Fokus

Porast antisemitizma i islamofobije u svetu: Ulice, univerziteti i institucije postaju poligon za mržnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

16:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od kad je počeo rat Izraela i Hamasa, antisemitizam i islamofobija sa društvenih mreža prelile su se na ulice, univerzitete i institucije širom sveta. Dok svetske organizacije upozoravaju na nagli pad ljudskih prava, Evropa pokušava da suzbije sve vidljiviju mržnju. 

Da se stvar otrgla kontroli najbolje svedoči događaj koji se nedavno dogodio na Harvardu. U kampus najprestižnijeg Univerziteta zabeležen je napad grupe antiizraelskih aktivista na studenta Jevreja. Incident je eskalirao gotovo do fizičkog obračuna tokom kog je grupa studenata opkolila i pretila tom studentu. Među napadačima, navodno se našao i Ibrahim Barmal, urednik renomiranog časopisa Harvard Law Review.

Poznata izraelska aktivistkinja Aviva Klompas nedavno je na društvenoj mreži Iks objavila fotografiju iz Lisabona na kojoj je ispod Davidove zvezde ispisana reč "krv". Klompas je uz fotografiju prokomentarisala da se svet se vara ako misli da će prolivanje jevrejske krvi ostati bez odgovora.

Incidenti zabeleženi u Parizu i Beču

Osim Lisabona, čini se da je posebno problematična situacija u Parizu, gde se na pojedinim zgradama našlo na desetine sveže sprejom ofarbanih Davidovih zvezda. Grafitima obeležene zgrade su samo jedan od najnovijih primera incidenata koje je francuska vlada ocenila kao antisemitske. 

Ipak najkrupniji incident dogodio se u Beču. Meta napada vandala bilo je bečko jevrejsko groblje, koje pripada jevrejskoj zajednici, a unutar kog su osvanuli grafiti na kojim se nalazi kukasti krst. Jedan od objekata unutar jevrejskog groblja je izgoreo, a policija je istragom utvrdila da su ovi incidenti povezani. 

Zabrinut zbog incidenta koji se dogodio u austrijskoj prestonici, kancelar te zemlje Karl Nehamer osudio je ove antisemitske ispade poručivši da će država učiniti sve kako bi sprečila da se takve stvari i dalje događaju.

Nisu samo evropske ulice poprište antisemitizma. Nedavno se na jednom od foruma na kom komuniciraju studenti prestižnog njujorškog Univerziteta Kornel pojavilo nekoliko postova u kojima se poziva na ubijanje Jevreja i silovanje Jevrejki. Od 3500 studenata tog univerziteta 22 odsto čine Jevreji.

Jevrejske organizacije: Antisemitizam u Evropi dostiže nivo kakav nije viđen decenijama

Nakon serije incidenata u evropskim gradovima oglasio se predsednik evropskog jevrejskog udruženja Menahem Margolin ocenivši da "antisemitizam u Evropi dostiže nivo kakav nije viđen decenijama". 

Porparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da se Brisel zalaže protiv svih oblika antisemitizam.

Izjava Stana dolazi nakon više od 800 izveštaja o antisemitizmu koji su zabeleženi samo u Francuskoj tokom oktobra. Osim Francuske, nemačka i Austrija takođe beleže nagli porast mržnje prema Jevrejima. 

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

Islamofobija takođe bukti širom sveta

U Londonu je policija zabeležila veliki broj islamofobičnih delikata, za čak 140 odsto više nakon napada Hamasa na Izrael. Muslimanska zajednica u Londonu u pojačanoj je pripravnosti, a policija je prinuđena da obezbeđuje molitve petkom. 

Britanska organizacija "Tell MAMA UK" saopštila je da je zabeleženo 515 slučajeva islamofobije i antimuslimanskih incidenata između sedmog i 29. oktobra, što je sedam puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Na pojedinim autobuskim stanicama u Londonu osvanuli su antiislamski grafiti, a nekoliko arapskih i propalestinskih organizacija  u Americi obratile su se američkom ministarstvu obrazovanja tražeći da zaštiti studente koji se suočavaju sa antipalestinskim i islamofobičnim napadima. 

Organizacija Human Rights Watch takođe je ocenila da su diskriminatorne politike antisemitizam i islamofobija u porastu. Oni su ocenili da odgovori na neprijateljstva između Izraela i palestinskih oružanih grupa u Gazi imaju štetne posledice po ljudska prava na teritoriji praktično cele Evrope. 

 

Komentari (0)

Svet