Fokus

AP: Derek Šovin izboden nožem u zatvoru, prebačen u bolnicu sa težim povredama

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

08:49

AP: Derek Šovin izboden nožem u zatvoru, prebačen u bolnicu sa težim povredama
AP: Derek Šovin izboden nožem u zatvoru, prebačen u bolnicu sa težim povredama - Copyright Tanjug/Court TV via AP, Pool, File

veličina teksta

Aa Aa

Dereka Šovina, bivšeg američkog policajca iz Mineapolisa osuđenog za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, nožem je napao drugi zatvorenik i teško povredio u zatvoru u Arizoni, izjavila je za AP osoba upoznata sa incidentom.

Napad se dogodio u petak, u Federalnom popravnom zavodu u Tusonu, zatvoru srednjeg obezbeđenja u kojem su zabeleženi bezbednosni propusti i koji ima problem nedostatka osoblja, rekao je američkoj agenciji izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Američke vlasti su potvrdile da je jedan od zatvorenika u Tusonu napadnut nožem u petak oko 12.30 časova po lokalnom vremenu. 

Kancelarija za izvršenje krivičnih sankcija navela je u saopštenju da su zaposleni stavili situaciju pod kontrolu i preduzeli sve potrebne mere pre nego što je zatvorenik, čije ime nije navedeno, odveden u bolnicu.

Nijedan zaposleni nije povređen, a FBI je obavešten, saopštila je kancelarija.Obustavljene su i posete objektu u kome kaznu izdržava oko 380 zatvorenika.

Drugi incident u federalnim zatvorima za pet meseci

Napad na Šovina je drugi takav incident u američkim federalnim zatvorima u poslednjih pet meseci i drugi veliki incident u saveznom zatvoru Tuson za nešto više od godinu dana, navodi AP. 

Šovin (47) je u avgustu 2022. godine poslat u Tuson iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem u Minesoti, kako bi istovremeno služio 21-godišnju kaznu zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i 22 godine i šest meseci zatvorske kazne za ubistvo drugog stepena.

Šovin je u Minesoti uglavnom boravio u samici "zbog sopstvene bezbednosti", napisao je njegov advokat u sudskim dokumentima prošle godine.Američki Vrhovni sud odbacio je prošle nedelje Šovinovu žalbu na presudu za ubistvo. 

Flojd, koji je bio Afroamerikanac, umro je 25. maja 2020. godine nakon što mu je Šovin kolenom pritiskao vrat 9 i po minuta na ulici, ispred prodavnice gde je Flojd osumnjičen da je pokušao da upotrebi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara.

Flojdovo hapšenje snimio je jedan od prolaznika, a njegova smrt izazvala je proteste širom SAD i sveta, od kojih su neki prerasli u nasilne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet