Fokus

Preminula bivša prva dama SAD Rozalin Karter

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2023

-

22:20

Preminula bivša prva dama SAD Rozalin Karter
Preminula bivša prva dama SAD Rozalin Karter - Copyright Tanjug/AP/Ron Harris

veličina teksta

Aa Aa

Bivša prva dama SAD Rozalin Karter, najbliža savetnica Džimija Kartera tokom njegovog mandata kao predsednika SAD i humanitarna radnica tokom četiri decenije, preminula je danas u 97. godini.

Karter centar saopštio je da je Rozalin Karter umrla nakon višemesečnog pogoršanja zdravlja i da je dugo bolovala od demencije. Navodi se da je umrla mirno, okružena porodicom u svojoj kući u južnoj Džordžiji, preneo je AP.

"Rozalin je bila moj ravnopravni partner u svemu što sam ikada postigao. Dala mi je mudre smernice i ohrabrenje kada mi je bilo potrebno", naveo je Džimi Karter u izjavi.

Porodica Karter saopštila je u maju ove godine da bivša prva dama ima demenciju, ali da nastavlja da "živi srećno u kući u Plejnsu, u saveznoj državi Džordžiji".

Džimi i Rozalin Karter venčali su se 1946. godine kada je on imao 21, a ona 18 godina i bili su u braku više od 77 godina.

Za razliku od mnogih prethodnih prvih dama, Rozalin je prisustvovala sastancima kabineta, govorila o kontroverznim pitanjima i predstavljala svog muža na putovanjima u inostranstvo. Džimi Karter je bio predsednik SAD od 1977. do 1981. godine.

Komentari (0)

Svet