Fokus

Bonifas o ratu Izraela i Hamasa: Ubijanje i uništenje će stvoriti novi bes, želja za osvetom jača od želje za mirom

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević/Euronews Srbija

19/11/2023

-

10:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izraelu i Palestini su potrebni snažni lideri da uvedu mir, a takvih trenutno nema, rekao je u intervjuu za Euronews Srbija direktor francuskog instituta za međunarodne strateške odnose Paskal Bonifas. ističe da će količina uništenja i ubijanja stvoriti novi bes, kao i da svetski lideri imaju malo uticaja na Izael. Govorio je i o tome da li je moguće rešenje "dve države".

Kako vama trenutno izgleda situacija na Bliskom istoku, imajući u vidu sva poslednja dešavanja? Koliko smo blizu ili daleko od potencijalnog mira?

- Nažalost, ovo će trajati malo duže. Vidimo odustvo želje kod Izraela da zaustavi bombradovanje, uprkos zahtevu Sjedinjenih Država oni neće, jer žele da u potpunosti unište Hamas. Mislim da to nije moguće, jer Hamas nije samo vojna organizacija, nego organizacija koja je na neki način povezana sa palestinskom populacijom.

Ta količina uništenja, ta količina ubijanja će stvoriti dodatni bes i biće veoma teško naći ljude koji će biti saglasni sa tim da se uspostavi mir posle. Naravno, možete da ubijete teroriste, ali ukoliko takođe ubijete mnogo civila, beba, žena, stvarate nove teroriste. Nažalost, nakon napada Hamasa koji su bili teroristički i koji su takođe bili protiv civila, što je neprihvatljivo. To nije način otpora okupaciji. Nažalost, želja za osvetom je jača od želje za mirom.

Tanjug/AP/Mohammed Dahman

 

Kada se ovaj rat završi, da li će Izraelci i Palestinci moći mirno da žive zajedno? 

- Mir je i dalje moguć. Pogledajte situaciju između Nemaca i Francuza. Posle Drugog svetskog rata bilo je nemoguće o tome misliti, ali nekoliko godina kasnije postali smo dobri prijatelji. Ali naravno, u Nemačkoj se desila promena režima, a umovi Francuza i društvo generalno su postali otvoreniji.

Kad je reč o Izraelu i Palestini, potrebni su snažni lideri da uvedu mir. Ja ne vidim takve ni u Izraelu, ni u Palestini koji bi omogućili mir. Mnogo su važni pregovori. Izgrdnja mira je najbolje rešenje za budućnost. Nažalost, postoji kratkoročnije rešenje - silom, vojnom operacijom. Ali vojna opcija ne doprinosi politčkom rešenju, ne nudi nikakvu političku perspektivu.

Kolika je uloga svetskih lidera? Prvenstveno lidera Amerike, ali i značajnijih evropskih zemalja poput Francuske, Nemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva? Koliko oni mogu da doprinesu miru? 

- Mi nemamo uticaja na Izrael. Poslednji put kada je američki predsednik pritiskao Izrael da uradi nešto je bilo 1991. godine, kad je Buš bio na vlasti, dakle pre 32 godine i odnosilo se na poziv da se zaustavi kolonizacija, u suprotnom bi se zaustavila pomoć Izraelu. Desila se promena u Izraelu, imali ste procese u Oslu i Madridu. Danas čak i američki predsednik ima vrlo vrlo malo uticaja na Izrael. Kada pogledate političku sliku u Izraelu, ona je desničarska i esktremno desničarska, ima čak i rasističkih partija.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

Jedno od rešenja koje svetski lideri pominju jeste i rešenje "dve države". Da li mislite da je ono moguće?

- To je naravno poželjno, ali nisam siguran da je moguće, iz dva razloga. Prvi - nisam siguran da bi bilo koji izraelski lider prihvatio rešenje "dve države". U poslednjih dvadeset godina nema političkog procesa, samo porast kolonizacije i represije. Vrlo je teško videti zašto bi se to sad promenilo. Mogu i da kažu, ako promenimo to sada, to bi bila nagrada za teroriste, što je dodatni razlog da se ništa ne uradi.

Drugo - ako pogledate mape, ako pogledate situaciju na Zapadnoj obali i izgradnju jeverejskih naselja, ja ne mislim da je rešenje o dve države moguće. Tako da, to je urađeno svesno, to je kolonizacija Zapadne obale, koja se i desila da bi se izbeglo stvaranje palestinske države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet