Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Dve prevremeno rođene bebe preminule u Gazi, IDF: Ubijen komandant Hamasa koji se krio u školi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2023

-

09:00

RAT IZRAELA I HAMASA Dve prevremeno rođene bebe preminule u Gazi, IDF: Ubijen komandant Hamasa koji se krio u školi
RAT IZRAELA I HAMASA Dve prevremeno rođene bebe preminule u Gazi, IDF: Ubijen komandant Hamasa koji se krio u školi - Copyright Tanjug/AP/Abed Khaled, Hatem Moussa, Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 36 dana, a borbe se ne smiruju. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su zauzele ključne ispostave Hamasa u gradu Gazi, ubivši pritom oko 150 terorističkih operativaca. Istovremeno, u izraelskom napadu na školu Al Burak u gradu Gaza ubijeno je najmanje 20 Palestinaca, izjavio je juče direktor bolnice Al Šifa Muhamed Abu Semejah. Palestinske vlasti saopštile su i da je jedna osoba ubijena, a 20 ranjeno u razmeni vatre kod bolnice Al Kuds u gradu Gaza. S druge strane, u oblasti Tel Aviva dve osobe su poginule u raketnom baražu ispaljenom iz Pojasa Gaze, potvrdila je izraelska sanitetska služba Magen David Adom. U međuvremenu, ponovo su obustavljene evakuacije iz Gaze u Egipat preko graničnog prelaza Rafa.

Ključni događaji

  • IDF zauzele ključne ispostave Hamasa u gradu Gazi, ubijeno 150 operativaca Hamasa
  • IDF: Ne pucamo na bolnice, ali ćemo učiniti ono što se mora
  • Hagari: Više od 100.000 stanovnika grada Gaze pobeglo na jug
  • Kontradiktorne izjave Netanjahua: Izrael će kontrolisati Gazu posle rata
  • Ponovo obustavljene evakuacije iz Gaze u Egipat 
  • Makron: Izrael mora da prestane da ubija bebe i žene u Gazi                 

       Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu         

22.00 PRCS: U Pojas Gaze danas ušla 53 kamiona sa humanitarnom pomoći

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da su u Pojas Gaze danas ušla 53 kamiona sa humanitarnom pomoći. Dodaje se da su kamioni bili natovareni hranom, vodom, sanitetskim materijalom i lekovima, prenosi Al Džazira. Iz PRCS-a navode da su od 21. oktobra, preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, u Pojas Gaze ušla 904 kamiona sa humanitarnom pomoći. Prema njihovim podacima, u Gazu u proseku uđe 41 kamion sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.

profimedia

 

21.50 Galant: Država Izrael i narod Izraela nisu u 1943, imaju sredstva da se brane

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je večeras evropskim liderima da Država Izrael i narod Izraela ''nisu u 1943. godini'', kao i da imaju sredstva da se brane. "Želim da kažem onim evropskim liderima koji nas kritikuju - Država Izrael i narod Izraela 2023. nisu u 1943. godini. Imamo sredstva i obavezu da se sami branimo i to ćemo uraditi. Nećemo stati dok ne izvršimo svoju misiju i to tako da Hamas bude poražen", rekao je Galant na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On se osvrnuo i na kritike svetskih lidera na račun Izraela zbog kopnene ofanzive na Pojas Gaze. "Čujem neke i pitam se i pitam ih: Kako imate smelosti da nam pričate o moralu na vrhuncu borbe? Hiljadu i pet stotina vojnika, civila, žena i dece je oteto ili ubijeno. To se dogodilo pre samo mesec dana. Svi su videli šta se dogodilo", rekao je Galant.

21.40 Netanijahu: Pojas Gaze će biti demilitarizovan nakon završetka rata sa Hamasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, ali da će Izrael nastaviti da ima bezbednosnu kontrolu nad tom oblasti. "Nećemo stati do završetka misije. Ne postoji alternativa pobedi. Pobedićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike", poručio je Netanijahu na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael. On je rekao da će izraelska vojska ostati u Pojasu Gaze "koliko god bude potrebno" kako bi sprečila da ta oblast bude upotrebljena za terorističke napade na Izrael. Istakao je da će se Izrael protiviti povratku palestinskih vlasti u Gazu nakon okončanja rata.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

21.30 Palestinsko ministarstvo: Izraelske snage ubile dva Palestinca u Dženinu

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da su izraelske snage ubile dvojicu mladih Palestinaca u Dženinu na Zapadnoj obali. Reč je o 23-godišnjem Amiru Arakaviju i 22-godišnjem Visamu Hamranu, navelo je palestinsko ministarstvo, prenosi Harec. Prethodno je iz bolnice u Dženinu saopšteno da je 19-godišnji Amir el Kaisi u kritičnom stanju prevezen u bolnicu, nakon čega je podlegao povredama.

AP Photo/Ariel Schalit

 

20.15 Izraelska vojska: Pomoći ćemo u evakuaciji beba iz bolnice Al Šifa u Gazi

Izraelska vojska pomoći će u evakuaciji beba zarobljenih u bolnici Al Šifa u Gazi, izjavio je danas portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari. "Osoblje bolnice Šifa je zatražilo da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice. Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

19.35 Hamas: Izrael će platiti cenu svoje agresije na Pojas Gaze

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Abu Obeida poručio je danas da će Izrael platiti cenu agresije na Pojas Gaze. "Jedini cilj koji je izraelska vojska postigla su zverstva i masakri koje je počinila na očigled celog sveta. Neprijatelj neće dobiti ni dan, ni sat zatišja. Platiće cenu svoje agresije", rekao je Obeida na konferenciji za medije, prenosi Al Džazira. On je dodao da su Hamasovi borci u poslednjih nekoliko nedelja uništili 160 izraelskih vojnih vozila. "Izraelska vojska se suočava sa žestokim otporom i zbog toga dolazi do žestokih sukoba. Naši borci iznenađuju neprijatelja. Oni uništavaju njihove tenkove", naveo je Obeida.

profimedia

 

19.34 Ostin razgovarao sa Galantom: Obuzdati sukob u Gazi,izbeći regionalnu eskalaciju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim kolegom Joavom Galantom kome je poručio da je potrebno obuzdati sukob u Pojasu Gaze i izbeći regionalnu eskalaciju. On je naveo da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali je naglasio da je važno zaštititi civile i omogućiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodi se u saopštenju Pentagona. U izraelskim napadima na Pojas Gaze dosad je stradalo 11.100 ljudi, većinom žena i deca, saopštile su palestinske vlasti.

19.33 PRCS: Izraelski tenkovi i dalje oko bolnice Al Kuds u Gazi

Portparolka palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS) Nebal Farsak rekla je večeras da su izraelski tenkovi i dalje oko bolnice Al Kuds u Gazi. "Situacija je teška. Neka interno raseljena lica su povređena jer su bila na meti izraelskih snaga", rekla je Farsak za Al Džaziru. Dodala je da je situacija veoma opasna, kao i da je izuzetno zabrinuta za medicinski tim, 500 pacijenata i 14.000 raseljenih.

19.25 Izrael: Širom zemlje u toku skupovi sa zahtevom da se oslobode taoci iz Gaze

Širom Izraela održavaju se skupovi i demonstracije kojima se zahteva oslobađanje oko 240 talaca koje Hamas i druge militantne grupe drže u Gazi od 7. oktobra. Glavni miting se održava u Tel Avivu, na kome učestvuje više hiljada ljudi, preneo je "Tajms of Izrael". Drugi skupovi se održavaju u Jerusalimu, Beršebi, Jokneanu, Kfar Sabi i mnogim drugim mestima.

19.07 Šin Bet i IDF: U napadima na Gazu ubijeno oko 20 terorističkih operativaca

Izraelska služba bezbednosti Šin Bet i izraelska vojska naveli su u zajedničkom saopštenju da je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 20 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hamasa, koji su poslednjih godina radili na unapređenju napada na Izraelce na Zapadnoj obali i Izraelu.

18.46 Gaza: U izraelskim napadima ubijeno 11.100 ljudi, među njima 8.000 žena i dece

U izraelskim napadima na Pojas Gaze dosad je stradalo 11.100 ljudi, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja. Među stradalima je najmanje 8.000 žena i dece, prenosi Al Džazira. Dodaje se da je više od 28.000 osoba povređeno.

18.45 Abas pozvao Savet bezbednosti UN da okonča agresiju na Gazu

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozvao je danas Savet bezbednosti UN da preuzme odgovornost i odmah okonča brutalnu izraelsku agresiju na Gazu i ostatak Palestine. Govoreći na vanrednom arapsko-islamskom zajedničkom samitu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, Abas je ponovo zatražio međunarodnu zaštitu za palestinski narod. On je pozvao na hitnu isporuku humanitarne i medicinske pomoći Gazi, koja je, kako je naveo, već više od mesec dana pod izraelskom vazdušnom i kopnenom ofanzivom.

Abas je apelovao na mere za sprečavanje raseljavanja Palestinaca u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalimu, prenosi agencija WAFA.

"Izrael podriva rešenje o dve države i zamenjuje ga intenziviranim nasiljem, aneksijom, etničkim čišćenjem i politikom rasne diskriminacije na Zapadnoj obali i Jerusalimu", upozorio je palestinski predsednik i odbacio vojna i bezbednosna rešenja koja su se, kako je ocenio, pokazala neefikasnim.

Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

 

18.42 UN: Nema opravdanja za ratna dejstva u zdravstvenim ustanovama

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits, objavio je saopštenje u kojem kaže:

"Bolnice moraju biti mesta veće bezbednosti, a ne rada. Ne može biti opravdanja za ratna dejstva u zdravstvenim ustanovama, ostavljajući iz bez struje, hrane i vode, pucajući na pacijente i civile koji pokušavaju da pobegnu.

Ovo je nesavesno, za osudu i mora prestati.

Bolnice moraju biti mesta veće sigurnosti i oni kojima su potrebne moraju verovati da su mesta skloništa, a ne rata", napisao je on u objavi na mreži X.

18.30 Dižarik: Već osam dana ne možemo da isporučimo hranu na sever Gaze

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik saopštio je danas da UN već osam dana nisu u mogućnosti da isporuče hranu na sever Pojasa Gaze. "Od četvrtka, 9. novembra, na severu ne radi nijedna pekara zbog nedostatka goriva, vode i brašna, ali i zbog oštećenja objekata", rekao je Dižarik, prenosi američka televizija NBC. Dodao je da ljudi satima čekaju u redovima za hranu zbog čega su izloženi kontinuiranim vazdušim napadima.

"Osnovni prehrambeni proizvodi, uključujući brašno, mlečne proizvode, jaja i flaširanu vodu nestali su sa polica širom Pojasa Gaze u poslednja dva dana", rekao je Dižarik, dodavši da su brzo nestali i pirinač i ulje za kuvanje.

17.54 Galant: Ono što radimo u Gazi možemo da uradimo i u Bejrutu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas libansku šiitsku grupu Hezbolah da ne eskalira sukobe duž granice, navodeći da Izrael "ono što radi u Gazi može da uradi i u Bejrutu". "Hezbolah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se dogodi", rekao je Galant vojnicima u snimku koji su emitovali izraelski televizijski kanali, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Hezbolah pravi greške i oni koji će platiti cenu su pre svega građani Libana. "Ono što radimo u Gazi možemo da uradimo i u Bejrutu", istakao je Galant.

Associated Press

17.45 IDF: Ubijen komandant Hamasa Ahmed Sijam

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila komandanta Hamasa Ahmeda Sijama, koji se optužuje da je prethodno zaustavio hiljadu stanovnika Gaze da napuste bolnicu Rantisi.
IDF navodi da je Sijami ubijen zajedno sa drugim borcima Hamasa dok se "krio u školi Al Burak".

17.40 PHRI: Dve prevremeno rođene bebe preminule u Gazi

Dve prevremeno rođene bebe umrle su zbog nestanka struje u bolnici Al Šifa, saopštili su u subotu iz organizacije Izraelski lekari za ljudska prava (Physicians for Human Rights Israel), prenosi Gardijan.

"Usled nestašice struje možemo da konstantujemo da je jedinica intenzivne nege novorođenčadi prestala sa radom. Dve bebe su umrle, a postoji realan rizik za živote 37 drugih prevremeno rođenih beba u bolnici Al Šifa", saopštila je grupa, pozivajući se na doktore u bolnici sa kojima imaju kontakt.

"Bolnica je opkoljena, bez mogućnosti da se leče povređeni ljudi koji leže napolju. Nema kretanja ni u bolnici, ni van nje. Slika koju sada vidimo u Šifi više nije humanitarna katastrofa, to je kolektivna smrtna kazna"

Profimedia

 

17.20 Trista hiljada ljudi na propalestinskom skupu u Londonu

Londonska policija je saopštila da oko 300.000 ljudi prisustvuje propalestinskom protestu u prestonici Velike Britanije pozivajući na prekid vatre u Gazi - najvećem skupu takvog tipa od početka rata između Izraela i Hamasa, prenosi BBC. Opširnije u posebnoj vesti.

17.22 Islamsko-arapski samit: Prekinuti rat u Gazi, akcije Izraela nisu samoodbrana

U završnom dokumentu vanrednog islamsko-arapskog samita, čiji je domaćin Saudijska Arabija, poziva se na prekid rata u Pojasu Gaze i dodaje da izraelske akcije protiv Palestinaca nisu vid samoodbrane. U dokumentu se osuđuju "agresija Izraela na Pojas Gaze, ratni zločini i varvarski i nehumani masakri od strane okupacione vlade", prenosi Rojters. Poziva se i na prekid opsade Gaze, omogućavanje isporuke humanitarne pomoći u tu oblast i obustavljanje izvoza oružja u Izrael.

16.16 Nasrala: Zapadni lideri sada pozivaju na prekid vatre, izvršiti pritisak na SAD

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je danas da globalne demonstracije protiv Izraela zbog rata u Gazi vrše pritisak na izraelsku državu i saveznike i uputio poziv da se izvrši pritisak na SAD. "Vidimo hiljade ljudi u Vašingtonu, Njujorku, Londonu i Parizu kako protestuju protiv Izraela", rekao je Nasrala i dodao da zapadni lideri koji su prvobitno osudili Hamas zbog masakra 7. oktobra sada pozivaju na prekid vatre, preneo je "Tajms of Izrael". Prema njegovim rečima, jedini glas koji se ističe su SAD i njihov "sledbenik" Velika Britanija.

15.10 Raisi odao priznanje Hamasu, traži sankcije za Izrael

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela i pozvao islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu.

"Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu. Ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu", rekao je Raisi na vanrednom islamsko-arapskom samitu povodom situacije u Pojasu Gaze koji se održava u Rijadu, prenosi Rojters.

"Jedino rešenje za ovaj sukob je nastavak otpora izraelskom ugnjetavanju do uspostavljanja palestinske države od reke do mora", poručio je Raisi i pozvao prisutne na samitu da zauzmu jasan stav i izaberu na čijoj su strani.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

Prema njegovim rečima ubijanje civila i bombardovanje bolnica su manifestacije izraelskih zločina u Gazi.

"Danas svako mora da odluči na čijoj je strani", rekao je Raisi i pozivao na naoružavanje Palestinaca, uvođenje sankcija i energetski bojkot Izraela, na podizanje optužnica protiv Izraela i SAD u Hagu, kao i na međunarodne inspektore u izraelskim nuklearnim postrojenjima.

Raisi je sleteo u glavni grad Saudijske Arabije sa tradicionalnom palestinskom kefijom, a na aerodromu u Rijadu dočekao ga je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su Saudijska Arabija i Iran postigli dogovor o obnovljanju diplomatskih odnosa ranije ove godine.

Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Saudijskoj Arabiji posle 11 godina.

13.58 Erdogan: Sramota je da zapadne zemlje ćute o masakru u Palestini

Sramota je da zapadne zemlje koje se uvek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Od vitalnog je značaja dopremanje goriva na mesta kojima je to hitno potrebno, posebno bolnicama u Gazi", rekao je Erdogan u obraćanju na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu, prenela je Anadolija.

On je kazao da u okviru Organizacije islamske saradnje treba osnovati fond za obnovu Gaze. 
Erdogan je naglasio da sve dok se pitanje Palestine ignoriše, napori za normalizaciju u regionu osuđeni su na propast. 

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

"Spremni smo da uložimo neophodne napore, između ostalog i kao garant, da sačuvamo mir koji će biti uspostavljen", rekao je on i dodao da je Jerusalim crvena linija. 

"Naša želja je da se Jerusalim, poznat kao grad mira i sve palestinske zemlje vrate u svoje nekadašnje dane", istakao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, izraelska administracija, koja se ponaša kao razmaženo dete Zapada, dužna je da nadoknadi štetu koju je prouzrokovala. 

Erdogan je naveo da treba istražiti postojanje nuklearnog oružja, čije postojanje su priznali izraelski ministri i ako ono postoji, da treba otkriti one koji su izbegli međunarodnu kontrolu.

"Ono što nam treba u Gazi nisu pauze od nekoliko sati, potreban nam je trajni prekid vatre", rekao je Erdogan, preneo je Rojters.

On je istakao da treba sazvati međunarodnu mirovnu konferenciju da bi se pronašlo trajno rešenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

13.49 Saudijski prestolonaslednik optužio Izrael za zločine nad palestinskim narodom

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izjavio je danas da Izrael snosi odgovornost za  "zločine počinjene protiv palestinskog naroda" i pozavao na prekid opsade Pojasa Gaze.

On je u govoru na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze pozvao na hitan kraj vojne operacije, kao i na oslobađanje talaca.

Euronews/Printscreen

 

Mohamed bin Salman kritikovao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nemogućnosti da izvrši pritisak na Izrael da prihvati prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tass.

"Suočavamo se sa humanitarnom krizom koja pokazuje nesposobnost Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da stanu na kraj izraelskim zločinima. To ukazuje na primenu dvostrukih standarda", rekao je saudijski prestolonaslednik.

12.34 IDF: Izvršeni vazdušni i artiljerijski napadi na Hezbolah u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas izvele vazdušne napade i artiljerijsko granatiranje brojnih lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na raketni napad na sever Izraela.

IDF je u objavi na platformi X naveo da je pogođena infrastruktura koja pripada Hezbolahu, preneo je "Tajms of Izrael".

Prethodno su libanski mediji javili da je izraelski dron jutros pogodio kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu.
Nije bilo izveštaja o eventualno povređenima u tom napadu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na lokaciju sa koje su lansirane rakete zemlja-vazduh na izraelske dronove iznad granice između Izraela i Libana.

Izraelski vojni radio javio je da je to bio napad na najdublji deo libanske teritorije otkad su počeli sukobi preko izraelsko-libanske granice, nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra napala Izrael.

12.30 Izrael: Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 talaca u bolnici

Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala komandanta Hamasa Ahmeda Sijama koji je, kako se navodi, "držao kao živi štit oko 1.000 stanovnika Gaze u bolnici Rantisi“.

U saopštenju se navodi da su, nakon obaveštajnih podataka koje su prikupili Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, izraelske trupe usmerile borbeni avion da napadne lokaciju na kojoj je bio Sijam, komandant Hamasove jedinice Naser-Radvan, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je navela da je Sijam ubijen dok se skrivao u školi al-Burak u gradu Gazi, zajedno sa drugim operativcima Hamasa pod njegovom komandom.

Pre dva dana izraelska vojska je iznela tvrdnju da Sijam sprečava oko 1.000 Palestinaca da se evakuišu iz bolnice Rantisi, u severnoj Gazi.

11.57 Libanski mediji:Izraelski dron pogodio kamion u blizini sela Al-Zahrani u Libanu

Izraelski dron pogodio je jutros kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, na oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu, javili su libanski mediji.

Nije bilo izveštaja o eventualno povređenima u tom napadu, preneo je "Tajms of Izrael".
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na lokaciju sa koje su lansirane rakete zemlja-vazduh na izraelske dronove iznad granice između Izraela i Libana, ne navodeći tačnu lokaciju.

Izraelski vojni radio javio je da je to bio napad na najdublji deo libanske teritorije otkad su počeli sukobi preko izraelsko-libanske granice, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

10.58 IDF: Pauza u sukobima na severu Gaze danas proširena na sedam sati radi evakuacije

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će pauza u sukobima na severu Pojasa Gaze biti produžena na sedam sati, kako bi Palestincima bilo omogućeno da se evakuišu na jug enklave.

Portparol IDF potpukovnik Avičaj Adri napisao je na platformi X da će put Salah a-Din danas biti otvoren za kretanje prema jugu Gaze ukupno sedam sati, preneo je "Tajms of Izrael".

Adri je naveo da će IDF takođe dozvoliti Palestincima da se evakuišu u južnu Gazu preko obalskog puta u Pojasu.

Adri je istakao da će IDF danas napraviti "taktičke pauze u vojnim aktivnostima" i u izbegličkom kampu Džabalija, severno od grada Gaze, u trajanju od četiri sata, kako bi stanovnici mogli da stignu do humanitarnih koridora i da se evakuišu na jug Gaze.

Humanitarni koridor Salah a-Din bio je prethodnih dana otvoren od četiri do šest sati dnevno.

10.07 Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela u blizini granice sa Libanom

Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael. 

Sirene upozorenja oglasile su se samo dan nakon što je Hezbolah lansirao tri bespilotne letelice napunjene eksplozivom na položaje izraelskih snaga na severu Izraela i ranio više vojnika, a, kako podseća izraelski portal, Hezbolah je poslednjih nekoliko nedelja izveo desetine raketnih napada.

Više raketa ispaljeno je jutros i na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze, ali za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili materijalnoj šteti, objavio je jutros Tajms of Izrael.

09.40 Izgubljen kontakt sa osobljem Lekara bez granica u bolnici Al-Šifa u Gazi

Organizacija Lekari bez granica saopštila je danas, nakon izveštaja o jakom bombardovanju u blizini medicinskog kompleksa Al-Šifa u Pojasu Gaze, da je izgubila kontakt sa svojim osobljem angažovanim u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Tokom poslednjih nekoliko sati, napadi na bolnicu Al-Šifa su dramatično intenzivirani. Osoblje Lekara bez granica u toj bolnici prijavilo je katastrofalnu situaciju unutar bolničkog kompleksa", objavila je jutros u 03.43 po lokalnom vremenu ta humanitarna organizacija na platformi X.

U saopštenju se izražava izuzetna zabrinutost za bezbednost osoblja i pacijenata u bolnici Al-Šifa, od kojih su neki u kritičnom stanju i ne mogu da se kreću ili evakuišu, prenosi CNN.

"Postoje pacijenti kojima je potrebna operacija. Postoje pacijenti koji leže i leče se na našem odeljenju. Ne možemo da se evakuišemo i ostavimo ove ljude unutra. Kao lekar, kunem se da ću pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna", izjavio je doktor Mohamed Obeid, hirurg u bolnici Al-Šifa.

09.18 Izraelska vojska tvrdi da je zauzela 11 punktova Hamasa u kopnenoj operaciji

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu u enklavi.

"Kopnene trupe  nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze. Od početka kopnene operacije vojska je preuzela kontrolu nad 11 vojnih punktova koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

AP Photo/Mohammed Dahman

 

Trupe "Nahal" brigade tokom noći su pronašle i uništile ulaz u tunel u blizini jedne škole, navela je izraelska vojska, prenosi Tajms of izrael.

Dodaje se da je mornarica tokom noći gađala zgrade koje koriste Hamasovi operativci u severnoj Gazi.

Mornarica je gađala i skladišta oružja koja pripadaju Hamasovim pomorskim snagama, navedeno je u saopštenju.

09.01 Raisi: Vreme je za akciju u vezi sa sukobom u Gazi, ne za reči

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da je došlo vreme za akciju u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze, a ne za reči.

Raisi je na aerodromu u Teheranu, pre polaska za Rijad, gde će danas, povodom situacije u Pojasu Gaze, biti održan zajednički islamsko-arapski samit, istakao da nije vreme za reči, nego za akciju u Gazi, preneo je Rojters.

Raisi je ocenio da je sada jedinstvo islamskih zemalja veoma važno.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

Saudijska Arabija danas će biti domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova 
Rijad je danas trebalo da bude domaćin dva vanredna samita - samita Organizacije islamske saradnje i samita Arapske lige, a zajednički samit zameniće dva odvojena skupa, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Zajednički sastanak "biće održan kao odgovor na izuzetne okolnosti koje se dešavaju u palestinskom Pojasu Gaze jer zemlje osećaju potrebu da ujedine napore i izađu sa jedinstvenim kolektivnim stavom", istaknuto je u saopštenju.

Odluka je doneta nakon konsultacija Saudijske Arabije sa Arapskom ligom i Organizacijom islamske saradnje.

08.55 Izrael: Više raketa ispaljeno na zajednice u blizini granice sa Izraelom

Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze.

Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Tajms ov Izrael".
Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze.

Kisufim se nalazi u severozapadnoj pustinji Negev u Izraelu.

08.50 Izrael revidira broj poginulih od napada Hamasa sa 1.400 na 1.200

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat za The Times of Israel.

Hajat nije želeo da precizira zbog čega je broj poginulih Izraelaca revidiran.

Mediji na hebrejskom navode da je broj izraelskih žrtava smanjen jer su pojedina spaljena tela pogrešno identifikovana kao tela izraelskih civila, a ne pripadnika Hamasa.

08.46 Tedros: U Pojasu Gaze svakih 10 minuta gine jedno dete

U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dete, saopštio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da polovina od 36 bolnica u Gazi i dve trećine primarnih zdravstvenih centara nisu u funkciji, navodeći da je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi "na kolenima“, prenosi Rojters.

AP Photo/Ali Mahmoud

 

„Bolnički hodnici pretrpani su povređenima, bolesnima, ljudima koji umiru. Mrtvačnice su prepune. Operacije se obavljaju bez anestezije. Desetine hiljada raseljenih se sklanjaju u bolnice“, rekao je Tedros.

Prema njegovim rečima, od 7. oktobra SZO je verifikovala više od 250 napada na zdravstvene ustanove u Gazi i na Zapadnoj obali, dok je takvih napada u Izraelu zabeleženo 25.

08.41 Netanjahu odgovorio Makronu: Odgovornost leži na Hamasu

Premijer Benjamin Netnajahu odgovorio je na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da Izrael prestane sa bombardovanjem i ubijanjem beba i žena u Gazi, rekavši da odgovornost za sve te smrti "leži na Hamasu".

"Dok Izrael čini sve da se uzdrži od povređivanja civila i poziva ih da napuste borbena dejstva, Hamas-ISIS čini sve da ih spreči da odu u bezbedna područja i koristi ih kao živi štit", navodi Netanjahu u saopštenju koje je preneo "Times of Israel", poredeći palestinsku militantnu organizaciju Hamas sa Islamskom državom.

"Ovi zločini koje Hamas-ISIS čini danas su u Gazi, sutra će biti počinjeni u Parizu, Njujorku i svuda širom sveta. Svetski lideri moraju da osude Hamas-ISIS, a ne Izrael", dodao je Netanjahu.

Gali Tibbon/Pool via AP

 

08.30 Makron: Izrael mora da prestane da ubija bebe i žene u Gazi

Izrael mora da prestane da ubija bebe i žene u Gazi, izjavio je juče francuski predsednik Emanuel Makron, dodavši da ''nema opravdanja'' za bombardovanje, kao i da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu. ''Iako priznajemo pravo Izraela da se zaštiti, mi ih pozivamo da zaustave ovo bombardovanje u Gazi'', rekao je on u intervjuu za BBC, i istakao da Francuska ''jasno osuđuje terorističke akcije'' palestinske grupe Hamas.

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Na pitanje da li želi da se drugi lideri, uključujući SAD i Veliku Britaniju, pridruže njegovim pozivima na prekid vatre, on je odgovorio da se ''nada da hoće''.

08.05 IDF: Ne pucamo na bolnice, ali ćemo učiniti ono što se mora

Izraelska vojska ne puca na bolnice, ali će učiniti ''ono što mora'' ako palestinska militantna grupa Hamas bude pucala iz bolnice, izjavio je sinoć portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Ričard Heht. ''Ako vidimo da teroristi Hamasa pucaju iz bolnica, uradićemo ono što treba da uradimo. Svesni smo osetljivosti pitanja, ali ako vidimo Hamasove teroriste, ubićemo ih'', rekao je Heht, prenosi BBC.

07.30 Ponovo obustavljene evakuacije iz Gaze u Egipat

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat, za one građane koji imaju i strani pasoš, kao i za povređene Palestince kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, sinoć su obustavljene. To je preneo Rojters pozivajući se na troje neimenovanih egipatskih bezbednosnih izvora i neimenovanog palestinskog zvaničnika. Nekoliko desetina vlasnika stranih pasoša i njihovih članova porodica, kao i mali broj evakuisanih iz medicinskih razloga, ušli su u Egipat juče pre nego što su prelazi obustavljeni, preneo je Gardijan.

Associated Press

07.05 IDF zauzele ključne ispostave Hamasa u gradu Gazi, ubijeno 150 operativaca Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su sinoć zauzele ključne ispostave Hamasa u gradu Gazi, ubivši pritom oko 150 terorističkih operativaca. Vojska je navela da je poslednjih dana njena 401. brigada predvodila napad na takozvanu ispostavu Bader, glavnu ispostavu Hamasovog bataljona izbegličkog kampa Al-Šati, koja se nalazi u blizini civilnih domova nedaleko od izbegličkog kampa, preneo je "Tajms of Izrael".

06.45 Kontradiktorne izjave Netanjahua: Izrael će kontrolisati Gazu posle rata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da će Izraelske odbrambene snage (IDF) kontrolisati Pojas Gaze nakon rata, nakon što je prethodno rekao da Izrael ne namerava da dugoročno preuzme kontrolu nad tom palestinskom enklavom.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.20 Direktor: Izraelski tenkovi opkolili dve bolnice na severu Gaze

Izraelski tenkovi opkolili su bolnice Al Nasr i pedijatrijsku bolnicu Al Rantisi na severu Gaze, izjavio je direktor tih bolnica Mustafa al Kalut za CNN. Al-Kalut je zatražio od Crvenog krsta da im pomogne u evakuaciji.

06.00 Crveni krst: Razaranja koja pogađaju bolnice u Gazi "postaju nepodnošljiva"

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) upozorio je da je zdravstveni sistem u Gazi "došao do tačke bez povratka" usred zaoštrenih neprijateljstava. Crveni krst je u saopštenju objavljenom juče rekao da su napadi na medicinske ustanove i osoblje zadali "težak udarac" zdravstvenom sistemu Gaze, koji je već "ozbiljno oslabljen" nakon više od mesec dana teških borbi, i koji uzima "težak danak" na civile, pacijente i medicinsko osoblje.

 

Komentari (0)

Svet