Fokus

Saliven: Bajden želi da obnovi vojne veze sa Kinom

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

23:30

Saliven: Bajden želi da obnovi vojne veze sa Kinom
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden želi da obnovi vojne veze sa Kinom, saopštio je večeras nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, nekoliko dana uoči susreta Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Bajden će se sa Sijem susreti prvi put ove godine u sredu, tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Francisku, preneo je Rojters.

Ovo će biti tek drugi susret dvojice lidera otkako je Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2021. godine.

"Predsednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer veruje da je to u nacionalnom bezbednosnom interesu SAD. Potrebne su nam te linije komunikacije, tako da ne dođe do pogrešnih proračuna ili nesporazuma", rekao je Saliven za Si-Bi-Es.

Saliven je rekao da bi vojne veze mogle da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i vazduhoplovstvu u regionu Indo-Pacifika.
Saliven je za Si-En-En rekao da će Bajden pokušati da načini napredak po pitanju vojnih veza tokom susreta sa Sijem, ali je odbio da iznese više detalja.

"Kinezi su, praktično, prekinuli te komunikacione veze. Predsednik Bajden želi da ih obnovi. To je jedna od glavnih tema", rekao je Saliven.

Tokom susreta, očekuje se da će Bajden i Si razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačkih inteligencija, poštene trgovine i ekonomskim odnosima, rekao je visoki američki zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet