemlje", prenosi jeruslimski portal "Tajms of Izrael".

11.21 Liban izdao smernice za evakuaciju aerodroma u Bejrutu

Libanske vlasti su danas izdale preventivne smernice za evakuaciju međunarodnog aerodroma u Bejrutu i okolnih objekata u slučaju vanrednog stanja, pošto rastu napetosti na libansko-izraelskoj granici.

Smernice za međunarodni aerodrom "Rafik Hairi" u Bejrutu, koji se nalazi na južnoj ivici prestonice, nisu ukazivale na bilo kakvu trenutnu eskalaciju na granici, navodi Rojters.

Tamo je nedavno bilo svakodnevne, ali relativno ograničene razmene vatre između Izraela i teško naoružane libanske grupe Hezbolah.

profimedia

 

11.15 Iz Pojasa Gaze raketni napadi na pogranična naselja u Izraelu

Iz pravca Pojasa Gaze tokom celog jutra vrše se raketni napadi na brojna izraelska pogranična naselja, prenosi Tajms of Izrael. U ovom trenutku nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti. Očekuje se da će se raketni napadi intenzivirati zbog proširenih operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze. Hamas je danas saopštio da su njegovi borci u Pojasu Gaze spremni da se suprotstave napadima Izraela "svom snagom", nakon što je izraelska vojska pojačala vazdušne i kopnene operacije u ovoj enklavi.

11.01 Portparol IDF-a: Izraelska vojska još na terenu

Danijel Hagari, portparol Izraelskih odbrambenih snaga kae da se izraelska vojska "bori protiv slabijeg neprijatelja". Hagari je potvrdio da su trupe ušle u severnu Gazu preko noći, dodajući da su snage "još uvek na terenu".

Govoreći o vojnim ciljevima Izraela, on je rekao da će vojska "nastaviti da čini usaglašene napore kako bi održala bezbednost svojih snaga, koristeći snažne udare iz vazduha".

"Radimo na ciljevima koje smo sami sebi postavili i koji su nam definisani. Raspad Hamasa, granična bezbednost i nacionalni napor da se oteti vrate", rekao je on.

"Sve naše aktivnosti, operativne i obaveštajne, usmerene su na ostvarenje tog cilja", dodao je.

Associated Press

09.42 SZO još uvek nije u kontaktu sa svojim osobljem u Pojasu Gaze

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još uvek nije u kontaktu sa svojim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Pojasu Gazem saopštio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i dodao da brine za bezbednost osoblja te agencije UN. Ponovio je da SZO apeluje na sve koji imaju uticaj da se zalažu za prekid vatre da deluju odmah. Izveštaji o intenzivnom bombardovanju u Gazi su izuzetno uznemirujući, napiso je Gebrejesus na mreži X i ukazao da u takvim okolnostima nije moguća evakuacija pacijenata, niti pronalaženje bezbednog skloništa.

09.10 Izrael: Kopnene operacije u Gazi intenzivirane, pogođeno 150 lokacija Hamasa

Kopnene operacije Izraela u Pojasu Gaze intenzivirane su tokom noći i danas, a u njima je došlo do brojnih sukoba između izraelskih trupa i militanata Hamasa, saopštila je izraelska vojska. Kako je navedeno, izraelsko vazduhoplovstvo je istovremeno pogodilo oko 150 podzemnih lokacija koje koriste militanti Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael". Dodaje se da je u napadima "ubijen izvestan broj terorista Hamasa", a podatak o izraelskim žrtvama nije iznet. Saopšteno je da će pešadija, borbene inženjerijske snage i tenkovi vojske ostati stacionirani unutar Pojasa Gaze u ovom trenutku, dok kopnena operacija traje.

Associated Press

08.50 Izraelska vojska izvela napad na položaj Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su noćas izvele vazdušni napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na rakete koje su juče ispaljene na Izrael. Rakete su bile usmerene na položaj IDF na Golanskoj visoravni, ali su pale u Siriju, prenosi "Tajms of Izrael".

Associated Press

08.30 Izrael tvrdi da je likvidirao komandanta Hamasovih vazduhoplovnih snaga

Komandant Hamasovih vazduhoplovnih snaga Isam Abu Rukbeh ubijen je u izraelskom napadu tokom noći, saopštili su izraelska vojska i bezbednosna služba Šin Bet. Vojska je saopštila da je Abu Rukbeh bio odgovoran za upravljanje dronovima, bespilotnim letelicama, paraglajderima, sistemima za osmatranje iz vazduha i protivvazdušnu odbranu militantne palestinske organizacije, navodi Tajms of Izrael.

08.15 Šef izraelske diplomatije odbacio poziv na prekid vatre u Gazi

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen poručio je sinoć da Izrael obacuje poziv na prekid vatre, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se poziva na uspostavljanje "humanitarnog primirja". "Izrael namerava da eliminiše Hamas baš kao što je svet delovao protiv nacista i ISIS-a", rekao je Koen, prenosi portal ynet.

08.10 Pogođena stambena zgrada u Tel Avivu, povređene četiri osobe

Četiri osobe su povređene sinoć kada je projektil pogodio stambenu zgradu u Tel Avivu, saopštile su lokalne vlasti. Iz izraelske Hitne pomoći naveli su da je 53-godišnji muškarac zadobio umerenu povredu stomaka, a 20-godišnji muškarac srednje teške povrede glave i udova, prenosi Haarec. Dodaje se da su obojica hospitalizovana. Druga dva muškarca lakše su povređena i zbrinuta su na licu mesta.

Associated Press

08.00 Brigade Al Kasam: Vodimo borbe sa izraelskim trupama koje su upale u Gazu

Militantno krilo Hamasa Brigade Al Kasam saopštile su sinoć da se bore protiv izraelskih trupa koje su upale u Pojas Gaze. Kako se navodi u saopštenju, borbe se vode u gradu Bejt Hanunu koji se nalazi na nekoliko kilometara od granice sa Izraelom. Dodaje se da, istovremeno, traju sukobi u Gazi.

07.45 GS UN usvojila rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Gazi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Pojasu Gaze. Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, prenosi Rojters.

profimedia

 

07.20 Safadi:Kopnena ofanziva na Gazu dovešće do humanitarne katastrofe epskih razmera

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi poručio je danas da će kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze dovesti do "humanitarne katastrofe epskih proporcija".

"Izrael je pokrenuo kopneni rat u Gazi. Ishod će biti humanitarna katastrofa epskih razmera u godinama koje dolaze", naveo je Safadi na društvenoj mreži X (Tviter). Dodao je da glasanje protiv arapske rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavlja odobravanje "ovog besmislenog rata i ubijanja".

07.05 TOI: Palestinci tvrde da su izraelski tenkovi sinoć ušli u Gazu

Palestinci u Gazi javili su da su kopnene snage izraelske vojske (IDF) ušle u tu oblast, nedugo nakon što je portparol IDF-a Danijel Hagari najavio intenziviranje kopnenih operacija. Portal "Tajms of Izrael" (TOI) preneo je juče da postoje izveštaji o razmeni vatre između vojnika i naoružanih Palestinaca. 

06.45 Vašington post: SAD pokušavaju da odgovore Izrael od kopnene invazije na Gazu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od Izraela da preispita svoje planove za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, piše Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Prema saznanjima američkog lista, SAD, umesto toga, predlažu "hirurški" precizniju operaciju uz upotrebu aviona i snaga za specijalne operacije koje bi izvele precizne i ciljane napade na mete militantnu grupu Hamas.

Neimenovani zvaničnici kažu da je američka administracija veoma zabrinuta zbog potencijalnih posledica kopnenog napada i sve više sumnjaju da bi se time postigao zacrtani cilj Izraela da eliminiše Hamas.

06.30 Kirbi: SAD podržavaju pauzu u Gazi zbog isporuke humanitarne pomoći

Portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je juče da Sjedinjene Američke Države podržavaju pauzu u izraelskim napadima na Pojas Gaze kako bi se civilima obezbedili humanitarna pomoć, gorivo i struja. On je dodao da ako izvlačenje talaca iz Gaze zahteva privremenu lokalizovanu pauzu, onda SAD i to podržavaju, prenosi Rojters. Istakao je da Vašington nije zainteresovan za sukob sa Iranom.

06.15 Hagari: Izraelske kopnene snage proširuju operacije

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je sinoć da će IDF pojačati vazdušne napade na Pojas Gaze i da će nastaviti da izvodi kopnene operacije. On je dodao da će IDF nastaviti da gađa grad Gazu i okolna područja i ponovio poziv Palestincima da se evakuišu na jug oblasti. "Vazduhoplovstvo gađa podzemne ciljeve", rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael. Dodao je da IDF deluje kako bi "zaštitila bezbednosne interese" Izraela.

06.00 CNN: Serija eksplozija u Gazi, došlo do prekida telekomunikacionih usluga

Velika serija eksplozija potresla je juče grad Gazu, javio je CNN. Lokalno stanovništvo, prema izveštaju američke televizije, navodi da je reč o najintenzivnijim vadzušnim napadima na Gazu od početka sukoba 7. oktobra. Telekomunikaciona kompanija Javal saopštila da je "intenzivno bombardovanje u proteklom satu rezultiralo uništavanjem svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu sa spoljnim svetom", što je dovelo do potpunog prekida telekomunikacionih usluga.

Associated Press

 

Komentari (0)

Svet