Fokus

Argentina izlazi na izbore: Građani biraju između Trampovog fana i bivšeg ministra levičara

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2023

-

10:36

Argentina izlazi na izbore: Građani biraju između Trampovog fana i bivšeg ministra levičara
Argentina izlazi na izbore: Građani biraju između Trampovog fana i bivšeg ministra levičara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glasači u Argentini izaći će danas na glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, gde će se odlučivati između krajnjeg desničara Havijera Mileja i levičara Serhija Mase.

Kako navodi AP, Mileja često porede sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom koga on izuzetno ceni, dok je Masa bivši ministar ekonomije iz Peronističke partije, koja decenijama vodi glavnu reč u argentinskoj policiji.

BBC podseća da je Masa osvojio u prvoj rundi 36,7 odsto glasova, ispred Mileja, sa 30 odsto.

Međutim, ankete pokazuju da će Milej, koji je obećao da će "razneti" argentinski politički sistem, dobiti naknadno još glasova.

Birališta će biti otvorena u 8.00 sati po lokalnom vremenu (12.00 po srednjeevropskom), a biće zatvorena u 18.00.

Za pobedu je neophodno 45 odsto glasova.

Kandidatkinja iz prvog kruga, koja je bila treća 22. oktobra, konzervativna Patrisija Bulrih, dala je podršku Mileju, pa najnovije ankete pokazuju da će većina njenih glasača glasati za samoproglašenog "anarho-kapitalistu".

Milej (53) je ekonomista, kome je retorika protiv establišmentna donela popularnost, posebno među mlađim glasačima razočaranim tradicionalnom politikom.

Njegovu partiju Libertad avanse, koju je osnovao 2018. godine, glasači vide kao neokaljanu greškama iz prošlosti, a veliki deo njegove privlačnosti proizlazi iz činjenice da su birači spremni da daju šansu njegovim radikalnim predlozima nakon decenija ekonomskog preokreta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet