Fokus

Američke demokrate zabrinute zbog kandidature Kenedija Mlađeg

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

20:38

Američke demokrate zabrinute zbog kandidature Kenedija Mlađeg
Tanjug/AP/Josh Reynolds - Copyright Tanjug/AP/Josh Reynolds

veličina teksta

Aa Aa

Američke demokrate sa najvećim podozrenjem gledaju na kandidaturu Roberta Kenedija Mlađeg na predsedničkim izborima 2024. godine.

Prema pisanju američkog portala "Hil", establišment Demokratske stranke je zabrinut i zbog kandidata trećih partija koji imaju potencijala da utiču na krajnji rezultat izbora.

Razlog za to je činjenica da je Džo Bajden na prethodnim izborima pobedio Donalda Trampa u veoma tesnoj trci.

"Iako je Bajden prikupio sedam miliona glasova više od tadašnjeg predsednika Trampa, broj elektorskih glasova bi bio izjednačen da su Džordžija, Arizona i Viskonsin pripale drugoj strani. Bajden je u svakoj od tih saveznih država pobedio sa razlikom manjom od jednog procenta", navodi se u tekstu.

Kenedi Mlađi, kao kandidat ispred Demokratske stranke izaziva zabrinutost, jer je njegova kandidatura dobila više pažnje nego što su mnoge demokrate to očekivale.

Nervozu izaziva i činjenica da je nekadašnji glavni Trampov strateg Stiv Benon u velikoj meri naklonjen Kenediju, dok je dugogodišnji saveznik bivšeg predsednika Rodžer Stoun čak izneo ideju da bi Tramp trebalo da uzme Kenedija za svog potpredsednika.

Kenedi je odbio da obeća da će podržati Bajdena na izborima ukoliko on bude bio kandidat demokrata, a prošle nedelje je Trampa nazvao "verovatno najuspešnijim debaterom u ovoj zemlji još od debata između Linkolna i Daglasa".

Sve to su razlozi zbog kojih su demokrate zabrinute.

"Ne znam šta se tamo dešava. Jedno vreme sam Kenedija video kao pravog šampiona u zaštiti životne sredine. Međutim, sada njegovu kandidaturu podržava gomila desničarskih tipova koji izgleda koriste Kenedija kao sredstvo za podrivanje Bajdenove kandidature. Razočaran sam njegovom kandidaturom i neredom koji pravi", kaže demokratski strateg Mark Longabo.

Iz Kenedijevog tima su odgovorili da "izazivači slabog ili nepopularnog kandidata nisu uzrok slabosti".

"Ako je predsednik Bajden zabrinut za svoje šanse za reizbor, trebalo bi da podržava tradicionalne demokratske vrednosti: mir, građanske slobode i 'čistu vladu'. Tada ne bi bilo ozbiljnih izazivača", naveo je Kenedijev portparol.

Kenedi Mlađi je sin ubijenog senatora Roberta Kenedija i nećak ubijenog predsednika Džona Kenedija.

Istovremeno, demokrate su nervozne zbog predsedničke kandidature levičarskog akademika i pisca Kornela Vesta ispred Zelene stranke, a pored toga, postoji zabrinutost i da bi grupa "No Labels" mogla da izađe na izbore sa svojim kandidatom.

Demokratski strateg Dejvid Akselrod, najpoznati po ključnoj ulozi u pobedi Baraka Obame, nedavno je tvitovao da je 2016. godine Zelena stranka "odigrala veliku ulogu u preokretu na izborima u korist Donalda Trampa".

"Sada, sa Kornelom Vestom kao njihovim kandidatom, lako bi to mogli da ponove", napisao je Akselrod.

Kornel Vest je odgovorio da se "svaka kritika aktuelnog predsednika tumači kao pomoć republikancima".

"Pa šta treba da se radi? Da se ćuti o patnjama Palestinaca, posredničkom ratu u Rusiji i potrebama siromašnog i radnog naroda? Ne. Moramo na neki način da dignemo glas, a čim to učinimo, optuženi smo da podržavamo Trampa. To je apsurdno", poručio je Vest.

Predsednički izbori u SAD biće održani u novembru 2024. godine, a prethodno će Demokratska i Republikanska stranka izabrati svoje kandidate na predizborima, koji počinju u januaru sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet