Fokus

Američki izviđački dron vredan 30 miliona dolara oboren iznad obale Jemena

Komentari

Autor: CBS

09/11/2023

-

00:14

Američki izviđački dron vredan 30 miliona dolara oboren iznad obale Jemena
Američki izviđački dron vredan 30 miliona dolara oboren iznad obale Jemena - Copyright U.S. Air Force via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki dron MQ-9 Reaper oboren je u večeras kod obale Jemena, potvrdio je zvaničnik američke odbrane za CBS News. On je rekao da je dron funkcionisao u međunarodnom vazdušnom prostoru, tačnije iznad međunarodnih voda.

Centralna komanda SAD trenutno procenjuje incident, rekao je zvaničnik.

S druge strane, portparol Huta u Jemenu potvrdio je na društvenoj mreži X da je protivvazdušna odbrana oborila navedeni dron. Dronovi MQ-9 se prvenstveno koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali takođe mogu da izvode udare na ciljeve.

Ovo je najnoviji incident koji povećava rizik da se sukob Izraela i Hamasa može preliti na region.

Prošle nedelje su Huti, koje podržava Iran, saopštili su da su pokrenuli raketne napade na Izrael. Napadi su usledili nakon incidenta prošlog meseca u kojem je razarač američke mornarice u Crvenom moru oborio rakete iz Jemena koje su potencijalno bile usmerene ka Izraelu.

Pentagon je inače prošle nedelje priznao da je MQ-9 leteo iznad Gaze kako bi prikupio obaveštajne podatke u vezi sa taocima koje Hamas drži zarobljenim od 7. oktobra.

Prema podacima Kongresne istraživačke službe, koji su objavljeni prošle godine, svaki dron MQ-9 košta oko 30 miliona dolara.

Ko su Huti pročitajte u odvojenom tekstu

Komentari (0)

Svet