Fokus

Stoltenberg: Ministri ponovili odlučnost da podrže članstvo Ukrajine u NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/11/2023

-

22:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Generalni Sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su ministri spoljnih poslova članica Alaijanse na današnjem sastanku ponovili odlučnost da podrže Ukrajinu na njenom putu ka NATO kao i njenoj odbrani u ratu sa Rusijom.

"Poslednjih dana videli smo velike nove najave. Nemačka je obećala osam milijardi evra za sledeću godinu. A Holandija je obećala više od dve milijarde evra. Rumunija je otvorila centar za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16. Saveznici, uključujući SAD i Finsku, šalju više protivvazdušne odbrane i municije, a 20 saveznika je uspostavilo koaliciju protivvazdušne odbrane za Ukrajinu. Sve ovo pomaže u spasavanju ukrajinskih života i šalje poruku Rusiji da naša podrška neće posustati", saopštio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle prvog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

Stoltenberg je rekao da će se kasnije danas, na sastanku koji će uslediti, ministri osvrnuti na situaciju na Zapadnom Balkanu.

''Sutra će nam se ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pridružiti u Savetu NATO-Ukrajina na prvom sastanku na ovom nivou u Savetu NATO-Ukrajina", rekao je Stoltenberg.

"Pozdravljam produženje pauze u neprijateljstvima između Izraela i Hamasa"

Stoltenber je rekao da su na sastancima ministri izrazili zabrinutost zbog rata na Bliskom istoku. 

''Pozdravljam produženje pauze u neprijateljstvima između Izraela i Hamasa. Ovo je omogućilo preko potrebnu pomoć ljudima u Gazi, oslobađanje više talaca i pružanje više humanitarne pomoći", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da je na sastanku bilo reči i o odnosima NATO i Kine, i kako je rekao, izazovima koje ona predstavlja za evroatlantsku bezbednost.

''Kina nije protivnik i pozdravljam što se saveznici upuštaju u dijalog sa Pekingom o pitanjima od zajedničkog interesa. U isto vreme, moramo biti jasni u pogledu uticaja kineske politike prinude na našu bezbednost. NATO će ostati regionalni savez Evrope i severne Amerike. Ali izazovi sa kojima se suočavamo su globalni. Zato moramo bliže da sarađujemo sa partnerima, uključujući i one u Indo-Pacifiku, da bismo se zalagali za naše vrednosti i naše interese“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao i da su na sastancima saveznici NATO odobrili prvu kvantnu strategiju NATO-a. 

"Kvantne tehnologije mogu ojačati našu sajber bezbednost i sposobnosti. Ali one se takođe mogu koristiti protiv nas. Naša nova strategija će nam pomoći da iskoristimo mogućnosti koje pružaju kvantne tehnologije, dok istovremeno sprečavamo konkurente da koriste ove tehnologije protiv nas", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je rekao da su se tokom ovog meseca NATO saveznici složili da unaprede flotu AVAKSA komandnim i kontrolnim avionima nove generacije.

"Proizvodnja šest novih aviona 'Boeing E-7A Vedgetail' počeće u narednim godinama, a prvi će biti spreman za upotrebu do 2031. Ovaj projekat će biti jedna od najvećih nabavki NATO-a i daće ključni doprinos našoj integrisanoj vazdušnoj i protivraketnoj odbrani u budućnosti", rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da to pokazuje snagu transatlantske odbrambene saradnje.

"Rusija koristi migracije kao sredstvo pritiska na Finsku"

Rusija koristi migraciju kao sredstvo pritiska na Finsku, članicu NATO, ali ruska strana neće uspeti jer saveznici stoje zajedno, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Mislim da je ovo još jedan primer kako Rusija koristi mnogo različitih alata da izvrši pritisak na svoje susede: videli smo da koristi energiju, videli smo da koristi sajber napade, videli smo da koristi različite vrste tajnih operacija, pokušavajući da potkopa naše demokratije", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

On je ukazao i na pokušaje Rusije da podriva situaciju u nekim zemljama Zapadnog Balkana i to, kako je naveo, "ne samo u Crnoj Gori pre nekoliko godina".

"Dakle, činjenica da Rusija sada koristi migracije kao oruđe je još jedan primer pokušaja da se izvrši pritisak na susede, članice NATO. Ali neće uspeti jer stojimo zajedno. Podržavamo jedni druge", napomenuo je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Istovremeno je istakao da "nije bilo zahteva Finske da se pojača prisustvo NATO".

"Kontrola granica je nešto što članice Alijanse rade same, ponekad uz podršku agencija EU. I potpuno sam siguran da je Finska u stanju da sama izađe na kraj sa ovim, verujem da su donele apsolutno ispravnu odluku da kontrolišu svoje granice", prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a zatvaranje granica sa Ruskom Federacijom od strane Finske.

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

Centralne teme sastanka šefova spoljnopolitičkih resora zemalja NATO-a su agresija Rusije na Ukrajinu,  sukob u Pojasu Gaze i pogoršanje bezbednosne situacije na Bliskom istoku, kao i sve veća strateška konkurencija i izazovi koje predstavlja Kina.

Komentari (0)

Svet