Fokus

Kongres usvojio zakonski predlog da spreči zatvaranje vlade SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

09:10

Kongres usvojio zakonski predlog da spreči zatvaranje vlade SAD
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade da bi se sprečilo njeno delimično zatvaranje u petak u ponoć, javlja "Glas Amerike". 

Predlog je imao široku dvostranačku podršku - 336 je glasalo za (209 demokrata i 127 republikanaca), a 95 protiv (93 republikanca i dvoje demokrata).

Sledi rasprava u Senatu, gde su meru podržali i demokratski i republikanski lideri, a zakon mora da bude usvojen u oba doma Kongresa pre nego što ga predsednik Džozef Bajden potpiše.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer poručio je u saopštenju da je zadovoljan što je zakonski predlog usvojen "uz snažnu dvostranačku podršku" i dodao da će sa svojim republikanskim kolegom Mičom Mekonelom raditi na tome da se mera odobri u gornjem domu Kongresa "što je pre moguće".

Poslednji put kada je Kongres pokušao da izglasa finansiranje vlade i spreči njeno zatvaranje, to je koštalo predsednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija posla.

Novi republikanski predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, se suočavao sa istim političkim problemom koji je doveo do svrgavanja Mekartija, pa je zakonski predlog za dalje finansiranje vlade usvojio uz pomoć demokrata.

Džonson je to nazvao "neophodnim predlogom zakona" za koji se nada da će republikance u Predstavničkom domu staviti "u najbolju poziciju da se bore" za svoje konzervativne prioritete u novoj godini.

Džonson je predložio jedinstveni - kritičari kažu bizaran - proces iz dva dela koji privremeno finansira neke vladine službe do 19. januara, a druge do 2. februara. Kako navodi "Glas Amerike", to je kontinuirana rezolucija, koja dolazi bez ikakvih dubokih rezova.

Takođe, ne obuhvata zahtev predsednika Džozefa Bajdena za skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael, bezbednost granica i druge dodatne fondove.

Komentari (0)

Svet