Fokus

Stručnjak za Aziju i Blinkenov kum: Kako će novi zamenik držanog sekretara Kurt Kembel uticati na odnos SAD i Kine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2023

-

09:31

Stručnjak za Aziju i Blinkenov kum: Kako će novi zamenik držanog sekretara Kurt Kembel uticati na odnos SAD i Kine?
AP/Lai Seng Sin - Copyright AP/Lai Seng Sin

veličina teksta

Aa Aa

Govori dovoljno dobro ruski da razume ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Blinkenov je kum za koga državni sekretar kaže da je "vizionarski kreator politike", smatraju ga "intelektualnim autorom" strategije "okretanja prema Aziji" koja je bila prisutna dok je Barak Obama bio predsednik SAD, poznati je sovjetolog i strastveni surfer. Ko je Kurt Kembel i kako će novoimenovani zamenik Entonija Blinkena i stručnjak za Aziju uticati na odnose Vašingtona i Pekinga?

Uoči sastanka Bajdena i Sija u San Francisku, prvog od novembra prošle godine na Baliju, predsednik SAD-a imenovao je Kurta Kembela, jednog od svojih savetnika za nacionalnu bezbednost, za zamenika državnog sekretara. 

U trenutku kada rat u Ukrajini i sukob Izraela i Hamasa na Bliskom Istoku prete da skrenu pažnju sa onoga što je Bajdenova administracija nazvala svojim najvažnijim geopolitičkim izazovom - Kinom, na jednu od najviših pozicija u Stejt Departmentu, predsednik SAD-a imenovao je "arhitektu strategije SAD-a za Aziju", piše Vašington post. 

AP/Carolyn Kaster

 

I dok ratna previranja na Istoku prete da umešaju SAD u sukob, američki zvaničnici kažu da je Bajdenova nominacija Kurta Kembela za zamenika državnog sekretara - ohrabrujuća, piše američki list. 

Imenovanja Kurta signal za doslednost Indo-pacifičke strategije

Direktor Bele kuće za Aziju za vreme predsednika Džordža Buša Mlađeg - Viktor Ča, izjavio je da "imati Kurta kao drugog čoveka Stejt departmentu daje izvesno uverenje da je administracija posvećena unapređenju i primeni svoje indo-pacifičke strategije".

Kembel je u knjizi ''Pivot'' iz 2016. godine izložio svoj pristup Aziji, čija je suština jačanje postojećih saveza i izgradnja bližih odnosa sa državama poput Indije i Indonezije, uzevši u obzir uspon Kine, prenosi Rojters.

A u jednom intervjuu u kom je učestvovao neposredno pre imenovanja na novu poziciju, Kembel je istakao da će nastaviti da se bavi produbljivanjem partnerstava među saveznicima i partnerima u regionu - što je uporište strategije administracije, čiji je "neizrečeni cilj da izgradi demokratsku protivtežu sve autoritarnijoj Kini", piše Vašington post.

Takve inicijative su uznemirile Peking, kažu zvaničnici sadašnje i bivše administracije. Jer one uključuju podizanje partnerstva SAD-a sa Indijom, Japanom i Australijom, što za cilj ima popularizaciju demokratije među drugim zemljama u regionu Indo-Pacifika, prenosi američki list. 

Kao zamenik pomoćnika sekretara za odbranu u Klintonovoj administraciji, Kembel je radio na jačanju bezbednosnih i političkih veza između SAD i Tajvana. A zaoštreni odnosi Kine i Tajvana, ponovo bi mogli biti u fokusu rada novog zamenika državnog sekreta SAD-a.  

Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

 

Predstavnica Tajvana u SAD-u Hsiao Bi-Kim jednom prilikom je rekla da Kembel ima "instrumentalnu ulogu" u uključivanju američkih partnera iz grupe zemalja G7 da u zvaničnim izjavama ističu "važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu". 

Kineska Kancelarija za tajvanske poslove uvela je sankcije predstavnici Tajvana u SAD, a Hsiao Bi-Kim predviđa da će Kembel imati veliki globalni uticaj na situaciju na Tajvanu.  

Ko je Kurt Kembel?

Šezdesetšestogodišnji političar rodom je iz Frezna, grada u Kaliforniji, a odnosima Azije i Amerike bavi se više od četiri decenije, a za to vreme izgradio je lične odnose sa mnogim liderima, diplomatama i zvaničnicima istočnih zemalja, pišu američki mediji. 

Tanjug/AP/Shizuo Kambayashi

 

Na studijama na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu bavio se Sovjetskim savezom i muzikom. Poznati je sovjetolog, a u svojoj doktorskoj disertaciji tokom studija na Oksfordu bavio se sovjetskom politikom prema Južnoj Africi. 

Živeo je godinu i po dana u Jermeniji, a tokom boravka u kavkazkoj zemlji jednom prilikom je igrao tenis sa sovjetskim nacionalnim timom. A njegovi saradnici kažu da i dalje u dovoljnoj meri govori ruski da razume ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Kembel poznaje državnog sekretara Antonija Blinkena dugi niz godina, a aktuelni državni sekretar te zemlje je kum jednoj od Kembelovih ćerki.

Pre nego što je imenovan za zamenika državnog sekretara, Kembel obavljao funkciju koordinatora za Indo-Pacifik u Savetu za nacionalnu bezbednost, navodi Rojters.

Novinska agencija iz Londona piše da je Kembel u Beloj kući nadgledao bilateralne odnose SAD sa Kinom, koji su se pod administracijom Trampa i Bajdena srozali na najniži nivo od normalizacije diplomatskih odnosa sa Pekingom 1979. godine.

Komentari (0)

Svet