Fokus

Pokušavaju da poboljšaju zategnute odnose: Seul i Pjongjang ponovo aktivirali otvorenu vruću liniju

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2021

-

08:31

Pokušavaju da poboljšaju zategnute odnose: Seul i Pjongjang ponovo aktivirali otvorenu vruću liniju
Pokušavaju da poboljšaju zategnute odnose: Seul i Pjongjang ponovo aktivirali otvorenu vruću liniju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna i Severna Koreja obnovile su direktne telefonske linije i komunikaciju na političkom vrhu u okviru napora lidera ove dve zemlje da obnove i poboljšaju zategnute odnose, saopšteno je iz kabineta predsednika Mun Džaina.

Južnokorejski predsednik i severnokorejski lider Kim Džong Un razmenili su od aprila više pisama i saglasili su se da ponovo uspostave tzv. vruće linije, izjavio je Munov sekretar za štampu Park Suhjun.

profimedia

Razmenili su od aprila više pisama

Severnokorejski državni medij, KCNA, potvrdio je da će svi međukorejski kanali za komunikacije od danas u 10 sati po srednjeevropskom vremenu biti ponovo aktivirani u skladu sa sporazumom između predsednika Muna i Kima, prenosi Rojters.

"Dvojica lidera su u nekoliko navrata razmenjivala pisma i složili su se da prvi korak bude obnavljanje prekinutih telefonskih linija. Takođe su saglasni da je neophodno da se što je pre moguće povrati poverenje i podstiče dalji napredak u odnosima", potvrdio je Park.

profimedia

Mun je pozvao na oživljavanje vruće linije

Severna Koreja je prekinula otvorene telefonske linije u junu 2020. godine odmah nakon što su odnosi počeli da se urušavaju posle neuspešnog drugog samita između Kim Džong Una i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u februaru 2019. godine.

Mun je pozvao na oživljavanje vruće linije i razgovora sa liderom Severne Koreje, polažući velike nade i u američkog predsednika Bajdena od koga očekuje da ponovo pokrene pregovore o demontiranju severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Komentari (0)

Svet