Fokus

Njujork tajms: Zašto je toliko teško pobediti Donalda Trampa na unutarstranačkim izborima?

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

23:19

Njujork tajms: Zašto je toliko teško pobediti Donalda Trampa na unutarstranačkim izborima?
Donald Tramp - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Prednost Donalda Trampa u odnosu na guvernera Floride Rona Desantisa danas iznosi 37 odsto, piše Njujork tajms i dodaje da u pola veka modernih predsedničkih izbora u SAD nijedan kandidat, koji je u ovoj fazi imao prednost u odnosu na svog glavnog rivala od najmanje 20 odsto, nije ostao bez partijske nominacije.

Kako se navodi, Tramp ima nepokolebljivu podršku svoje baze, odnosno tzv. MAGA (Make America Great Again) republikanaca, koji čine jednu trećinu biračkog tela Republikanske stranke.

"Samo njihova podrška nije dovoljna da gospodin Tramp pobedi na izborima, ali je dovoljno velika da ga je izuzetno teško pobediti", piše Njujork tajms.

List MAGA republikance opisuje kao populiste i konzervativce koji su ubeđeni da su SAD na ivici katastrofe i koji su, istovremeno, izuzetno lojalni Donaldu Trampu.

"MAGA republikanci ne podržavaju gospodina Trampa uprkos njegovim manama. Podržavaju ga jer se čini da ne veruju da on ima mane", navodi američki list.

Samo dva odsto MAGA republikanaca je reklo da je bivši predsednik uradio "nešto pogrešno" prilikom rukovanja poverljivim dokumentima zbog čega je protiv njega pokrenuta istraga.

Ovo je "impresivna podrška baze", piše Njujork tajms, ali napominje da to nije većina republikanskog biračkog tela, te da većina ili ne podržava snažno Trampovu kandidaturu, ili ga uopšte ne podržava.

Većina republikanskih birača nema ni "veoma povoljan" stav o bivšem predsedniku.

U teoriji, to znači da postoji šansa za drugog kandidata, ali uz toliki udeo biračkog tela koji je lojalan Donaldu Trampu, put do njegovog poraza je izuzetno težak, ističe američki list i dodaje da bi za pobedu bilo potrebno da drugi kandidat dobije podršku velikog dela ostatka biračkog tela.

Međutim, ostatak republikanaca nije lako ujediniti.

Istraživanje Njujork tajmsa i Koledža Sijena pokazalo je da bi za Trampa glasalo 54 odsto republikanaca, dok drugoplasiranog Desantisa podržava 17 odsto birača.

Svi ostali kandidati imaju podršku od tri procenta republikanaca i manju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet