Fokus

Sančez: Španija osuđuje "neselektivno" ubijanje u Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

23:39

Sančez: Španija osuđuje "neselektivno" ubijanje u Gazi
Aleksander de Kro i Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Mohammed Asad

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez osudio je tokom posete granici Pojasa Gaze "neselektivno ubijanje Palestinaca", izazvavši ljutiti odgovor Izraela koji tvrdi da takve izjave daju podsticaj terorizmu.

Tokom obilaska prelaza Rafa sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom koji kontroliše Egipat, Sančez je takođe pozvao na trajni humanitarni prekid vatre u Gazi "kako bi se preokrenula katastrofalna situacija kroz koju prolaze ljudi u Pojasu Gaze”.

"Neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade dečaka i devojčica, potpuno je neprihvatljivo", rekao je on, prenosi Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je optužio Sančeza i De Kroa za "lažne tvrdnje" koje "daju podsticaj terorizmu" i rekao da je pozvao ambasadore Španije i Belgije da pojasne komentare.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se takođe oglasio, rekavši da dva evropska lidera nisu uspela da ukažu na zločine protiv čovečnosti koje su počinili palestinski militanti Hamasa.

profimedia

 

"Netanjahu najoštrije osuđuje primedbe belgijskog i španskog premijera da ne snose punu odgovornost za zločine protiv čovečnosti koje je počinio Hamas, koji je masakrirao naše građane i koji Palestince koristi kao živi štit“, saopšteno je iz kancelarije premijera.

Dvojica evropskih premijera oštro su osudila napade Hamasa 7. oktobra, ali su takođe bili najglasniji lideri EU u pogledu potrebe za prekidom vatre i poštovanjem ljudskih prava u Gazi.

Ubrzo nakon Netanjahuovih komentara, španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares je u video izjavi rekao da su "optužbe izraelske vlade lažne i neprihvatljive''.

"Mi ih kategorički odbacujemo", poručio je on. Kasnije večeras, Albares je na državnoj televiziji rekao da je pozvao izraelskog ambasadora u Madridu da objasni optužbe izraelske vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet