Fokus

Postignut istorijski dogovor na samitu COP27, osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

08:35

Postignut istorijski dogovor na samitu COP27,  osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama
Postignut istorijski dogovor na samitu COP27, osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama - Copyright AP Photo/Thomas Hartwell

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje učesnice samita o klimi COP27 u Egiptu rano jutros su postigle dogovor o osnivanju fonda za pomoć siromašnim zemljama koje su pogođene klimatskim nepogodama i promenama.

Nakon pregovora koji su trajali više sati, egipatsko predsedništvo samita COP27 objavilo je tekst dogovora kojim se predviđa osnivanje fonda za pomoć zemljama u borbi protiv poplava i suša, ali se tim sporazumom ne podstiču napori da se suzbiju emisije štetnih gasova koje dovode do takvih pojava, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, dobar deo odluka u vezi osnivanja tog fonda pomeren je, međutim, na iduću godinu, kada bi "tranzicioni komitet" trebalo da donese preporuke koje bi onda bile usvojene na narednom samitu COP28 u novembru 2023.

Odluka COP27 već se spominje kao istorijska, a usvojena je konsenzusom više od 200 zemalja na plenarnoj skupštini uz gromoglasan aplauz.

U Sporazumu se naglašava neposredna potreba za novim, dodatnim, predvidivim i odgovarajućim finansijskim resursima za pomoć zemljama u razvoju koje su posebno osetljive na ekonomske i neekonomske učinke klimatskih promena.

Među tim mogućim načinima financiranja izričito je stvaranje “fonda za odgovor na gubitke i štete”, što je snažan zahev zemalja u razvoju, koje su se ujedinile oko ovog pitanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet