Fokus

Oslobođeni žene i deca: Ko je među 24 taoca koje je pustio Hamas?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

24/11/2023

-

22:10

Oslobođeni žene i deca: Ko je među 24 taoca koje je pustio Hamas?
Oslobođeni žene i deca: Ko je među 24 taoca koje je pustio Hamas? - Copyright Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana otkako su zarobljeni, militantna grupa Hamas oslobodila je 24 taoca koja su držana u Gazi. Trinaestoro njih, žene i deca, oslobođeno je u okviru sporazuma između Izraela i Hamasa, a na slobodu je pušteno i 11 stranih državljana - 10 Tajlanđana i jedan Filipinac - kao deo posebnog dogovora između Hamasa i egipatske vlade.

Prema uslovima privremenog primirja između Izraela i Hamasa, ukupno 50 talaca biće oslobođeno tokom četvorodnevne pauze u borbama. Primirje je počelo jutros u 7 sati.  

Takođe, Hamas ističe da će 150 palestinskih žena i tinejdžera biti pušteno iz izraelskih zatvora u skladu sa sporazumom, a stotine kamiona humanitarne pomoći, medicinskih potrepština i goriva biće dopremljeno u Gazu.

Na listi oslobođenih talaca iz nalazi se Margalit Mozes (78) kidnapovana je iz svog doma u kibucu Nir Oz. Preživela je kancer, njena porodica kaže da ima i druge zdravstvene probleme koji zahtevaju skoro stalnu medicinsku negu, prenosi BBC.

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Adina Moshe (72) je takođe kidnapovana iz Nir Oza 7. oktobra. Njen suprug Said Moshe ubijen je u napadu, navodila je grupa koja je govorila u ime većeg broja otetih i njihovih porodica. Identifikovala ju je porodica preko video snimaka na kojima se vidi na motoru između dvojice pripadnika Hamasa.

Danijele Aloni (44) i njena šestogodišnja ćerka Emilija kidnapovane su iz Nir Oza zajedno sa Danijelinom sestrom Šeron Aloni Kunio (34), njenim mužem Dejvidom Kuniom (33) i njihovim trogodišnjim ćerkama bliznakinjama Emom i Juli.

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Doron Kac Ašer, 34, i njene dve ćerke Raz (4), i Aviv (2) zarobljene su dok su boravile sa rođacima blizu granice sa Gazom. Doronin muž Joni video je snimak njegove žene i ćerki kako uvode u kamion sa drugim taocima. Takođe je pratio signal mobilnog telefona supruge do Gaze.

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Ohad Munder-Zihri (9), njegova majka Keren Munder (54), i njegova baka Ruti Munder (78) kidnapovani su iz Nir Oza, saopštili su izraelski zvaničnici. Asošijeted pres je izvestio da je telefonski signal praćen do Gaze. Ohad je imao deveti rođendan dok je bio u Gazi. Avraham Munder, suprug Ruti Munder, i Kerenov otac i Ohadov deda, još uvek je talac.

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Čana Peri (79) uzeta je kao talac zajedno sa svojim sinom Nadavom Poplevel (51), rekla je njena kćerka Ajelet Svaticki, koja je razgovarala s njima telefonom kada su napadači upali. Ona je rekla da su otmičari poslali slike njena dva rođaka, koji su oboje imaju dijabetes, sa naoružanim muškarcima u pozadini. Čana je emigrirala u Izrael 1960-ih iz Južne Afrike i ima troje dece, rekla je grupa koja govori u ime porodica.

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Hana Kacir (77) pojavila se na snimku koji je Islamski džihad objavio 9. novembra. U njemu se vidi kako sedi u invalidskim kolicima dok se obraća kameri. Ona je oteta iz Nir Oza, zajedno sa svojim sinom Eladom Kacirom (47).

Tanjug AP/Hostages and Missing Persons Families Forum via AP

 

Jafa Adar (85) kidnapovana je iz Nir Oza. Njena unuka Adva pronašla je snimak kako je odvode u Gazu, okruženu četvoricom naoružanih muškaraca. Ona ima troje dece, osmoro unučadi i sedmoro praunučadi, saopštila je grupa koja govori za porodice. Jafin unuk Tamir (38), koji je branio kibuc kao deo tima za hitne slučajeve Nir Oz, takođe je odveden u Gazu, preneo je Tajms of Izrael.

Hamas je oslobio i desetoro državljanina Tajlanda, kao i jednog Filipinca. Među 39 oslobođenih Palestinaca iz izraelskih zatvora nalaze se 24 žene i 15 dečaka tinejdžera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet