Fokus

Robert Kenedi Mlađi mogao bi da promeni ishod američkih predsedničkih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

20:13

Robert Kenedi Mlađi mogao bi da promeni ishod američkih predsedničkih izbora
Tanjug/AP/Josh Reynolds - Copyright Tanjug/AP/Josh Reynolds

veličina teksta

Aa Aa

Sledeće godine će za predsednika SAD najverovatnije biti izabran Džozef Bajden ili Donald Tramp, međutim nezavisni kandidat Robert Kenedi Mlađi mogao bi da promeni ishod predsedničkih izbora 2024. godine, piše CNN.

"Bilo bi glupo odbaciti ono što nam govore ankete: Robert Kenedi Mlađi ima veću podršku od bilo kog nezavisnog kandidata poslednjih decenija", navodi se u analizi.

Prema pojedinim istraživanjima javnog mnjenja, Kenedi trenutno ima podršku 22 odsto birača, a poslednji nezavisni kandidat koji je imao više od 20 odsto podrške godinu dana pred izbore bio je Ros Perot 1992. godine, koji je na izborima osvojio 19 procenata glasova.

Istraživanje Njujork tajmsa i Koledža Sijena pokazalo je da Kenedi Mlađi ima podršku najmanje 25 odsto birača u ključnim saveznim državama u kojima je Bajden odneo pobedu nad Trampom 2020. godine - Džordžija, Arizona, Viskonsin, Pensilvanija, Nevada i Mičigen.

CNN navodi da Kenedi najverovatnije neće biti novi predsednik Sjedinjenih Država, ali ističe da će njegov izborni rezultat biti važan jer bi značajno mogao da utiče na ishod predsedničkih izbora.

Dodaje se da o nezavisnim i kandidatima manjih partija vredi razgovarati jer je mnogo veća verovatnoća nego ranije da će uzeti veliki deo glasova od glavnih stranaka - Demokratske i Republikanske - u koje su mnogi Amerikanci razočarani.

"Ako politički analitičari ne uzmu u obzir činjenicu da neko poput Kenedija dobija više od 20 odsto u nekim anketama, možda im neće biti jasno šta će se dogoditi 2024. godine", piše u analizi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet