Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Desetine poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

07:46

RAT IZRAELA I HAMASA Desetine poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija u Gazi
RAT IZRAELA I HAMASA Desetine poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija u Gazi - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Fatima Shbair, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 38 dana. Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je u izraelskom vazdušnom napadu uništena zgrada kardiologije u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u Pojasu Gaze. S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, na pitanje novinara o tome da li navodi da Hamas ima komandno mesto ispod glavne bolnice u Gazi opravdavaju ugrožavanje života bolesnih ljudi, rekao da su oni ponudili da daju dovoljno goriva za rad bolnice, za rad inkubatora i drugog, jer oni ne vode bitku sa pacijentima ili civilima uopšte. Takođe je naveo da je Izrael uputio poziv na evakuaciju svih pacijenata i da je već njih 100 evakuisano.

Ključni događaji

  • IDF: Od početka kopnene ofanzive na Gazu izvršeno 4.300 napada
  • Crveni polumesec: Propao pokušaj evakuacije iz bolnice Al-Kuds 
  • U sukobima u Gazi ubijen izraelski producent Netfliksove serije "Fauda"
  • Palestinsko Ministarstvo: U izraelskom vazdušnom napadu uništena zgrada kardiologije u bolničkom kompleksu Al Šifa 
  • IDF: Poslali smo 300 litara goriva, Hamas sprečio da stigne u bolnicu Al Šifa 
  • Netanijahu: Moglo bi da dođe do ''potencijalnog dogovora'' o taocima 
  • Saliven: SAD ne žele da vide vatrene okršaje u bolnicama u Pojasu Gaze 

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu        



23.42 Desetine poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija u Gazi

Desetine palestinskih civila ubijeno je i povređeno večeras u izraelskom bombardovanju kampa Džabalija, severno od pojasa Gaze.

Kako prenosi agencija WAFA, 31 Palestinac je poginuo, a više njih je povređeno nakon što su izraelski avioni bombardovali 12 domova u oblasti kampa Džabalija. 

Palestinska TV Al Aksa javila je ranije da je najmanje 19 osoba ubijeno u nedelju u izraelskom napadu na stambenu zgradu u izbegličkom kampu Džabalija u Pojasu Gaze.
Mnogi su povređeni i prevezeni u bolnicu Naser.

Izbeglički kamp se nalazi u gusto naseljenom delu grada Gaze, a Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava je saopštila da bi "nesrazmerni napadi mogli da budu ratni zločini".

23.29 Mansur: Savet bezbednosti UN da se ujedini oko zahteva za prekid vatre

Stalni palestinski predstavnik pri UN Rijad Mansur, istakao je danas neophodnost zaustavljanja, kako je naveo, ''zločinačke izraelske agresije na palestinski narod'', kao i važnost ujedinjenja Saveta bezbednosti UN oko zahteva za prekid vatre i sprečavanje prisilnog raseljavanja i kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda.

"Izraelske snage napadima na bolnice u Pojasu Gaze flagrantno krše član 18. Četvrte Ženevske konvencije i svih drugih relevantnih odredbi međunarodnog prava, što je dovelo do smrti više zdravstvenih radnika i ugrozilo živote hiljada civila, uključujući bolesne, ranjene, novorođenčad u inkubatorima, doktore, medicinske sestre, bolničare i porodice koje su sklonjene u ovim bolnicama", navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN, predsedavajućoj Saveta bezbednosti za ovaj mesec - Kini i predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

23.20 Izraelske snage upale u bolnicu u Turmus Aji i ispitivale zdravstvene radnike

Izraelske snage su večeras upale u očnu bolnicu ''Ugo Čavez'' u gradu Turmus Aja, severoistočno od Ramale.

Okupacione snage upale su u očnu bolnicu ''Ugo Čavez'' i sprovele terensku istragu njenih radnika, prenela je agencija WAFA, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je u kratkom saopštenju navelo da se upad izraelskih snaga u bolnicu i ispitivanje tamošnjeg medicinskog osoblja smatra eklatantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i konvencija o ljudskim pravima.  

23.02 Iranski ministar poziva na međunarodni pritisak da se zaustavi rat u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan poručio je danas da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi vojnu agresiju na Gazu.

On je telefonskom razgovoru sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom pozvao na momentalno stupanje na snagu bezuslovnog humanitarnog prekida vatre u Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć bila poslata na opkoljenu teritoriju, prenosi agencija IRNA:

Iranski ministar je ocenio da Izrael bombardovanjem i masakrom Palestinaca u Gazi jasno prekršio humanitarno i međunarodno pravo.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o odnosima Irana i Mađarske i izrazili nadu da će te veze biti proširene na svim poljima.

22.24 Hamas: Oslobodili bismo do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je posrednike iz Katara obavestila da je spremna da oslobodi do 70 žena i dece koji su u zarobljeništvu u Pojasu Gaze u zamenu za petodnevno primirje.

"Primirje treba da obuhvati potpuni prekid vatre i omogući dostavu humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze", rekao je portparol Hamasa Abu Ubaida, prenosi Rojters.

On je optužio izraelske vlasti da izbegavaju dogovor po tom pitanju.

20.27 Tajms of Izrael: Izraelska vojska zauzela zgradu parlamenta u gradu Gaza

Trupe izraelske vojske zauzele su danas zgradu parlamenta u gradu Gaza, prenosi Tajms of Izrael.

Na društvenim mrežama su objavljene slike na kojoj se vide vojnici koji drže zastavu Izraela u zgradi parlamenta u Gazi, navodi izraelski medij.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je prethodno izjavio da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad Pojasom Gaze.

"Nemoguće je zaustaviti Izraelske oružane snage (IDF). IDF napreduje do svake tačke. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom. Teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu", rekao je Galant.

19.42 Galant: Hamas je izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad Pojasom Gaze.

"Nemoguće je zaustaviti Izraelske oružane snage (IDF). IDF napreduje do svake tačke. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom. Teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu", rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Dodao je da izraelske snage napreduju u skladu sa planovima i "izvršavaju zadatke precizno".
Prema njegovim rečima, IDF je poslednjih dana intenzivirao aktivnosti kada je reč o napadima na Hamasove tunele u Pojasu Gaze.

"Nemamo štopericu. Imamo ciljeve. Ostvarićemo svoje ciljeve", rekao je Galant.

19.26 Savetnik Netanijahua: Hamas bolnicu Al Šifa pretvorio u ratnu zonu

Savetnik izraelskog premijera Mark Regev optužio je danas palestinsku militantnu grupu Hamas da je bolnicu Al Šifa u Gazi pretvorila u ratnu zonu.

"Namerno su izgradili svoju vojnu infrastrukturu ispod zgrade bolnice", rekao je Regev za BBC.
On je dodao da Hamas ne želi da prihvati rešenje za nedostatak goriva potrebnog za spasavanje prevremeno rođenih beba u bolnici Al Šifa.

AP/Tolga Akmen

 

"Oni žele slike koje pokazuju krizu", rekao je savetnik Benjamina Netanijahua, dodavši da je Izrael kupio gorivo posebno za bebe i inkubatore.

Ponovio je da izraelska vojska (IDF) nije namerno gađala bolnice i da je Hamas "koristio bebe kako bi zaštitio svoju vojnu mašineriju".

18.09 Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana

Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, rečeno je iz egipatske granične uprave.

Egipatski zvaničnik je za CNN potvrdio da su granicu prešle 564 osobe, kao i da je dozvoljen ulazak u Egipat četvorici povređenih Palestinaca koji je svaki došao u pratnji još jedne osobe.
Prema njegovim rečima, danas je u Pojas Gaze ušlo 97 kamiona sa humanitarnom pomoći natovarenih hranom, vodom, medicinskom opremom i lekovima.

Ujedinjene nacije su ranije saopštile da je pre rata oko 455 kamiona sa humanitarnom pomoći ulazilo u Pojas Gaze na dnevnom nivou.

18.01 U Pojasu Gaze broj ubijenih povećan na 11.240

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo je 11.240 osoba, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi.

Dodaje se da je među ubijenima 4.630 dece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa.
Iz ministarstva su naveli da je u Gazi stradalo 189 lekara i 51 novinar.

16.32 Netanjahu zapretio Hezbolahu da se ''ne igra vatrom''

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas militantnu grupu u Libanu Hezbolah da se ''ne igra vatrom'', nakon što su povećane tenzije na severu Izraela.

''Ima onih koji misle da mogu da prošire napade na naše trupe i civile. To je igranje vatrom, a vatra će biti dočekana mnogo jačom vatrom. Ne mogu da prave procene, pošto smo pokazali samo deo svoje snage. Nanećemo štetu onima koji naškode nama'', rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je to rekao tokom posete pustinjskom izviđačkom bataljonu Izraelskih odbrambenih snaga, gde se sastao sa jedinicom 585, poznatom i kao Beduinski bataljon.

"Pozdravljam vas. Naše partnerstvo je za budućnost protiv tih divljaka. Idemo da pobedimo. Nema pauza. Ovo nije operacija ili još jedna runda borbe. Idemo na totalnu pobedu, Hamas će biti eliminisan", rekao je izraelski premijer.

16.23 Lapid: Netanijahu da se fokusira na rat, umesto da se bavi eskiviranjem krivice

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid upozorio je danas premijera te zemlje Benjamina Netanijahua da se "fokusira na rat i ekonomiju, umesto da se bavi pitanjima krivice za neuspeh Izraela da spreči masakr 7. oktobra".

"Premijer treba da prestane da pokušava da skrene odgovornost sa sebe, jer ako ne želi da se sada bavimo pitanjem ko je kriv, neka ne sedi na CNN-u i ne upoređuje se sa američkim ratnim predsednikom Frenklinom Ruzveltom", poručio je Lapid, a preneo Tajms of Izrael.

Netanjahu je odbio da se svrsta među visoke izraelske zvaničnike, koji su javno preuzeli odgovornost za neuspehe do 7. oktobra, a u nedelju je ponovio da takva pitanja treba odložiti do istrage nakon završetka rata.

15.17 Lekari bolnice Al Šifa u Gazi odbili da se evakuišu iz bolnice

Lekari u bolnici Al Šifa u severnoj Gazi odbili su nalog za obaveznu evakuaciju bolnice od Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), jer se plaše da će oko 700 rizičnih pacijenata umreti ako ih ostave, izjavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja u Gazi Munir Al-Burš.

"Problem nisu lekari, već pacijenti. A ako ih ostave, oni će umreti, a ako budu prebačeni umreće na putu, to je problem, govorimo o 700 pacijenata. Do sada nije bilo odgovora lekara, ali neki od raseljenih lica i porodica su već otišli", rekao je Al-Burš, prenosi CNN.

15.16 IDF otvorila vatru kod bolnice Al Kuds, navodno ubili pripadnike Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njeni vojnici ubili pripadnike terorističke ćelije koja je navodno otvorila vatru na njih iz bolnice Al Kuds u gradu Gazi. Prema IDF, pripadnici navodne terorističke ćelije otvorili su vatru na trupe 188. oklopne brigade iz lakog naoružanja, u trenucima dok su bili ''među civilima na ulazu u bolnicu'', prenosi Tajms of Izrael.

IDF kaže da su njene trupe, uz vazdušnu podršku, uzvratile vatru na operativce Hamasa, ubivši njih 21, i da tokom razmene vatre nijedan izraelski vojnik nije povređen, ali daje oštećen jedan tenk.

14.46 UNRWA upozorava da su zalihe goriva UN u Gazi pri kraju

Agencija Ujedinjenih nacija za Palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da su rezerve goriva u skladištu UN u Gazi pri kraju upozorivši da UNRWA za nekoliko dana više neće moći da snabdeva bolnice, uklanja otpad i obezbeđuje vodu za piće. UNRWA pruža sklonište za skoro 800.000 ljudi, ili oko polovine ukupnog broja stanovnika Gaze koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove kada je pre više od mesec dana počela izraelska vojna kampanja kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, navodi Rojters.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

14.30 Izraelski tenkovi na kapiji bolnice Al Šifa u Gazi

Izraelske snage stigle su danas tenkovima do kapija bolnice Al Šifa u gradu Gaza, u kojoj su zbog prekida pružanja usluga u protekla tri dana preminula najmanje 32 pacijenta, među kojima tri prevremeno rođene bebe, javlja Al Arabija pozivajući se na osoblje. "Tenkovi su ispred bolnice. U potpunoj smo blokadi. To je potpuno civilno područje. Samo bolnički objekat, bolnički pacijenti, lekari i ostali civili koji borave u bolnici. Neko bi ovo trebalo da zaustavi'', rekao je jedan od hirurga u bolnici Ahmed El Mokalalati.

13.50 Stigao nephodan materijal za poljske bolnice i vozila na prelaz Rafa

Turski brod koji je prevozio materijal za poljske bolnice stigao je u danas u egipatsku luku El Ariš, u blizini graničnog prelaza Rafa, rekao je lučki zvaničnik. Turski neimenovani zvaničnik rekao je za AFP da je brod prevozio "materijal, generatore, ambulantna vozila za uspostavljanje osam poljskih bolnica". Turski zvaničnik je dodao da je Ankara zatražila odobrenje Kaira za izgradnju poljskih bolnica u El Arišu, koji se nalazi oko 40 kilometara od graničnog prelaza Rafa - jedinog prelaza za Gazu koji nije pod kontrolom Izraela i da su dobili "zeleno svetlo".

13.03 Crveni polumesec: Propao pokušaj evakuacije iz bolnice Al-Kuds 

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca objavilo je na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, da je propao pokušaj da se dođe do bolnice Al-Kuds iz Kan Junisa. Naime, kako navode, odustalo se od evakuacije pacijenata zbog nastavka granatiranja.

"Konvoj za evakuaciju Crvenog polumeseca, u pratnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, vratio se nakon što je danas krenuo iz Kan Junisa ka bolnici Al Kuds. Konvoj je bio primoran da se vrati zbog opasnih uslova u oblasti Tal al-Hava, gde se nalazi bolnica, zbog toga što je nastavljeno pucanje i granatiranje, a medicinsko osoblje, pacijenti i njihovi pratioci su i dalje zarobljeni unutar bolnice bez hrane, vode ili struje", navodi se.

 

 

12.42 Preminulo najmanje 32 pacijenta od kojih tri bebe u bolnici Al Šifa u Gazi

Najmanje 32 pacijenta iz bolnice Al Šifa u Gazi, među kojima su i tri prevremeno rođene bebe, umrli su u protekla tri dana, izjavio je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf Al Kidra. Sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu Al Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije, prenosi Rojters.

Ranije danas direktor bolnice Al-Šifa Mohamed Abu Salmi je rekao da prevremeno rođene bebe u toj bolnici lekari umotavaju u foliju i stavljaju u blizini tople vode, u očajničkom pokušaju da ih održe u životu.

12.02 IDF: Od početka kopnene ofanzive na Gazu izvršeno 4.300 napada

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je od početka izraelske kopnene ofanzive na Pojas Gaze, pre oko dve sedmice, izvršeno oko 4.300 napada. U saopštenju se navodi da su kopnene snage i vazduhoplovstvo pogodile stotine Hamasovih pozicija za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa, oko 300 ulaza u podzemne tunele, kao i stotine komandnih centara, preneo je "Tajms of Izrael". IDF ističe da je pogođeno 3.000 lokacija infrastrukture Hamasa.

11.32 Izrael nastavio proizvodnju na gasnom polju Tamar

Izrael je nastavio proizvodnju na gasnom polju Tamar mesec dana nakon obustave, zbog napada palestinskog Hamasa, prenosi izraelski lokalni portal Globes. Vlada Izraela je posle napada Hamasa od 7. oktobra naredila da se obustavi proizvodnja na morskom polju Tamar pošto se ono nalazi blizu poprišta sukoba, a lokalno snabdevanje gasom i izvoz u Egipat su značajno pali.

11.26 Minut ćutanja za radnike UN ubijene u Gazi

Zaposleni u UN danas su minutom ćutanja odali počast više od 100 zaposlenih te organizacije ubijenih u Gazi od početka rata između Izraela i Hamasa prošlog meseca, dok su zastave UN bile spuštene na pola koplja. ''To je najveći broj ubijenih humanitarnih radnika u istoriji naše organizacije za tako kratko vreme. Okupili smo se danas ovde, ujedinjeni na ovoj veoma simboličnoj lokaciji, da odamo počast našim kolegama koji su žrtvovali sopstvene živote služeći pod zastavom UN'', rekla je generalna direktorka UN Tatjana Valovaja, prenosi Rojters.

Associated Press

10.55 Crveni polumesec: Tenkovi i vojska Izraela oko bolnice Al-Kuds, pripreme za evakuaciju

Izraelski tenkovi i vojska stacionirani su u blizu bolnice Al Kuds u Gazi iz svih pravaca, saopštio je danas palestinski Crveni polumesec. U objavi na mreži X navedeno je da je bombardovanje u toku i da se priprema evakuaciju pacijenata, njihovih porodica i medicinskog osoblja. Crveni polumesec je u nedelju saopštio da bolnica Al-Kuds, druga po veličini u Gazi, više ne radi zbog nedostatka goriva i struje. Svetska zdravstvena organizacija je ranije danas saopštila da i najveća bolnica u Gazi, Al-Šifa, više ne funkcioniše.

09.53 Gebrejsus: Bolnica već tri dana bez struje i vode

Borbe između izraelskih snaga i pripadnika Hamasa u blizini najveće bolnice u Gazi navele su na hiljade ljudi da pobegnu iz te medicinske ustanove, prenosi AP. Međutim stotine pacijenata i drugih raseljenih zbog rata ostalo je unutra, izjavili su danas zdravstveni zvaničnici. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u nedelju da je ta agencija UN u kontaktu sa bolnicom Šifa. On je preneo da je bolnica već tri dana bez struje i vode, i primetio da sje borba koja se vodi u neposrednoj blizini "pogoršala već kritične okolnosti".

"Nažalost, bolnica više ne funkcioniše kao bolnica", rekao je Gebrejesus u objavi na društvenoj mreži Iks. 

09.26 SZO: Bolnica Al Šifa više nije u funkciji

Euronews

09.00 Portparol IDF: Ponovo razmena vatre između IDF i snaga u Libanu

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari objavio je na društvenim mrežama da se ponovo razmenjuje vatra između Izraela i antiizraelskih snaga u Libanu. 

"Nakon uzbune koja je aktivirana u oblasti Galileje, otkrivena su dva minobacačka lansiranja sa libanske teritorije koja su prešla na teritoriju Izraela i pala na otvoreno područje. Žrtava nema. IDF napada artiljerijom. Snage IDF su tokom noći napale naoružanu terorističku ćeliju na teritoriji Libana u oblasti Birnita

08.23 IDF: Pronađeno oružje i infrastruktura Hamasa u Gazi i u džamiji i univerzitetu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da kopnene trupe nastavljaju da pronalaze oružje i infrastrukturu Hamasa tokom racija u Pojasu Gaze, uključujući unutar škola, džamija i domova pripadnika te palestinske terorističke grupe. IDF je naveo da su izraelske trupe na obodima kampa Al-Šati locirali infrastrukturu Hamasa na Univerzitetu Al-Kuds i skladište eksploziva u džamiji Abu Bakr, preneo je "Tajms ov Izrael".

Associated Press

07.58 Zastava UN spuštena na pola koplja zbog osoblja ubijenog u Pojasu Gaze

Zastava Ujedinjenih nacija u Njujorku spuštena je na pola koplja, u znak žalosti zbog osoblja svetske organizacije koje je ubijeno u Pojasu Gaze. Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je u petak da je više od 100 njenih zaposlenih poginulo u Gazi od početka izraelskog bombardovanja, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). To je najveći broj poginulih radnika UN ikada zabeležen u jednom sukobu.

Više pročitajte OVDE.

07.43 U sukobima u Gazi ubijen izraelski producent Netfliksove serije "Fauda"

Izvršni producent popularne izraelske Netfliksove serije ''Fauda'' Matan Meir (38), kao pripadnik vojske ubijen je u Gazi u sukobu sa militantima Hamasa, preneo je Miror. Meir je imao ulogu u najpopularnijoj izraelskoj seriji "Fauda", u kojoj se, prema oceni kritičara, realno prikazuje izraelsko-palestinski sukob. On je ubijen u subotu, zajedno sa još četiri izraelska vojnika u eksploziji u Gazi.

07.32 Humanitarna organizacija: Nije moguće bezbedno premestiti bebe iz bolnice Al-Šifa

Nije moguće bezbedno premestiti desetine beba u inkubatorima iz bolnice Al-Šifa u gradu Gazi, a jedino bezbedno rešenje je da Izrael obustavi napade na tu bolnicu i omogući isporuku goriva, saopštila je humanitarna organizacija Medicinska pomoć za Palestince.

Nakon što je izraelska vojska ponovila da je ponudila pomoć u premeštanju beba u "bezbedniju bolnicu", ta humanitarna organizacija je istakla da je premeštanje beba iz inkubatora u drugu bolnicu složen tehnički proces, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Izvršna direktorka organizacije Melani Vord izjavila je u nedelju da vozila hitne pomoći ne mogu da stignu do bolnice Al-Šifa, a posebno ne ona sa opremom koja je potrebna za prenošenje beba u inkubatorima. Vord je ukazala da nema bolnice koja ima kapacitet da primi te bebe.

profimedia

 

07.00 IDF: Napad iz Libana, Hezbolah ranio sedam vojnika i još 10 osoba

Sedam izraelskih vojnika, kao i još 10 ljudi, ranjeno je tokom napada libanskog Hezbolaha, saopštila je sinoć izraelska vojska (IDF).

Izraelska vojska je navela u saopštenju da je "sedam vojnika lakše ranjeno kao rezultat granatiranja iz minobacača u oblasti Manara na severu Izraela".

Izraelske spasilačke službe nisu otkrile lokaciju ili dale više informacija o preostalih 10 osoba koje su ranjene u eksplozijama raketa, ali su dodale da je dvoje od njih u kritičnom stanju, preneo je AP.

06.45 Ynet piše da Izrael žali da angažuje Blera za koordinatora za humanitarana pitanja u Gazi, u Blerovoj kancelariji kažu da on nije dobio ponudu

Izrael želi da imenuje bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za koordinatora za humanitarna pitanja u Pojasu Gaze, objavio je izraelski list Ynet, pozivajući se na neimenovane izvore.

Imenovanje Blera bi imalo za cilj poboljšanje humanitarne situacije unutar palestinske enklave i smanjenje međunarodnog pritiska dok traje rat protiv Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se navodno nada da bi mogao da iskoristi Blerovo iskustvo kao bivšeg izaslanika za Bliski istok kako bi ublažio međunarodnu zabrinutost zbog stradanja civila u Gazi. List navodi da je Bler kontaktiran pre nekoliko nedelja i da su razgovori i dalje u toku.

Iz kancelarije bivšeg britanskog premijera su rekli da Bler "nije dobio ponudu za taj položaj", ali nisu negirali da su u kontaktu sa izraelskom vladom.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

06.30 Netanijahu: Moglo bi da dođe do ''potencijalnog dogovora'' o taocima

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je sinoć da bi moglo da bude ''potencijalnog dogovora da se oslobode neki od talaca koje drži Hamas i još neke terorističke grupe u Gazi", povodom izveštaja da je sve više predloga da dođe do razmene talaca za palestinske zatvorenike.

En-Bi-Si njuz je ranije citirao zvaničnika američke administracije koji je potvrdio da se razgovara o potencijalnom dogovoru prema kojem bi oko 80 žena i dece koji su oteti mogli da budu pušteni, a da se zauzvrat oslobode zatvorene Palestinke i maloletni Palestinci osuđeni za terorizam.

Zvaničnik je naglasio da dogovor nije skroz izvestan i da Vašington razmatra sve opcije o oslobađanju talaca.

Komentari (0)

Svet