Fokus

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi započela štrajk glađu

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

19:06

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi započela štrajk glađu
Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi započela štrajk glađu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi počela je danas štrajk glađu zbog toga što je zajedno sa drugim zatvorenicima onemogućena da dobije medicinsku negu. Osim toga, Mohamadi štrajkuje i u znak protesta zbog obaveznog nošenja marama ili hidžaba za žene u toj zemlji.

Organizacija, koja vodi kampanju "Free Narges Mohammadi", saopštila je da je poslala poruku iz zatvora Evin i "obavestila svoju porodicu da je počela štrajk glađu pre nekoliko sati", preneo je AP. U njemu se navodi da su Mohamadi (51) i njen advokat nedeljama tražili njen transfer u specijalizovanu bolnicu za negu srca i pluća.

Nije rečeno od čega je Mohamadi patila, iako je se pretpostavlja da ima srćanih tegoba. Mohamadi (51) je odlučila da pojača pritisak na iransku teokratiju zbog njenog zatvaranja, mesec dana nakon što je dobila Nobelovu nagradu za dugogodišnji aktivizam, uprkos višegodišnjim napadima vlade na nju.

"Narges je protestvala protiv politike Islamske Republike 'obaveznog hidžaba' za iranske žene", kao i da zanemari medicinsku negu bolesnih zatvorenika, što je rezultiralo gubitkom zdravlja i života pojedinaca", navodi se u saopštenju. Dodaje se i da će Islamska Republika biti "odgovorna za sve što se dogodi Narges“.

U međuvremenu saopšteno je da je neophodna medicinska pomoć još jednoj zatvorenoj aktivistkinji, advokatici Nasrin Sotoude.

Iran i susedni Avganistan ostaju jedine zemlje koje zakonom obavezuju žene da nose maramu, ili hidžab, kao i da pokriju kosu. Međutim, od smrti Mahse Amini, sve više žena odlučuje da ga ne nosi uprkos sve većoj kampanji vlasti protiv toga.

Komentari (0)

Svet