Fokus

Njujork plaća odštetu privedenima tokom protesta nakon smrti Džordža Flojda

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

19:36

Njujork plaća odštetu privedenima tokom protesta nakon smrti Džordža Flojda
Njujork plaća odštetu privedenima tokom protesta nakon smrti Džordža Flojda - Copyright Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

veličina teksta

Aa Aa

Grad Njujork saglasio se da isplati 13 miliona dolara stotinama građana privedenih tokom demonstracija nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine, objavili su advokati tužilaca.

Grad je pristao da plati 9.950 dolara svakom od više od 1.300 demonstranata koje su uhapsili njujorški policajci tokom okupljanja između 28. maja i 4. juna 2020. navodi se u saopštenju tužilaca, preneo je "Glas Amerike".

Prema njihovim navodima, reč je o najizdašnijoj novčanoj nagodbi ikada plaćenoj demonstrantima u Sjedinjenim državama.

"Dok je novčano kompenzovanje znatnog broja demonstranata velika pobeda koju treba proslaviti, gradski poreski obveznici će nastaviti da izdvajaju milione sve dok gradska skupština prekine da pruža ustupke nasilnim hirovima njujorške policije", saopštio je Remi Grin, jedan od predstavnika tužilaca.

Demonstranti su na 18 lokacija bili podvrgnuti nepropisnoj upotrebi biber spreja, prekomernoj sili upotrebom pendreka i palica i drugim nezakonitim taktikama, pokazali su sudski dokumenti.

Građani koji su privođeni pod optužbama poput paljenja ili uništavanje imovine, biće isključeni iz nagodbe, za koju je i dalje potrebno odobrenje sudije Okružnog suda SAD Kolin Mekmejon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet