Fokus

I danas jak zemljotres na Filipinima, 6,4 stepena po Rihteru

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

10:10

I danas jak zemljotres na Filipinima, 6,4 stepena po Rihteru
I danas jak zemljotres na Filipinima, 6,4 stepena po Rihteru - Copyright Tanjug AP/Shaira Ann Sandigan

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je danas Filipine, saopštio je danas nemački centar za geonauku GFZ.

Kako je naveo GFZ, zemljotres je bio na 10 kilometara ispod površine Zemlje, preneo je Rojters.

U zemljotresu magnitude 7,4 stepena koji je u subotu pogodio jug Filipina poginula je najmanje jedna osoba, a prijavljena je manja štete na lokalnim infrastrukturnim objektima, saopštile su danas filipinske vlasti i potvrdile da je stanovnicima ugroženih područja dozvoljeno da se vrate kućama.

Sinoćnji zemljotres pogodio je provinciju Južni Surigao, što je neposredno nakon potresa izazvalo evakuaciju i upozorenja na cunami na Filipinima, ali i u Japanu, prenosi Rojters.

"Jedna žena je poginula kada se srušio zid kuće iz koje je pokušavala da pobegne sa porodicom", rekao je zvaničnik Službe za vanredne situacije.
Nacionalni Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je pretnja od cunamija na Filipinima povezana sa ovim zemljotresom u velikoj meri prošla.
Lokalni radio DVPM preneo je da je građanima u ugroženim zajednicama savetovano da obrate pažnju na uputstva lokalnih vlasti.
Navodi se da su se u međuvremenu građani evakuisani iz priobalnog grada Karaskal u Južnom Surigau vratili  kućama.
"Spremni smo da u slučaju potrebe organizujemo novu evakuaciju", navodi se u saopštenju lokalnih vlasti i dodaje da je filipinska obalska straža stavila sva svoja plovila i avione u stanje pripravnosti.
 

 

 

 

Komentari (0)

Svet