Fokus

Blinken u Turskoj, sa zvaničnicima o sukobu Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

07:41

Blinken u Turskoj, sa zvaničnicima o sukobu Izraela i Hamasa
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u poseti Turskoj u okviru posete zemljama regiona pre nego što otputuje u Aziju. Očekuje se da će se Blinken tokom jutra sastati sa turskim zvaničnicima da bi razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa, objavio je CNN.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije "zločinima protiv čovečnosti" i rekavši ovoga vikenda da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom. 

Turska je takođe opozvala svog ambasadora u Izraelu radi, kako je navedeno, "konsultacija". Blinken je prethodno posetio Izrael, Jordan, Zapadnu obalu, Kipar i Irak u okviru posete zemljama regiona.

Blinken je izjavio sinoć tokom nenajavljen posete Iraku da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi pauza u borbama u Gazi kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje talaca koje drži Hamas.

"U ovom trenutku 100 kamiona pomoći kreće se u opkoljenu obalsku enklavu, ali je to krajnje nedovoljno", rekao je Blinken u obraćanju novinarima nakon posete Bagdadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet