Fokus

Blumbergova anketa među biračima u SAD: Imigracija važnije pitanje za predsedničke kandidate od rata na Bliskom istoku

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

18:41

Blumbergova anketa među biračima u SAD: Imigracija važnije pitanje za predsedničke kandidate od rata na Bliskom istoku
Blumbergova anketa među biračima u SAD: Imigracija važnije pitanje za predsedničke kandidate od rata na Bliskom istoku - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Većina glasača u SAD vidi bezbednost na granici SAD i Meksika kao veći prioritet od spoljnopolitičkih kriza koje sve više zaokupljaju pažnju američkog predsednika Džozefa Bajdena, piše danas Blumberg.

U analitičkom tekstu agencije objavljena je anketa prema kojoj tri puta više birača smatra da će imigracije biti glavno pitanje za kandidate na predsedničkim izborima 2024, nego onih koji smatraju da će to biti sukob Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

Navodi se i da oko 68 odsto ispitanika u anketi tvrdi da odobrava finansiranje zaštite granica, dok 61 odsto njih podržavaju pomoć Izraelu, a oko 58 odsto njih podržava pomoć Ukrajini.

Rezultati ove ankete ukazuju na teške okolnosti s kojima će se suočiti Bajden tokom kampanje za reizbor 2024, pošto glavni fokus njegove administracije predstavljaju podršku Izraelu u ratu u Gazi i podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, što nisu primarna pitanja za glasače koje bi trebalo da pokuša da pridobije.

Glasači u različitim državama rekli su da više ''vole'' njegovog najverovatnijeg rivala po ključnim spoljnopolitičkim pitanjima, pošto se ispostavilo da imaju više poverenja u bivšeg predsednika Donalda Trampa da rukovodi sa ratom na Bliskom istoku nego Bajdenu, odnosno njih 44 odsto naspram 31 odsto.

Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju, vodi u odnosu na Bajdena sa 47 odsto prema 41 odsto u sedam anketiranih država, daleko izvan marginalne greške od jednog procenta.

Tramp ima ubedljivu prednost u Severnoj Karolini i Džordžiji, a unutar granice je greške u Arizoni, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Dok je veliki broj glasača u različitim državama rekao da Bajden čini taman dovoljno da pomogne Izraelu, Ukrajini i civilima u Gazi, znatan broj kaže da radi previše ili premalo, a neke od tih kritika dolaze iz same predsednikove stranke, posebno kada je reč o Izraelu.

Trampu su više verovali birači u kolebljivim državama po pitanju ekonomije, imigracije i kriminala.

Anketa u kojoj su učestvovala 4.922 registrovana glasača sprovedena je od 30. oktobra do 7. novembra, a zaključena je mesec dana nakon što je napada Hamas na Izrael.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet