Fokus

Azerbejdžan prihvatio predlog Moskve da se prekine vatra na granici s Jermenijom

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, AFP

28/07/2021

-

12:02

Azerbejdžan prihvatio predlog Moskve da se prekine vatra na granici s Jermenijom
Azerbejdžan prihvatio predlog Moskve da se prekine vatra na granici s Jermenijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžan je prihvatio predlog Rusije za prekid vatre na granici sa Jermenijom, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane te republike.


"Prihvatili smo inicijativu ruske strane da se objavi prekid vatre na jermensko-azerbejdžanskoj granici od 10:00", navodi se u saopštenju.

U isto vreme, prema podacima Bakua, jermenska vojska nastavlja da granatira azerbejdžanske položaje, koristeći tenkove i minobacače, prenosi Sputnjik.

Ranije je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da je sa teritorije Jermenije granatiran Kelbadžarski rejon i da su u sukobu poginula dva azerbejdžanska vojnika.

"U minobacačkom napadu dela azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje trojica pripadnika jermenske vojske su poginula, a dvojica su ranjena. U toku su oružani sukobi", navodi se u saopštenju, koje prenosi TASS.

U severoistočnom sektoru pograničnog područja u kojem vlada napetost još od 12. maja, navodi TASS.

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi da su azerbejdžanske oružane snage nedozvoljeno prešle jermensku granicu i ušle na teritoriju Jermenije.

Da podsetimo, u regionu Nagorno-Karabah prošlog septembra izbio je oružani sukob koji je trajao 44 dana, a okonačen je primirjem kojim je posredovala Rusija.

Tenzije između dve zemlje oko tog regiona traju od kraja rata devedesetih, a prošlogodišnja eskalacija se smatra najsmrtonosnijom u dve decenije. 

Obe države sada optužuju jedna drugu za periodično kršenje primirja koja je stupilo na snagu 10. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet