Fokus

Šta je potrebno za uspeh samita COP28: "Jedini način da se odgovori na očekivanja sveta jesu konkretne akcije"

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2023

-

07:20

Šta je potrebno za uspeh samita COP28: "Jedini način da se odgovori na očekivanja sveta jesu konkretne akcije"
Tanjug AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Stotine svetskih lidera, na hiljade aktivista i predstavnika različtih udruženja i nevladinih organizacija, stižu na klimatsku konferenciju COP28 koja se ove godine održava u Dubaiju. 

Uz obećanje da je reč o "najinkluzivnijem samitu Ujedinjenih ancija o klimatskim promenama do danas" borci za zaštitu životne sredine nadaju se da će se njihovi glasovi čuti kada je reč o najvećim izazovima sa kojima se naša planeta suočava.

Za mnoge od njih je klimatska pravda, odnosno adekvatna prisutnost i finansiranje najranjivijih zajednica mera uspeha u Dubaiju. Ali da li je uz kontroverze o uticaju naftnih kompanija na ovogodišnji samit tako nešto izvodljivo?

COP28 bi trebalo da odgovori na apele autohtonih zajednica

Očekivanja autohtonih naroda od COP28 su jasna, kaže Džozef Itongva, regionalni koordinator za domorodačke narode i lokalnu mrežu za upravljanje šumskim ekosistemima Centralne Afrike (REPALEAC).

Tanjug/AP Photo/Sylvain Cherkaoui

Aktivistkinje iz Senegala

"Dajte prioritet našim pravima, zaštitite tradicionalne teritorije i uskladite klimatske fondove sa obećanjima datim u Glazgovu", kaže on za Euronews.

Naime, učesnice su se u Glazgovu na COP26 obavezale da će finansijski podržati zemlje u razvoju u borbi protiv klimatskih promena, a ove godine ta obećanja treba i realizovati, objašnjava Itongva.

"Kao lider autohtonog stanovištva Demokratske Repunlike Kongo, sa vizijom održive budućnosti, apelujem na COP28 da odgovori na pozive starosedelaca", dodaje on.

Itongva ističe specifičnu ulogu koju žene autohtonih zajednica imaju u očuvanju biodiverziteta, kao što su one koje već rade u basenu Konga na očuvanju šuma. Potrebno je direktno finansiranje, kako bi se ojačale lokalne inicijative u Centralnoj Africi, u koje su mahom uključene žene, ističe on.

Glas nauke i mladosti

Ema Hiling je osnivačica i izvršna direktorka ClimaTalk neprofitne omladinske organizacije koja demistifikuje klimatske politike i podržava mlade ljude u borbi protiv klimatskih promena. Ta međunarodna organizacija stiže u Dubai sa ciljem da COP 28 učini što je moguće pristupačnijim i razumljivijim za mlade ljude i da ih podstakne da se uključe u kreiranje međunarodne politike za očuvanje životne sredine.

Tanjug AP/Kamran Jebreili

 

"Za nas bi COP28 bio uspešan ukoliko ne bude osnaživao glas lobija, moć novca i kratkoročnu politiku, nego glas nauke, mladosti i onih iz najugroženijih područja", kaže Hiling.

Ona ističe potrebu za međunarodnom i klimatskom pravdom i da zemlje koje su najodgovornije za klimatsku krizu predvode sistemske promene na klimatskoj konferenciji UN.

"To podrazumeva i operacionalizaciju Fonda za gubitke i štetu, posvećenost podnošenju novih nacionalno utvrđenih doprinosa koji su u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma, značajne korake ka transformaciji sistema hrane i energije, jasnu posvećenost postepenom ukidanju svih fosilnih goriva", kaže Hiling, dodajući i "aktivno uključivanje perspektiva mladih tokom procesa donošenja odluka".

"Pravda i saosećajnost"

Grupa od 10 mladih ljudi sa Kariba dolazi u Dubai da pruži glas zemaljama južne hemisfere i ranjivim zajednicama koje se nalaze na prvim linijama klimatske krize.

Neki od njih su jedini predstavnici svojih ostrva na klimatskoj konferenciji.

Za Ridija Samtanija, člana Liderske akademije klimatske pravde na Karibima, koji je sa ostrva Svetog Martina (teritorija Holandije), obezbeđivanje rada Fonda za gubitke i štete je najhitniji zahtev u Dubaiju.

"Očigledno je da nesuverene zemlje i teritorije, poput moje matične zemlje, trenutno nemaju pristup ovom fondu, zbog čega je od vitalnog značaja da se pozabave kriterijumima i mehanizmima za raspodelu sredstava", kaže Samtani.

Tanjug AP/Rafiq Maqbool

 

Ranije ovog meseca, na pregovorima pred COP u Abu Dabiju konačno je dogovoren nacrt za implementaciju Fonda za gubitke i štetu, koji bi trebalo da bude zvanično usvojen na COP28. Ipak, njegov uspeh i dalje visi o koncu jer zemlje severne i južne hemisfere još nisu postigle dogovor oko svih detalja.

"Na kraju, uspeh COP28 ne bi se merio samo sporazumima na papiru, već i opipljivim akcijama i rezultatima koji nas vode ka održivijoj, pravednijoj i klimatski otpornijoj budućnosti", zaključuje Samtani.

Kerese Eliot iz Surinama dodaje da bi uspešna konferencija bila ona koja će obezbediti da "prisutni ispune obećanja kada se vrate kući, jer prava borba počinje posle COP28".

To uključuje i strožu primenu politika koje nisu korisne samo njihovoj zemlji, već i globalnoj klimatskoj misiji, kao i realnim ciljevima koje su postavile nevladine organizacije u borbi protiv klimatskih promena.

"Ovaj uspeh nije ograničen samo na promene politike, već označava promenu paradigme, zamišljajući svet u kome pravda i saosećanje upravljaju našim postupcima", dodaje Jemi Najt, član Liderske akademije klimatske pravde sa Barbadosa.

Može li COP28 da bude uspešan?

Postoji određeni skepticizam oko toga da li COP28 može biti uspešan u postojećem formatu.

Sejdž Lenijer, mlada američka aktivistkinja i edukatorka u oblasti klimatskih promena, pokušava da u procese COP-a uključi i ljude koji uglavnom rade iza kulisa.

"Iskreno, ne mislim da će ovo biti vrlo uspešan COP. Njega je preuzela industrija fosilnog goriva", smatra Lenijer.

Ona veruje da je za funkcionisanje procesa potrebno potpuno isključiti industriju fosilnog goriva, a sve dogovore, sporazume i obećanja koje zemlje naprave, treba učiniti obavezujućim.

Tanjug AP/Kamran Jebreili

Sultan Al Džaber, izvršni direktor Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija

Klimatski aktivisti dugo su kritikovali "zagađujući uticaj" koji industrija fosilnog goriva ima u procesima COP-a, osuđujući izbor šefa nacionalne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultana Al Džabera za predsednika ovogodišnje konferencije kao "više nego satiričan".

Međutim, predsedništvo COP28 tvrdi da je neophodan integralan pristup koji uključuje i kompanije za eksploataciju i preradu fosilnih goriva.

Prema dokumentima koje su dobavili nezavisni novinari Centra za izveštavanje o klimi i u koje je BBC imao uvid, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da iskoriste svoju ulogu domaćina da sklope sporazume o prodaji nafte i gasa sa 15 država.

Koordinator međunarodne politike organizacije "Greenpeace" Kaisa Kosonen kaže da ako su optužbe istinite, onda je to "potpuno neprihvatljivo" i da je reč o "pravom skandalu".

"Lider klimatskog samita treba da se fokusira na unapređivanje klimatskih rešenja na nepristrasan način, a ne na dogovore iza zatvorenih vrata koji podstiču krizu", kaže Kosonen.

Ona dodaje da je takva vrsta sukoba interesa nešto čega su se mnogi plašili, nakon što je izvršni direktor naftne kompanije dospeo na mesto predsednika COP28. Amnesty International ponovo je uputio poziv Al Džaberu da sa čela Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija, ukoliko želi da uspešno predvodi samit.

Koordinator za međunarodnu politiku "Greenpeace"-a kaže da je jedini način da se povrati kredibilitet i da ovogodišnji COP odgovori na očekivanja sveta, jesu konkretne akcije.

"To znači posredovanje u globalnom sporazumu za pravedno i ravnopravno ukidanje svih fosilnih goriva, u skladu sa naukom i prisiljavanje zagađivača da plate za gubitak i štetu koju su naneli zajednicama", zaključuje Kosonen.

Komentari (0)

Svet